joost klein songfestival
Home » Blog » Bookmakers Eurovisie Songfestival 2024 en deelnemers

Bookmakers Eurovisie Songfestival 2024 en deelnemers

Beste fans van het Eurovisie Songfestival! Wat gaat het dit jaar worden? Wie is er favoriet bij de songfestival bookmakers? Joost Klein vertegenwoordigd Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival 2024 in Malmö, Zweden. Maken ‘we' kans? Deze pagina bevat up-to-date informatie over Eurovision 2024, zoals wie de kanshebbers zijn bij de Eurovision bookmakers.

Joost Klein zingt Europapa

Het lied waarmee Joost Klein Nederland gaat vertegenwoordigen heet Europapa. Het nummer wordt op 29 februari gepresenteerd.

Nederland met Joost Klein doet het nog niet goed bij de bookmakers. Aanvankelijk stond de sympathieke Fries op plek 11 maar is na 3 maanden gedaald naar de plek 24. Je krijgt 51x je inleg voor een overwinning van Nederland.

Songfestival Bookmakers voorspellingen

Hieronder zie je de Eurovision bookmakers lijst met landen die hoog staan bij de bookmakers. Er zijn bijna nog geen inzendingen bekend, dus de posities zeggen nog niet veel.

last update: 21 februari 2024 00:32

LANDODDSWINKANSINZENDING
1Ukraïne3.518%Alyona Alyona & Jerry Heil - Teresa & Maria
2Italië7.58%Angelina Mango - La noia
3Kroatië8.57%25 februari
4Israël106%maart
5Zweden115%9 maart
6Verenigd Koninkrijjk125%Olly Alexander - Dizzy
7België125%Mustii - Before the Party's over
8IJsland154%2 maart
9Noorwegen174%Gåte - Ulveham
10Litouwen193%Silvester Belt - Luktelk
11Ierland213%Bambie Thug - Doomsday Blue
12Finland262%Windows95Man - No Rules
13Frankrijk292%Slimane - Mon amour
14Zwitserland312%maart 2024
15Georgië312%Nutsa Buzaladze
16Oostenrijk342%Kaleen - We Will Rave
17Griekenland342%Marina Satti
18Australië362%
19Armenië362%
20Polen512%Luna - The Tower
21Spanje512%Nebulossa- Zorra
22Estland511%5miinust and Puuluup - (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
23Duitsland511%Isaak - Always on the Run
24Nederland511%Joost Klein - Europapa
25Azerbeidzjan511%
26San Marino671%24 februari
27Cyprus761%Silia Kapsis
28Servië811%2 maart
29Denemarken811%Saba - Sand
30Letland1011%Dons - Hollow
31Slovenië1011%Raiven - Veronika
32Portugal1011%9 maart
33Luxemburg1011%Tali - Fighter
34Moldavië2011%Natalia Barbu - In The Middle
35Malta2011%Sarah Bonnici - Loop
36Tsjechië2011%Aiko - Pedestal
37Albanië2011%Besa Kokëdhima - Zemrën n'dorë

Oekraïne, Italië en Verenigd Koninkrijk favoriet bij bookmakers

Oekraïne is de favoriet om het Songfestival 2024 te winnen met Alyona Alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria.

Aanvankelijk was het Verenigd Koninkrijk de favoriet dat wordt vertegenwoordigd door Olly Alexander. Maar nadat er een snippet van zijn nummer Dizzy uitlekte, deed hij stuivertje wisselen met Oekraïne. Blijkbaar vallen de 20 seconden die hier te horen zijn wat tegen bij de bookies.

Het is een elektronisch dansnummer waarmee de frontman van de band Years & Years zal deelnemen. Het is geschreven door Alexander zelf en Danny L Harle, die eerder hits produceerde voor Dua Lipa, Chic en Charli XCX.

olly alexander bookmakers

Deelnemer Nederland: Joost Klein

Joost Klein (26) gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival 2024 in Zweden. Hij werd door selectiecommissie van AVROTROS gekozen uit meer dan 600 inzendingen.

Joost Klein schreef het liedje Europapa samen met rapper (Mara)donnie. Het is een Nederlandstalig liedje waarin gerapt wordt. Het dak zal eraf gaan.

De Nederlandse inzending lijkt een rip-off te worden van de artiest en de song van Finland in 2023. Toen werd zanger Käärijä tweede met het lied Cha cha cha. Dit nummer spatte van het scherm en kreeg de meeste stemmen van het  Europese publiek.

Nummer met grote hitpotentie

De selectiecommissie bestond uit Twan van de Nieuwenhuijzen, Carolien Borgers, Hila Noorzai, Cornald Maas, Sander Lantinga, Jacqueline Govaert en Jaap Reesema.

“Zijn inzending heeft naar ons inzicht de grootste hitpotentie”, meent hij. “Je hoort in de song zijn bekende combinatie van feest en nostalgie. Daarbij denken wij dat Joost met zijn creativiteit een geweldige act gaat neerzetten en Nederland en Europa positief verrast.”

Podiumervaring

Joost werkte onder andere samen met Donnie, Tantu en rapper bbno$. Hij stond o.a. in Paradiso, het Paard, Doornroosje en op Pukkelpop, Pinkpop, Lowlands en Zwarte Cross. Genoeg podiumervaring zou je zo zeggen. Iets dat bij de vorige inzending van Nederland met deelnemers Mia en Dion behoorlijk ontbrak.

Joost Klein hit in Duitsland met Friesenjung

Joost Klein had in de zomer van 2023 een nummer 1-hit in Duitsland met het nummer ‘Friesenjung'. De video is al miljoenen keren bekeken op Youtube.

Deelnemers Eurovisie Songfestival

Voorbeschouwing van de deelnemers aan het songfestival 2024.

Nederland: Joost Klein – Europapa

joost klein europapa

Het liedje waarmee Joost Klein Nederland vertegenwoordigt, zal op 29 februari gepresenteerd worden. Dan verschijnt hier ook onze review van het nummer.

België: Mustii – Before the Party's over

joost klein europapa

“Before the Party’s Over” wordt gezongen door Mustii en hij schreef het nummer samen met Benoit Leclerq and Pierre Dumoulin. Laatstgenoemde was ook verantwoordelijk voor de Belgische inzendingen van 2017 (“City Lights”) en 2019 (“Wake Up”).

Heeft af en toe wat weg van Dotan met een likje James Bond sound. Mustii zingt over de zoektocht naar jezelf, dat het leven niet altijd even makkelijk is en dat je je eigen weg moet zien te vinden.

Het begin van het nummer is wat slapjes, terwijl het laatste gedeelte fantastisch is. Daar wordt de zanger vocaal bijgestaan door een vrouwelijk koor. Leuk feitje is dat het koor bestaat uit de stemmen van Mustii’s fans. De Belgische ster riep vrouwelijke fans op een stukje te zingen en dit op te sturen.

Het sterke bombastisch einde van het nummer maakt dit liedje zeker tot een finalist en daar zou het best wel eens hoge ogen kunnen gaan gooien. Deze song vraagt om een theatrale performance. Dat lijkt Mustii wel toevertrouwd, omdat o.a. zijn kleding in het tv programma Drag Race Belgique, waarin hij jureert, van het scherm spat.

Polen: Luna – The Tower

polen luna the tower

Lekker radiohitje van de Poolse Lady Gaga. Het nummer heeft niet veel om het lijf, het melodietje is zoet en catchy. Het bruggetje moet verbeterd worden, zodat op het eind wordt toegewerkt naar een soort van climax.

Met deze electropop song speelt Polen op safe en lijkt daarom ook een nummer in handen te hebben om naar de finale te gaan, waar het geen hoge ogen zal gooien.

Spanje: Nebulossa – Zorra

Nebulossa Zorra

Nebulossa vertegenwoordigt Spanje met het nummer ‘Zorra' nadat ze het Benidorm Fest 2024 wonnen. Wij zijn fan.

Waan je gedurende 3 minuten in de jaren 80. Deze guilty pleasure song met Italo sound is er eentje met een knipoog.

Nebulossa is een Spaans syntpopduo bestaande uit María Bas (zang en productie) en Mark Dasousa (synthesizers, productie). De band is populair in Spanje en won daar al vele prijzen.

De performance is gewaagd met sexy outfits. Dat kan punten opleveren maar het kan ook tegen ze werken. De zang is niet hoogstaand, maar dat is ook niet nodig bij deze potentiële zomerhit.

We verwachten dat de vakjury dit nummer niet hoog zal waarderen maar wel veel stemmen zal krijgen van het publiek.

Overigens is er in Spanje ophef ontstaan, omdat het nummer seksistisch en beledigend voor vrouwen zou zijn. Het woord Zorra, bitch in het Spaans, komt vaak voor in het liedje.

Het nummer is juist geschreven als commentaar op de dubbele moraal waarmee vrouwen te maken krijgens: komt een vrouw op voor zichzelf dan is het een bitch, komt een man voor zichzelf op dan is het een… man.

Zelfs de Spaanse premier Pedro Sánchez heeft zichop tv uitgesproken over het nummer. Hij is groot fan en ook de Spaanse minister van Gelijkheid noemt Zorra ‘een leuk liedje dat stereotypen doorbreekt’.

Duitsland: Isaak – Always On The Run

duitsland 2024 isaak

De Duitse televoters en jury kozen voor Isaak met het nummer “Always on the Run”. Hij kan aardig zingen maar het nummer lijkt te mainstream en zal waarschijnlijk ondergesneeuwd worden door meer uitgesproken nummers.

Het heeft wat weg “Human” van Rag'n'Bone Man. Maar zo sterk als deze radiosong is “Always On The Run” zeker niet.

Isaak deed mee aan The X Factor Duitsland en won in 2021 de talentenjacht Show Your Talent.

Deed Duitsland het met Michael Schulte in 2018 met een vierde plek nog goed, de laatste 10 jaar eindigde Duitsland steeds ergens onderaan. Erger zelfs, de laatste twee jaar eindigde Duitsland op de laatste plaats. Drie keer op rij zou een unicum zijn.

Italië: Angelina Mango – La noia

Angelina Mango - La noia

De 22-jarige Angelina Mango won het Sanremo Festival en zal Italië vertegenwoordigen met het nummer ‘La noia'. De bookmakers zijn enthousiast, maar wij niet.

Het nummer is rommelig. Al klinkt het melodietje simpel, je wordt van her naar der gestuurd. Typisch zomeravond muziekje met een gypsy sound. Angelina is sterk op het podium en heeft verder geen poespas nodig. Zal volgens ons ergens in de middenmoot eindigen.

eurovision bookmakers

Eurovisie Songfestival 2024

Het Eurovisie Songfestival 2024 wordt gehouden in Zweden in de stad Malmö. De eerste halve finale zal plaatsvinden op 7 mei, de tweede op 9 mei. De finale zal plaatsvinden op 11 mei.

Het is al de zevende keer dat Zweden het songfestival organiseert. Eerder organiseerde Zweden het liedjesfestijn al in 1975, 1985, 1992, 2000, 2013 en 2016. Het is in 2024 exact vijftig jaar geleden dat de Zweedse band ABBA met het nummer Waterloo het Eurovisiesongfestival van 1974 won.

Deelnemende landen

Er doen 37 landen mee aan het songfestival in 2024. Luxemburg na 31 jaar weer mee. Roemenië zou eventueel nog mee kunnen gaan doen en dan zou het aantal op 38 deelnemende landen uitkomen.

De finale bestaat uit 26 landen. Dit zijn de vijf geplaatste landen plus het gastland Zweden, dat als organiserend land automatisch is geplaatst.

Er zijn twee halve finales waar in totaal 31 landen om een plek in de finale. De halve finales hebben 15 of 16 deelnemers. De beste 10 landen van elke halve finale gaan door naar de grote finale op 11 mei.

Diverse landen, waaronder onze zuiderburen, hebben al intern een kandidaat geselecteerd. Naar verwachting zal AVROTROS in de komende weken de Nederlandse kandidaat bekend maken.

Halve finale

Nederland zal met Joost Klein optreden in de tweede halve finale op 9 mei. Joost is in het tweede gedeelte van de tweede halve finale aan de beurt.

Hij kan waarschijnlijk op veel punten rekenen van Zwitserland en Oostenrijk, omdat hij daar populair is. Dat geldt ook voor Duitsland, alleen mogen de Duitsers helaas alleen in de eerste halve finale stemmen.

Nederland zit voor het eerst sinds 2015 weer samen met België in de halve finale. Nederland en België geven elkaar van oudsher punten.

Volgorde finale songfestival 2024

Na de halve finales wordt er geloot. Na deze loting verschijnen hier de finalisten en de volgorde waarin zij hun liedje in de finale zullen vertolken. Dan weten we ook op welke plek Nederland met Joost Klein aan de beurt is.

De startvolgorde wordt bepaald door de producers. Die houden in de volgorde o.a. rekening met een goede balans van type liedjes. Zo wordt vermeden dat er bijvoorbeeld allemaal rustige nummer achter elkaar aan de beurt zijn.

eurovision fans

Songfestival Rehearsal 2024

De Songfestival rehearsals zijn erg belangrijk. Een rehearsal is een repetitie. Tijdens de rehearsals staan de deelnemers voor het eerst op het podium in Italië.

De Eurovision bookmaker odds zullen grote schommelingen vertonen vanaf het moment dat deze repetities beginnen. Dan is goed te zien hoe de act er uit komt te zien én is te beoordelen of er zuiver wordt gezongen. We zullen dan grote schommelingen zien in de odds bij de Eurovision bookmakers.

Wanneer starten de Eurovisie Songfestival 2024 rehearsals? De Songfestival rehearsals starten zondag 28 april 2024.

Hebben de bookmakers het vaak goed?

Hoe goed zijn de voorspellingen van de bookmakers bij het songfestival? We kunnen je vertellen dat de bookies het vaak bij het rechte eind hebben.

Hieronder zie je de voorspellingen van de songfestival bookmakers bij de start van de finale van 2023.

De bookmakers hebben de uitslag behoorlijk goed voorspeld. De top 5 uitslag was: Zweden, Finland, Israël, Italië en Noorwegen. Met Spanje en Frankrijk sloegen de online bookmakers de plank finaal mis. Check…

LANDODDSARTIESTTITEL
11Zweden1.40LoreenTattoo
22Finland3.50KäärijäCha Cha Cha
36Oekraïne10TvorchiHeart of Steel
43Israël19Noa KirelUnicorn
55Noorwegen26AlessandraQueen of Kings
617Spanje34Blanca PalomaEaea
716Frankrijk36La ZarraÉvidemment
84Italië41Marco MengoniDue vite
925Verenigd Koninkrijk67Mae MullerI Wrote A Song
107België81GustaphBecause of You
1115Oostenrijk126Teya & SalenaWho The Hell Is Edgar?
1213Kroatië151Let 3Mama ŠČ!
1314Armenië151BrunetteFuture Lover
149Australië251VoyagerPromise
1510Tsjechië251VesnaMy Sister's Crown
1620Zwitserland501Remo Forrer(7 maart)
1719Polen501BlankaSolo
1926Duitsland1000Lord Of The LostBlood & Glitter
1812Cyprus1000Andrew LambrouBreak a Broken Heart
208Estland1000AlikaBridges
2121Slovenië1000Joker OutCarpe Diem
2218Moldavië1000Pasha ParfenySoarele și Luna
2324Servië1000Luke BlackSamo mi se spava
2423Portugal1000MimicatAi Coração
2511Litouwen1000Monika LinkytėStay
2622Albanië1000Albina & Familja KelmendDuje

Overigens voorspelden de bookmakers bij de halve finale met Nederland exact de 10 landen die door zouden gaan. Een 100% score voor de bookies!

songfestival bookmaker

Bookmakers songfestival uitleg

Niet alleen het Songfestival wordt steeds populairder, ook een gokje wagen op de winnaar bij een Songfestival bookmaker neemt aan populariteit toe. Zeker nu online gokken sinds oktober 2021 is toegestaan en je bij legale wedkantoren voorspellingen kunt doen.

Wat is een bookmaker?

Een bookmaker is een (online) gok aanbieder die weddenschappen met een bepaalde notering (odd) aanbiedt waarop geld op kan worden ingezet.

Het maakt het kijken naar het Eurovisie Songfestival een stuk spannender wanneer je een weddenschap bij een bookmaker hebt geplaatst op deelnemend land. Veel fans luisteren vooraf alle inzendingen en maken favorietenlijstjes.

Een deel van die fans besluit om wat geld op hun favoriete land in te zetten bij bookmakers Eurovision 2024 aanbieders. Maar welke bookmakers zijn er in Nederland?

Wedden op het Songfestival

In Nederland zijn er inmiddels meer dan tien online casino's met een licentie. Je kunt daar dus betrouwbaar en veilig een gokje wagen, want deze aanbieders hebben een vergunning gekregen van de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA).

Als online casino aanbieder moet je overigens aan strenge eisen voldoen om een vergunning te krijgen.

De meeste online casino's zijn ook bookmaker, wat inhoudt dat je er kunt wedden op o.a. voetbal en andere sporten.

Helaas wordt het door de Nederlandse Kansspelautoriteit niet toegestaan om te wedden op het Songfestival. Deze weddenschappen zijn dan ook niet te vinden bij de legale bookmakers.

wedden op het songfestival

Gokken op Songfestival verboden

Binnen de Nederlandse markt voor weddenschappen worden bepaalde categorieën niet toegestaan, waaronder event betting. Hieronder vallen weddenschappen op bijvoorbeeld de Amerikaanse presidents­verkiezingen en het Eurovisie Songfestival.

“De integriteit van het verloop van sommige van deze gebeurtenissen laat zich lastig vaststellen. Hoewel er belangstel­ling kan bestaan voor dit soort weddenschappen, houdt het een onevenredig groot risico in op matchfixing of handel met voorwetenschap.” (bron: kansspelautoriteit.nl)

Wij vinden dit grote onzin. Het Eurovisie Songfestival is 100% transparant over het stemgedrag van elk afzonderlijk land en wat daar de bewoners en de jury hebben gestemd. Dus wij van Intikkertje snappen niet waar die angst van matchfixing bij het Eurovisie Songfestival op is gebaseerd.

Reactie Kansspelautoriteit

Uiteraard hebben wij de Kansspelautoriteit gevraagd om uit te leggen in hoeverre de uitslag Eurovision Songcontest gemanipuleerd zou kunnen worden. En waarom wij in Nederland niet kunnen wedden op het Eurovisie Songfestival.

Dit was het antwoord dat ik kreeg van de KSA: “Weddenschappen mogen alleen worden aangeboden als de wedstrijden waarop gewed kan worden, onder toezicht staan. Bij weddenschappen als door u bedoeld, is van een dergelijk toezicht geen sprake.”

Gokken op songfestival is illegaal

De Nederlandse kansspelaanbieders die weddenschappen aanbieden, de online casino bookmakers, mogen in Nederland dus geen event weddenschappen zoals het Eurovisie Songfestival aanbieden.

Wil je inzetten op het Songfestival, dan zul je dus op zoek moeten naar een van de Eurovision bookmakers diein Nederland illegaal zijn. Online wedden op het songfestival maakt kijken naar het evenement een stuk spannender.

Daar kun je dan o.a. inzetten op welk land de finale zal halen. Ook kun bij deze ESC bookmakers wedden of een land in bijvoorbeeld de top 3 of top 5 komt of welk land als laatste gaat eindigen.

songfestival bookmakers 2024

Bookmaker tip: zet tijdig in

Wil je inzetten op het Songfestival, luister de liedjes dan tijdig. Elk land bepaalt zelf wanneer de artiest en het liedje bekend worden gemaakt. We raden je aan om het liedje dan direct te luisteren.

Weet het liedje jou te raken en heb jij er vertrouwen in dat de song hoog zal eindigen? Dan kun je er wat geld op inzetten.

Het vervelende is namelijk dat wanneer je wacht tot bijvoorbeeld een week voor de finale, de odds van het liedje al erg laag kunnen zijn. Veel mensen hebben dan al op die favoriete landen ingezet waardoor je er bijna niets meer voor krijgt (lees: de odd is heel laag).

Probeer de pareltjes dus tijdig te ontdekken, al neem je natuurlijk wel een risico. Wat jij mooi vindt, hoeft de rest van Europa niet aan te spreken. Zo zette ik ooit geld in op een liedje van Duitsland. Het liedje werd laatste.

Het is ook leuk om bij een van de Eurovisie bookmakers geld in te zetten op een land. Je kijkt dan toch met een hele andere blik en met nog meer spanning naar de Songfestival puntentelling.

Winnen bij Eurovision Bookmakers

In 2017 heb ik zelf ook geld ingezet bij een Songfestival bookmaker. Als Songfestival fanaat had ik alle liedjes zo'n twee maanden voor het evenement al beluisterd. Voor mij sprong Portugal er bovenuit, al was de performance wat ‘raar', maar dat deerde me niet.

Ik besloot om €50 in te zetten op het liedje “Amar pelos dois”, gezongen door Salvador Sobral. Portugal stond toen, twee maanden voor het Songfestival, helemaal niet hoog bij de bookmakers. Je kreeg 14 x je inleg voor een overwinning van Portugal.

€700 gewonnen met Portugal

Pas de weken daarna steeg Portugal naar 1 bij de bookmakers en daalde de waarde van de odd van 14 naar rond de 2. Gelukkig had ik tijdig op Portugal ingezet toen de quotering nog hoog was! Daardoor won ik €700 (14 x €50).

In 2021 zette ik vol zelfvertrouwen €50 in op Frankrijk het nummer “Voilà” van Barbara Pravi. Ook weer ruim van te voren deed ik mijn weddenschap, al stond Frankrijk toen al hoog bij de bookmakers.

De odd was 6 en dat vond ik het wel waard. Italië stond toen bij de bookies op 1, waar ik niks van begreep. Wat een herrie was dat (lol). Maar helaas kwam mijn voorspelling net niet uit. Frankrijk werd tweede omdat die knappe Italiaanse zanger van Maneskin de stemmende kijker het hoofd op hol liet slaan.

Eurovision Polls

Er is een aantal grote Eurovision blogs dat aan website bezoekers vraagt te stemmen op hun favoriete inzending. Dit geeft vaak ook een goed beeld welke landen er kans gaan maken om te winnen en welke totaal niet.

Een grote weblog is Wiwibloggs die Eurovision Polls houdt waar ook vele duizenden fans hun stem uitbrengen.

Gevaar hierin zit dat de uitslag vertekend kan zijn omdat mensen op hun eigen land stemmen. Stel er komen bijvoorbeeld relatief meer Roemeense fans op de site af dan zal Roemenië waarschijnlijk relatief veel stemmen krijgen van deze groep.

Een Eurovisie songfestival poll geeft wel enigszins inzicht in welke landen er favoriet zijn.

Bookmaker Eurovision odds

Vooraf kun je bij de songfestival bookmakers bekijken welke landen er favoriet zijn om het Songfestival te winnen. Of een land favoriet is of niet kun je zien aan de hoogte van de ESC 2024 odds, de zogenaamde Eurovision odds. Hoe lager de odds des te groter de kans is dat de inzending hoog zal eindigen.

Odds Eurovision 2024

De odd, ook wel quotering genoemd, speelt een belangrijke rol bij het online gokken en wedden op het Songfestival maar ook bij voetbal en andere sporten. De odd is de waarde die hangt aan de voorspelling. Het is het getal dat je ziet staan achter het land.

Een odd is het getal dat aangeeft hoe vaak de bookmaker je inzet vermenigvuldigt bij winst.

Stel bijvoorbeeld dat er bij Nederland een odd van 16 staat. Dit betekent dat je 16x je inleg wint wanneer Nederland het Songfestival wint. Een land dat op nummer 1 staat bij de bookmakers heeft vaak een odd tussen de 2 en de 3.

Hoe worden de odds bepaald?

Bij een bookmaker zie je een ranking van de favoriete landen op volgorde van de kans om te winnen. Maar hoe en door wie wordt die ranglijst en de Eurovision betting odds bepaald?

Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. De mensen die geld inzetten bepalen of een land wel of niet favoriet is om te winnen. Zetten er veel mensen in op een bepaalde inzending dan is er veel vertrouwen bij de gokkers dat het zal winnen of hoog zal eindigen.

Wordt er veel geld ingezet op een land, dan stijgt hij in de ranglijst en dalen de Eurovision odds (quotering).

Odds Eurovision stijgen en dalen

Naarmate het Songfestival dichterbij komt gaan er steeds meer mensen geld op inzetten. Dat zorgt ervoor dat de Eurovision 2024 odds en de posities van de landen wisselen.

Ook de repetities (songfestival rehearsals) hebben grote invloed op de odds. Want tijdens de rehearsals krijgen we ook voor het eerst een beeld van de act en de live zangkwaliteiten.

Het liedje kan van te voren indruk hebben gemaakt, maar de performance kan ontzettend tegenvallen. En die speelt ook een hele belangrijke rol bij de kans om het festijn te winnen. Ook kunnen de zangprestaties tijdens de repetities zwaar tegenvallen.

De bookmaker Eurovision odds wijzigen dus constant. Gokkers bekijken de repetities, volgen meningen op Twitter, bekijken polls en lezen blogs. Via allemaal verschillende media wordt informatie vergaart om te beoordelen wat de kansen zijn van de deelnemende landen.

Voorspellen de bookmakers het Songfestival juist?

Allereerst zijn het niet de bookmakers die voorspellen. Het zijn gokkers die voorspellen. Zij bepalen met hun inzetten de posities en waardering van de deelnemende inzendingen.

De voorspellingen van de wedkantoren komen niet altijd perfect uit. Maar het zit wel altijd verbazingwekkend goed in de juiste richting. Zo zal iemand die vooraf als winnaar wordt voorspeld bijna altijd in de top 3 of top 5 eindigen.

Best opmerkelijk dat de bookmakers er altijd zo dichtbij zitten. Want van ongeveer 40 deelnemers de eindklassering zo goed weten te voorspellen is best knap.

Zeker als je bedenkt dat alles op de finale avond zelf nog moet plaatsvinden. Er kan van alles misgaan. De vooraf tot favoriet gekroonde deelnemer kan tijdens de live finale bijvoorbeeld vals zingen.

Vooraf lezen gokkers zich in en verdiepen zich in de liedjes en mening van luisteraars. Met de nadruk op vooraf. Het is altijd maar de vraag of het optreden naar verwachting verloopt.

songfestival

Winnaars Eurovisie Songfestival

Het liedjesfestijn wordt sinds 1956 georganiseerd. Elk lid van de EBU (Europese Radio Unie) mag meedoen aan het Eurovisie Songfestival (Eurovision Songcontest). Dat is de reden dat er ook landen buiten Europa meedoen.

Ierland en Zweden wonnen het Songfestival het meest, beiden zeven keer in totaal. Nederland won vijf keer. Ierland presteert al jaren slecht en bungelt ook bij de bookmakers al jarenlang onderaan.

Prestaties Nederland

Nederland heeft vijf keer het Eurovisie Songfestival gewonnen. Dit zijn de Nederlandse deelnemers die het Songfestival wisten te winnen:

jaarartiestliedje
1957Corry BrokkenNet als toen
1959Teddy Scholten'n Beetje
1969Lenny KuhrDe troubadour
1975Teach-InDing-a-dong
2019Duncan LaurenceArcade

Doet Nederland het goed met vijf overwinningen? Ja, Nederland staat op de derde plek als het gaat om de meeste overwinningen. Ierland en Zweden zijn koploper met ieder zeven overwinningen.

Nederland op de goede weg

Van 2005 t/m 2012 wist Nederland maar liefst 8 keer achter elkaar niet de Songfestival finale te behalen. In 2013 brak Anouk met het nummer ‘Birds' deze negatieve traditie en behaalde een 9e plek in de finale.

Door de deelname van Anouk is het voor andere A-artiesten nu ook een optie geworden om deel te nemen aan het Songfestival. Voorheen was men van mening dat deelname aan het Songfestival ‘not done' was. Het zou je carrière kunnen schaden en het deelname zou niet cool zijn.

Anouk zette een trend en sindsdien wist Nederland, op de inzending van Trijntje Oosterhuis na, elk jaar de finale te halen.

In 2014 behaalden Ilse de Lange en Waylon een knappe tweede plaats als duo The Common Linnets met het liedje ‘Calm after the storm'. 2015 was weer een rampjaar. Trijntje Oosterhuis wist in een lelijke jurk de finale niet te halen.

Daarna volgde allemaal Songfestival finale jaren:

  • 2016 Douwe Bob (Slow Down), 11e plek
  • 2017 OG3NE, (Lights and Shadows), 11e plek
  • 2018 Waylon, (Outlaw in 'em), 18e plek
  • 2019 Duncan Laurence (Arcade), 1e plek
  • 2021 Jeangu Macrooy (Birth of a new age), 23e plek
  • 2022 S10 (de Diepte), 11e plek
  • 2023 Mia en Dion (Burning Daylight), geen finaleplek
  • 2024 Joost Klein

Nederland na Duncan de weg kwijt

Na de blamages van 2021 en 2023 is Nederland weer toe aan een goede inzending. Nederland kreeg in 2021 slechts 0 punten van de Europese kijker voor het ‘liedje' van Jeangu Macrooy.

S10 deed het in 2022 redelijk met een elfde plek. Daarna sloeg Nederland weer een modderfiguur.

Zo wisten Mia en Dion in 2023 de finale niet te halen. Dat was vooraf al te zien aan de hoge odds. Het duo wed dan ook kansloos 13e in de halve finale en haalden slechts 7 punten. Nederland is dus wel weer eens toe aan een goed resultaat!

cornald maas songfestival

Waarom wint Zweden vaak het Songfestival?

Zweden staat altijd hoog bij de bookmakers en eindigt steevast hoog in de finale. Hoe kan dat?

Zweden is een klein land maar eindigt steevast hoog bij de bookmakers en de top 10. Het land heeft muziek als exportproduct met artiesten als Abba, Ace of Base, Roxette, Avicci.

Daarnaast is Zweden sterk in de Engelse taal, waardoor Zweedse muzikanten betere Engelstalige teksten schrijven.

De focus ligt echter niet op de taal, maar op de melodie. De Zweden zijn sterk in het schrijven van liedjes met een pakkende en sterke melodie. Vaak blijft het liedje goed in je hoofd zitten.

Zweden loopt ook vaak voorop. Denk aan Spotify, IKEA, H&M. Allemaal merken waar Zweden goed mee scoort.

Vergeet ook niet dat de Zweedse overheid veel geld investeert in de muzikale ontwikkeling van de Zweedse jongeren in het onderwijs en op muziekscholen.

Zweden organiseert jaarlijks het Melodifestivalen. De winnaar gaat naar het Eurovisie Songfestival. Ze kennen daar geen vakjury. Artiesten worden niet afgekraakt. Daarom doen er ook vele bekende Zweedse artiesten mee.

Bovenstaande elementen zijn het perfecte recept en de reden dat de bookmakers en Europeanen de liedjes van Zweden weten te waarderen.

Ook dit jaar staat Zweden, zonder dat de deelnemer en het liedje bekend zijn, met lage odds weer bovenaan bij de bookmakers.

De finale van het Eurovisie Songfestival vindt plaats op zaterdag 11 mei. De eerste halve finale zal plaatsvinden op 7 mei, de tweede op 9 mei. Joost Klein (Nederland) komt uit in de tweede halve finale in het tweede gedeelte.
Het Eurovisie Songfestival start om 21:00 uur. Zowel de halve finales als de finale starten om 21:00 uur. Het eerste liedje is meestal na een kwartier te horen.
Er doen in totaal 37 landen mee aan het Eurovisie Songfestival in Zweden, Malmö. Dat heeft de EBU zojuist bekendgemaakt. Dit is hetzelfde aantal als tijdens het festival in Liverpool in 2023.
4.5/5 - (75 stemmen)
author1331

Stefan is oprichter van de website Intikkertje en is al zijn hele leven geïnteresseerd in wedden op sport en casino’s.

Hij schrijft graag over de ontwikkelingen en nieuwtjes op casinogebied. Ook bezoekt hij de online casino's en beoordeelt deze in casino reviews.

Vijftien jaar geleden startte hij deze website als voetbalpoule platform waar inmiddels meer dan 400.000 voetbalfans een poule invulden.

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL