Formule 1 GP Mexico

gp mexico

Sinds 2015 is de Grand Prix van Mexico teruggekeerd op de Formule 1 kalender. De race wordt verreden op het Autodromo Hermanos Rodriguez, het dak van de Formule 1. Het circuit ligt immers op 2.286 meter boven zeeniveau.

Grand Prix van Mexico

De hoogte van het F1 Mexico circuit heeft in het verleden regelmatig invloed gehad op de uitslag van de race. Doordat de kracht van de motor op grote hoogte minder belangrijk is omdat elke motor minder lucht kan happen, is Red Bull Racing het meest succesvolle team sinds de Grand Prix terugkeerde op de F1-kalender.

Het was één van de weinige banen waar het team in het verleden met hun mindere motor de Mercedes-krachtbron kon verslaan.

F1 Circuit Mexico

De baan, vernoemd naar de broers Ricardo en Pedro Rodriguez, kent een aantal heel verschillende sectoren.

De rechte stuk in Mexico is meer dan twee kilometer lang, slechts onderbroken door een chicane met drie bochten. Hier heb je topsnelheid nodig.

Het laatste gedeelte van het circuit gaat door een stadion gedeelte waar grote tribunes langs de baan staan. De laatste bocht duikt onder een tribune door wat een tof effect geeft.

F1 mexico

Mexico heeft in verschillende periodes op de Formule 1-kalender gestaan. In de jaren ‘60 was het vaste prik om jaarlijks een trip naar Mexico te maken. In 1970 raakte het land de Grand Prix kwijt.

In 1986 keerde de Formule 1 er terug op het circuit dat op een enkele aanpassing her en der nog altijd grotendeels de baan is waar vandaag de dag ook op geracet wordt.

Sergio Perez laat circuit herrijzen

In 1992 werd er voor het laatst gereden in het kader van de Mexicaanse Grand Prix. De kans dat de race ooit naar het Autodromo Hermanos Rodriguez terug zou keren werd nihil geacht. Tot dat daar ineens een Mexicaanse coureur genaamd Sergio Perez was.

Perez presteerde goed in de Formule 1 en kon op veel support in zijn thuisland rekenen. Vele Mexicanen trokken de grens over om hun favoriete coureur aan te moedigen bij de Grand Prix van de Verenigde Staten op het Circuit of the Americas in Texas.

Dat was voor sponsor en zakenman Carlos Slim het signaal om de portemonnee te trekken en bij Bernie Ecclestone te lobbyen voor een terugkeer van de Mexicaanse Grand Prix.

Aangezien Ecclestone erg gevoelig is voor het monetaire argument, keerde de Formule 1 terug naar Mexico. Zo kreeg Sergio Perez in feite hetzelfde voor elkaar als Max Verstappen met de terugkeer van de Nederlandse Grand Prix.

Prestaties Verstappen op het Autodromo Hermanos Rodriguez

Max Verstappen doopte Mexico al vier keer om in ‘Maxico’. De Nederlander wist de races in 2017, 2018, 2021 en 2022 te winnen. Vooral de eerste twee overwinningen waren zeges waar de Nederlander trots op mag zijn, omdat hij toen de dominante Mercedessen op fabuleuze wijze versloeg.

Enkel in 2019 werd Verstappen fair en square op de baan verslagen. Die editie werd gewonnen door Lewis Hamilton. In 2020 ging de race niet door vanwege de corona pandemie.

In 2023 wist Max Verstappen op overtuigende wijze de Grand Prix van Mexico te winnen. Lewis Hamilton kwam als tweede over de finish, Charles Leclerc werd derde.

Wat vindt Max Verstappen van het Autodromo Hermanos Rodriguez?

‘In mijn eerste jaren bij Red Bull Racing konden we niet overal winnen, maar in Mexico wel. Dat geeft een geweldig gevoel als ik aan deze baan denk. Het is wellicht één van de banen waar ik in de Formule 1 het beste gevoel bij heb.’

F1 Mexico recente winnaars

2018 Max Verstappen (Red Bull Racing)
2019 Lewis Hamilton (Mercedes)
2020 niet verreden in verband met corona pandemie
2021 Max Verstappen (Red Bull Racing)
2022 Max Verstappen (Red Bull Racing)
2023 Max Verstappen (Red Bull Racing)

Bezoeken Autodromo Hermanos Rodriguez

Wil je de Grand Prix van Mexico bezoeken, dan raden we je zeker aan om een kaartje voor het stadion te kopen. Hier hangt een echte Amerikaanse sport sfeer alsof je naar een honkbalwedstrijd zit te kijken, maar dan uiteraard naar een arena vol met de snelste auto’s ter wereld.

Ook interessant voor jou: wedden op Formule 1

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL