songfestival bookmakers
Home » Blog » Bookmakers Eurovisie Songfestival 2024 en deelnemers

Bookmakers Eurovisie Songfestival 2024 en deelnemers

Beste fans van het Eurovisie Songfestival! Ook zo'n zin in het Songestival 2024? Joost Klein vertegenwoordigd Nederland. Maken we kans? En wie zijn de deelnemers en favorieten bij de songfestival bookmakers?

Songfestival Bookmakers voorspellingen

Wie van de songfestival deelnemers zijn favoriet? Hieronder zie je de Eurovision bookmakers lijst met landen die hoog staan bij de bookmakers.

Nederland knalt omhoog van 22 naar plek 11

Joost knalt deze zaterdag met “Europapa” omhoog bij de bookies van plek 22 naar plek 11. Zo'n grote stijging zien wij zelden op één dag. Waar gaat dit eindigen? Bekijk hieronder live hoe de landen het doen bij de bookmakers.

Afgelopen vrijdag werd het nummer 1,2 miljoen keer beluisterd op Spotify. Daarmee is “Europapa” het meest gestreamde nummer op één dag in Nederland ooit. Het oude record was in handen van Duncan Laurence met “Arcade”.

Kroatië is bij de bookmakers de favoriet om het Songfestival te winnen. Wij zijn fan van Kroatië met Baby Lasagna – “Rim tim tagi dim, dat qua type liedje een concurrent is van onze eigen Joost Klein.

LANDODDSWINKANSINZENDING
1Kroatië416%Baby Lasagna - "Rim tim tagi dim"
2Ukraïne514%Alyona Alyona & Jerry Heil - Teresa & Maria
3Italië98%Angelina Mango - La noia
4België135%Mustii - Before the Party's over
5Zweden174%Marcus & Martinus -
Unforgettable
*
6Frankrijk194%Slimane - Mon amour
7Zwitserland193%Nemo - The code
8Verenigd Koninkrijjk213%Olly Alexander - Dizzy
9Litouwen213%Silvester Belt - Luktelk
10Nederland232%Joost Klein - Europapa
11Oostenrijk233%Kaleen - We Will Rave
12Georgië233%Nutsa Buzaladze
13Noorwegen263%Gåte - Ulveham
14Israël342%maart
15Griekenland342%Marina Satti
16Ierland342%Bambie Thug - Doomsday Blue
17Australië342%
18Armenië362%
19Finland362%Windows95Man - No Rules
20Cyprus411%Silia Kapsis
21IJsland411%Hera - Scared Of Heights
22Azerbeidzjan511%
23Spanje671%Nebulossa- Zorra
24Servië811%Teya Dora - Ramonda
25Estland811%5miinust and Puuluup - (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
26Polen811%Luna - The Tower
27Duitsland1011%Isaak - Always on the Run
28San Marino1011%Megara - 11:11
29Denemarken1011%Saba - Sand
30Letland1011%Dons - Hollow
31Slovenië1011%Raiven - Veronika
32Portugal1011%9 maart
33Luxemburg1011%Tali - Fighter
34Moldavië2011%Natalia Barbu - In The Middle
35Malta2011%Sarah Bonnici - Loop
36Tsjechië2011%Aiko - Pedestal
37Albanië2011%Besa Kokëdhima - Zemrën n'dorë

Deelnemers Songfestival 2024

Lees hieronder onze songfestival review van de songfestival deelnemers 2024. We bespreken de liedjes en de kansen van de deelnemende landen.

Zweden
Marcus & Martinus – Unforgettable

10 POINTS

eurovision sweden 2024

Let op: de inzending van Zweden wordt bepaald op het Melodifestivalen op 9 maart. Marcus & Martinus zijn favoriet om deze te winnen. Bij winst zal deze Noorse tweeling Zweden vertegenwoordigen. Of dit zo is, weten we zaterdag. Maar is het nummer goed?

De Zweden zijn de meesters in het maken van hits. Lekker in het gehoor liggende tracks waar Europa steevast voor stemt.

Met “Unforgettable” dropt Zweden een dancenummer dat direct een ‘dit ken ik al' gevoel oplevert. Ik bespaar je de kwelling om erachter te komen waar het riedeltje van gepikt is: Faithless.

De jongens kunnen goed zingen en de staging zit, net als altijd, wel goed bij Zweden. Ze staan en lopen door een soort gang dat dienst doet als disco. Qua vormgeving heeft het wat weg van eerdere inzendingen van de Zweed Måns Zelmerlöw.

De zang heeft wat Justin Timberlake gelijkenissen. Maar waar je denkt dat het nummer op het eind helemaal naar de top gaat, blijf je teleurgesteld achter.

NEDERLAND
Joost Klein – Europapa

5 points

joost klein europapa

Het nummer is een drie minuut durend vrolijke ADHD trip feestje met de typische Nederlandse happy hardcore sound. Een groot deel van Nederland danste als een gek op deze muziek in de jaren 90.

Happy hardcore valt te typeren als ‘foute' muziek. Dat is ook het gevaar van deze inzending. Voor inwoners uit de andere landen in Europa zou het een beetje te ver uit het gehoor kunnen liggen.

Vakjury's willen kwaliteit en beoordelen op mooie zang, iets waar Joost Klein (bewust) maling aan heeft. De podiumact zal knallen, maar of Joost vocaal overeind blijft, is de grote vraag.

In ieder geval zorgt deze gedurfde inzending van Nederland voor een uitzinnige menigte in de zaal. Een finaleplaats moet zeker mogelijk zijn. Concurrent voor Nederland is Kroatië, dat naar onze mening een kwalitatievere knaller van een feestnummer heeft.

De Nederlandse inzending is een soort van rip-off van de artiest en de song van Finland in 2023. Toen werd zanger Käärijä tweede met het lied Cha cha cha.

Joost Klein doet het goed bij de bookmakers. Voor bekendmaking van Europapa stond Nederland 21e bij de bookmaker.de 21e plaats. Op dit moment staan we rond de 14e plek.

OEKRAÏNE
Alyona Alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria

6 POINTS

songfestival 2024

De afgelopen inzendingen van Oekraïne lijken in de blender te zijn gegooid en dit is eruit gekomen. Wederom een welbekende klaagzang waarin dit keer moeder Teresa en Maria de hoofdrol spelen. Niet mijn ding, maar bij de bookmakers is het de grote favoriet. Hopelijk hebben zet het mis.

Okay, het nummer is niet slecht. Maar een winnaar? Nee. De oorlog zal dit jaar, net als de laatste jaren, voor veel sympathiestemmen zorgen. Jammer, want uiteindelijk zou toch gewoon het beste liedje moeten winnen?

Teresa & Maria is zowel een traditioneel als een moderne song met een eclectische mix van rap en pop. Het is geen makkelijke nummer om zuiver te zingen en goed te rappen. Het nummer Teresa & Maria gaat over vrouwen die veel gewicht op hun schouders mee moeten dragen.

KROATIË

Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim!

12 POINTS

Kroatie Baby Lasagna

Voor het eerst in de historie heeft Kroatië met Baby Lasagna een potentiële winnaar in handen.

Sinds 2015 wist Kroatië slechts 3 keer de finale te behalen, waarin het geen rol van betekenis speelde (23e en 2x 13e). Kroatië heeft dit jaar kans om eindelijk eens lekker hoog te eindigen. En terecht.

Het nummer start direct krachtig, alsof je op een snelrijdende locomotief start. De inzending is aanstekelijk, opzwepend, zit vol energie en we verwachten dat het nummer met mooie visuals en een goede performance van het podium zal af spatten.

Waar gaat het nummer over? Het lied is een verhaal van hoop, verandering en de onverbrekelijke band met thuis. Veel jongeren verlaten Kroatië en dit nummer gaat over een boerenjongen die zijn ouderlijk nest gaat verlaten op zoek naar avontuur, maar met de nodige weemoed.

Zo zingt hij: “Hey, ik ben nu een grote jongen, klaar om te vertrekken, dag mama… Ik heb mijn koe verkocht…”.

Het nummer heet wat trekjes van Rammstein, Hard Rock Hallelujah (Lordi, 2006) en Livin’ on a Prayer (Bon Jovi).

We zien het publiek het “Rim tim Tagi Dim” meeblèren, zeker op het eind wanneer er wat Eurodance in wordt gegooid. De zaal in Malmö zal ontploffen en zowel de televoters als de vakjury zal met veel punten strooien. Wij geven 12 points.

BELGIË
Mustii – Before the Party's over

5 POINTS

mustii belgie

“Before the Party’s Over” wordt gezongen door Mustii en hij schreef het nummer samen met Benoit Leclerq and Pierre Dumoulin. Laatstgenoemde was ook verantwoordelijk voor de Belgische inzendingen van 2017 (“City Lights”) en 2019 (“Wake Up”).

Heeft af en toe wat weg van Dotan met een likje James Bond sound. Mustii zingt over de zoektocht naar jezelf, dat het leven niet altijd even makkelijk is en dat je je eigen weg moet zien te vinden.

Het begin van het nummer is wat slapjes, terwijl het laatste gedeelte fantastisch is. Daar wordt de zanger vocaal bijgestaan door een vrouwelijk koor. Leuk feitje is dat het koor bestaat uit de stemmen van Mustii’s fans. De Belgische ster riep vrouwelijke fans op een stukje te zingen en dit op te sturen.

Het sterke bombastisch einde van het nummer maakt dit liedje zeker tot een finalist en daar zou het best wel eens hoge ogen kunnen gaan gooien. Deze song vraagt om een theatrale performance. Dat lijkt Mustii wel toevertrouwd, omdat o.a. zijn kleding in het tv programma Drag Race Belgique, waarin hij jureert, van het scherm spat.

POLEN
Luna – The Tower

3 POINTS

polen luna the tower

Lekker radiohitje van de Poolse Lady Gaga. Het nummer heeft niet veel om het lijf, het melodietje is zoet en catchy. Het bruggetje moet verbeterd worden, zodat op het eind wordt toegewerkt naar een soort van climax.

Met deze electropop song speelt Polen op safe en lijkt daarom ook een nummer in handen te hebben om naar de finale te gaan, waar het geen hoge ogen zal gooien.

SPANJE
Nebulossa – Zorra

6 POINTS

Nebulossa Zorra

Nebulossa vertegenwoordigt Spanje met het nummer ‘Zorra' nadat ze het Benidorm Fest 2024 wonnen. Wij zijn fan.

Waan je gedurende 3 minuten in de jaren 80. Deze guilty pleasure song met Italo sound is er eentje met een knipoog.

Nebulossa is een Spaans syntpopduo bestaande uit María Bas (zang en productie) en Mark Dasousa (synthesizers, productie). De band is populair in Spanje en won daar al vele prijzen.

De performance is gewaagd met sexy outfits. Dat kan punten opleveren maar het kan ook tegen ze werken. De zang is niet hoogstaand, maar dat is ook niet nodig bij deze potentiële zomerhit.

We verwachten dat de vakjury dit nummer niet hoog zal waarderen maar wel veel stemmen zal krijgen van het publiek.

Overigens is er in Spanje ophef ontstaan, omdat het nummer seksistisch en beledigend voor vrouwen zou zijn. Het woord Zorra, bitch in het Spaans, komt vaak voor in het liedje.

Het nummer is juist geschreven als commentaar op de dubbele moraal waarmee vrouwen te maken krijgens: komt een vrouw op voor zichzelf dan is het een bitch, komt een man voor zichzelf op dan is het een… man.

Zelfs de Spaanse premier Pedro Sánchez heeft zichop tv uitgesproken over het nummer. Hij is groot fan en ook de Spaanse minister van Gelijkheid noemt Zorra ‘een leuk liedje dat stereotypen doorbreekt’.

DUITSLAND
Isaak – Always On The Run

1 POINT

duitsland 2024 isaak

De Duitse televoters en jury kozen voor Isaak met het nummer “Always on the Run”. Hij kan aardig zingen maar het nummer lijkt te mainstream en zal waarschijnlijk ondergesneeuwd worden door meer uitgesproken nummers.

Het heeft wat weg “Human” van Rag'n'Bone Man. Maar zo sterk als deze radiosong is “Always On The Run” zeker niet. Daarnaast heb ik het idee dat deze sound z'n tijd wel heeft gehad.

Isaak deed mee aan The X Factor Duitsland en won in 2021 de talentenjacht Show Your Talent.

Deed Duitsland het met Michael Schulte in 2018 met een vierde plek nog goed, de laatste 10 jaar eindigde Duitsland steeds ergens onderaan. Erger zelfs, de laatste twee jaar eindigde Duitsland op de laatste plaats. Drie keer op rij zou een unicum zijn.

ITALIË
Angelina Mango – La noia

4 POINTS

Angelina Mango - La noia

De 22-jarige Angelina Mango won het Sanremo Festival en zal Italië vertegenwoordigen met het nummer ‘La noia'. De bookmakers zijn enthousiast, maar wij niet.

Het nummer is rommelig. Al klinkt het melodietje simpel, je wordt van hot naar her gestuurd. Typisch zomeravond muziekje met een gypsy sound. Angelina is sterk op het podium en heeft verder geen poespas nodig. Zal volgens ons ergens in de middenmoot eindigen.

VERENIGD KONINKRIJK
Olly Alexander – Dizzy

4 POINTS

olly alexander eurovision

Aanvankelijk was het Verenigd Koninkrijk dé favoriet bij de songfestival bookmakers. Met veel bombarie en hoge verwachtingen werd het het nummer “Dizzy!” gelanceerd, maar daalde na de lancering bij de bookies.

Olly Alexander is ondanks zijn 33-jarige leeftijd al een ervaren rot in het vak. Hij scoorde al vele hits die je allemaal kent en zeer goed in het gehoor liggen.

Zo stond hij met vijf nummers in de Britse top 10 singles en maakte hij twee nummer één albums met de succesformatie Years and Years. Sinds 2021 is hij het enige overgebleven lid van de groep.

Het nummer “Dizzy!” is een samenwerking met de bekende producer Danny L Harle, die onder meer werkte aan Dua Lipa’s “Houdini” en Charli XCX’s “Anthems”.

Wat vinden wij van Dizzy!? Het is een lekkere radiohit. Dat is eigenlijk wat het is. Het is een ‘Radio 538 dertien in een dozijn' song. Het zal niet opvallen tussen de vele ‘gekke’ out-of-the-box inzendingen dit jaar, zoals dat van onze eigen Joost Klein.

Het elektronische dansnummer vraagt om een hoogtepunt, maar dat komt niet. Misschien kunnen de producers de spanningsboog in het nummer de komende weken nog verbeteren! En die kerkklok bellen mogen van ons wel wat minder.ook wat minder, want met die sound ben ik in staat om de kerstboom weer op te tuigen (wat dan ook wel weer gezellig zou zijn).

Groot-Brittannië scoort de laatste decennia dramatisch op het Songfestival. In 2022 kon Engeland eindelijk weer eens trots zijn op Sam Ryder met “Space Man”. Dit jaar zal de UK zeker niet winnen, maar een afgang blijft de Engelsen in ieder geval bespaard.

Het is commercieel slim van Olly Alexander om mee te doen aan dit spektakel. Zo kan zich als soloartiest in de Europese schijnwerpers zetten.

IJSLAND
Hera Björk – Scared of Heights

0 POINTS

ijsland deelnemer

Hera Björk zingt “Scared of Heights”, maar met zo'n inzending hoef je niet bang te zijn hoog te eindigen.

Hera vertegenwoordigde IJsland op het Eurovisiesongfestival 2010 met het gedeeltelijk Engels- en gedeeltelijk Franstalige Je ne sais quoi.

Ook IJsland probeert het dit jaar met een jaren 90 inzending. Maar jongens toch, als je het doet, doe het dan goed! Serieus, AI zou in 10 seconden nog een beter nummer met nineties sound uit de hoge hoed toveren.

Het nummer raakt kant nog wal en de zangeres weet zowel vocaal als op het podium niet te overtuigen.

Opvallend: IJsland stond voor de bekendmaking van de inzending op 3 bij de bookmakers. Bashar Murad was daar met de politieke inzending  “Wild West” vooraf favoriet, maar kon dat niet waarmaken. IJsland zal echt geen derde worden, ja misschien van onderen. Geen finale in ieder geval.

OOSTENRIJK
Kaleen – We will Rave

6 POINTS

kaleen we will rave

Oostenrijk komt met een jaren 90 dancehit “We will Rave” van Kaleen. Opvallend genoeg zijn er meerdere inzendingen die de jaren 90 sound opgepakt hebben.

Er is sprake van een heuse nineties revival tijdens Eurovision 2024. Mogelijke verklaring is dat Finland vorig jaar met Käärijä’s “Cha Cha Cha” zo goed scoorde en de muziek marketingmachines die sound in de AI machine hebben gegooid om met een dergelijke kopie te komen.

Opvallend is overigens dat die jaren 90 sound in die tijd nauwelijks te horen was tijdens de Songfestivals. Toen waren etnische dance en ballades alles wat er op de trommel sloeg.

Het is dit jaar duidelijk te horen dat landen zich meer richten op jongeren en de TikTok generatie. Liedjes moeten knallen, zo is de gedachte. Zelf zou ik liever wat meer “Salvador Sobral” inzendingen horen, maar ik behoor dan ook niet tot de TikTok generatie.

Deze elektronische dance inzending heeft lekkere agressieve geluidjes (Acid) en verandert, net als bij de inzending van Nederland, af en toe van jaren 90 muziekstijl. Er zitten Dr. Alban, Culture Beat met Mr. Vain, Back by Dope (King Bee) en Stakker Humanoid elementen in.

Al met al zal Oostenrijk zeker de finale halen, waar een top plek tot de mogelijkheden behoort.

eurovision bookmakers

Eurovisie Songfestival 2024

Het Eurovisie Songfestival 2024 wordt gehouden in Zweden in de stad Malmö in de Malmö Arena. De eerste halve finale zal plaatsvinden op 7 mei, de tweede op 9 mei. De finale zal plaatsvinden op 11 mei.

Het is al de zevende keer dat Zweden het songfestival organiseert. Eerder organiseerde Zweden het liedjesfestijn al in 1975, 1985, 1992, 2000, 2013 en 2016. Het is in 2024 exact vijftig jaar geleden dat de Zweedse band ABBA met het nummer Waterloo het Eurovisiesongfestival van 1974 won.

De slogan is, net als in 2023, United by Music.  Actrice Malin Åkerman en comedian Petra Mede zijn de presentatrices. Petra Mede presenteerde in 2013 en 2016 met Måns Zelmerlöw.

De deelname van IJsland is nog onzeker, omdat de IJslandse omroep ernstige bezwaren heeft tegen de manier waarop Israël oorlog voert tegen Gaza.

De EBU heeft bevestigd dat Israël gewoon mee zal doen, maar onderzoekt nog wel of de inzending ‘October Rain' niet te politiek is.

Deelnemende landen

Er doen 37 landen mee aan het songfestival in 2024. Luxemburg na 31 jaar weer mee. Roemenië zou eventueel nog mee kunnen gaan doen en dan zou het aantal op 38 deelnemende landen uitkomen.

De finale bestaat uit 26 landen. Dit zijn de vijf geplaatste landen plus het gastland Zweden, dat als organiserend land automatisch is geplaatst.

Er zijn twee halve finales waar in totaal 31 landen om een plek in de finale. De halve finales hebben 15 of 16 deelnemers. De beste 10 landen van elke halve finale gaan door naar de grote finale op 11 mei.

Halve finale songfestival

Nederland is met Joost Klein in het tweede gedeelte van de tweede halve finale aan de beurt, net als België, waar we vaak veel punten van krijgen.

Ook kunnen we waarschijnlijk rekenen op punten van Zwitserland en Oostenrijk, omdat Joost daar populair is. Dat geldt ook voor Duitsland, alleen mogen de Duitsers helaas alleen in de eerste halve finale stemmen.

1e halve finale

De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2024 vindt plaats op dinsdag 7 mei 2024 om 21:00 uur en is te zien op NPO1. De onderstaande landen zijn ingedeeld in de eerste halve finale.

landdeelnemernummer
IerlandBambie ThugDoomsday Blue
MoldaviëNatalia BarbuIn The Middle
SloveniëRaivenVeronika
Oekraīnealyona alyona & Jerry HeilTeresa & Maria
IJslandTBA
Cyprus Silia KapsisLiar
Finland Windows95manNo Rules
PolenLUNAThe Tower
Portugal TBA
ServiëTBA
Luxemburg TALIFighter
LitouwenSilvester BeltLuktelk
AustraliëTBA
KroatiëBaby LasagnaRim Tim Tagi Dim
Azerbaijan TBA

2e halve finale

De tweede halve finale (met Nederland) vindt plaats op donderdag 9 mei 2024 om 21:00 uur te zien op NPO1. Dit zijn de deelnemende landen in de tweede halve finale.

landdeelnemernummer
DenemarkenSABA SAND
San MarinoMegara 11:11
ArmeniëTBA
BelgiëMustii Before the Party's Over
OostenrijkKaleen We Will Rave
IsraelEden Golan
MaltaSarah Bonnici Loop
Estland5miinust & Puuluup (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
ZwitserlandTBA
GeorgiëNutsa Buzaladze
GriekenlandMarina Satti
NederlandJoost Klein Europapa
TsjechiëAiko Pedestal
NoorwegenGåteUlveham
AlbaniëBesa Zemrën n’dorë
LetlandDons Hollow

Songfestival 2024 finale

De finale zal plaatsvinden op 11 mei en is vanaf 21:00 uur te zien op NPO1. Dit zijn de landen die in de finale staan.

landdeelnemernummer
DuitslandIsaak Always On The Run
Zweden
Verenigd KoninkrijkOlly Alexander Dizzy
FrankrijkSlimane Mon Amour
ItaliëAngelina Mango La Noia
SpanjeNebulossa ZORRA

Volgorde finale songfestival 2024

Na de halve finales wordt er geloot. Na deze loting verschijnen hier de finalisten en de volgorde waarin zij hun liedje in de finale zullen vertolken. Dan weten we ook op welke plek Nederland met Joost Klein aan de beurt is.

De startvolgorde wordt bepaald door de producers. Die houden in de volgorde o.a. rekening met een goede balans van type liedjes. Zo wordt vermeden dat er bijvoorbeeld allemaal rustige nummer achter elkaar aan de beurt zijn.

eurovision fans

Songfestival Rehearsal 2024

De Songfestival rehearsals zijn erg belangrijk. Een rehearsal is een repetitie. Tijdens de rehearsals staan de deelnemers voor het eerst op het podium in Italië.

De Eurovision bookmaker odds zullen grote schommelingen vertonen vanaf het moment dat deze repetities beginnen. Dan is goed te zien hoe de act er uit komt te zien én is te beoordelen of er zuiver wordt gezongen. We zullen dan grote schommelingen zien in de odds bij de Eurovision bookmakers.

Wanneer starten de Eurovisie Songfestival 2024 rehearsals? De Songfestival rehearsals starten zondag 28 april 2024.

Hebben de bookmakers het vaak goed?

Hoe goed zijn de voorspellingen van de bookmakers bij het songfestival? We kunnen je vertellen dat de bookies het vaak bij het rechte eind hebben.

Hieronder zie je de voorspellingen van de songfestival bookmakers bij de start van de finale van 2023.

De bookmakers hebben de uitslag behoorlijk goed voorspeld. De top 5 uitslag was: Zweden, Finland, Israël, Italië en Noorwegen. Met Spanje en Frankrijk sloegen de online bookmakers de plank finaal mis. Check…

LANDODDSARTIESTTITEL
11Zweden1.40LoreenTattoo
22Finland3.50KäärijäCha Cha Cha
36Oekraïne10TvorchiHeart of Steel
43Israël19Noa KirelUnicorn
55Noorwegen26AlessandraQueen of Kings
617Spanje34Blanca PalomaEaea
716Frankrijk36La ZarraÉvidemment
84Italië41Marco MengoniDue vite
925Verenigd Koninkrijk67Mae MullerI Wrote A Song
107België81GustaphBecause of You
1115Oostenrijk126Teya & SalenaWho The Hell Is Edgar?
1213Kroatië151Let 3Mama ŠČ!
1314Armenië151BrunetteFuture Lover
149Australië251VoyagerPromise
1510Tsjechië251VesnaMy Sister's Crown
1620Zwitserland501Remo Forrer(7 maart)
1719Polen501BlankaSolo
1926Duitsland1000Lord Of The LostBlood & Glitter
1812Cyprus1000Andrew LambrouBreak a Broken Heart
208Estland1000AlikaBridges
2121Slovenië1000Joker OutCarpe Diem
2218Moldavië1000Pasha ParfenySoarele și Luna
2324Servië1000Luke BlackSamo mi se spava
2423Portugal1000MimicatAi Coração
2511Litouwen1000Monika LinkytėStay
2622Albanië1000Albina & Familja KelmendDuje

Overigens voorspelden de bookmakers bij de halve finale met Nederland exact de 10 landen die door zouden gaan. Een 100% score voor de bookies!

songfestival bookmaker

Bookmakers songfestival uitleg

Niet alleen het Songfestival wordt steeds populairder, ook een gokje wagen op de winnaar bij een Songfestival bookmaker neemt aan populariteit toe. Zeker nu online gokken sinds oktober 2021 is toegestaan en je bij legale wedkantoren voorspellingen kunt doen.

Wat is een bookmaker?

Een bookmaker is een (online) gok aanbieder die weddenschappen met een bepaalde notering (odd) aanbiedt waarop geld op kan worden ingezet.

Het maakt het kijken naar het Eurovisie Songfestival een stuk spannender wanneer je een weddenschap bij een bookmaker hebt geplaatst op deelnemend land. Veel fans luisteren vooraf alle inzendingen en maken favorietenlijstjes.

Een deel van die fans besluit om wat geld op hun favoriete land in te zetten bij bookmakers Eurovision 2024 aanbieders. Maar welke bookmakers zijn er in Nederland?

Wedden op het Songfestival

In Nederland zijn er inmiddels meer dan tien online casino's met een licentie. Je kunt daar dus betrouwbaar en veilig een gokje wagen, want deze aanbieders hebben een vergunning gekregen van de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA).

Als online casino aanbieder moet je overigens aan strenge eisen voldoen om een vergunning te krijgen.

De meeste online casino's zijn ook bookmaker, wat inhoudt dat je er kunt wedden op o.a. voetbal en andere sporten.

Helaas wordt het door de Nederlandse Kansspelautoriteit niet toegestaan om te wedden op het Songfestival. Deze weddenschappen zijn dan ook niet te vinden bij de legale bookmakers.

wedden op het songfestival

Gokken op Songfestival verboden

Binnen de Nederlandse markt voor weddenschappen worden bepaalde categorieën niet toegestaan, waaronder event betting. Hieronder vallen weddenschappen op bijvoorbeeld de Amerikaanse presidents­verkiezingen en het Eurovisie Songfestival.

“De integriteit van het verloop van sommige van deze gebeurtenissen laat zich lastig vaststellen. Hoewel er belangstel­ling kan bestaan voor dit soort weddenschappen, houdt het een onevenredig groot risico in op matchfixing of handel met voorwetenschap.” (bron: kansspelautoriteit.nl)

Wij vinden dit grote onzin. Het Eurovisie Songfestival is 100% transparant over het stemgedrag van elk afzonderlijk land en wat daar de bewoners en de jury hebben gestemd. Dus wij van Intikkertje snappen niet waar die angst van matchfixing bij het Eurovisie Songfestival op is gebaseerd.

Reactie Kansspelautoriteit

Uiteraard hebben wij de Kansspelautoriteit gevraagd om uit te leggen in hoeverre de uitslag Eurovision Songcontest gemanipuleerd zou kunnen worden. En waarom wij in Nederland niet kunnen wedden op het Eurovisie Songfestival.

Dit was het antwoord dat ik kreeg van de KSA: “Weddenschappen mogen alleen worden aangeboden als de wedstrijden waarop gewed kan worden, onder toezicht staan. Bij weddenschappen als door u bedoeld, is van een dergelijk toezicht geen sprake.”

Gokken op songfestival is illegaal

De Nederlandse kansspelaanbieders die weddenschappen aanbieden, de online casino bookmakers, mogen in Nederland dus geen event weddenschappen zoals het Eurovisie Songfestival aanbieden.

Wil je inzetten op het Songfestival, dan zul je dus op zoek moeten naar een van de Eurovision bookmakers diein Nederland illegaal zijn. Online wedden op het songfestival maakt kijken naar het evenement een stuk spannender.

Daar kun je dan o.a. inzetten op welk land de finale zal halen. Ook kun bij deze ESC bookmakers wedden of een land in bijvoorbeeld de top 3 of top 5 komt of welk land als laatste gaat eindigen.

songfestival bookmakers 2024

Bookmaker tip: zet tijdig in

Wil je inzetten op het Songfestival, luister de liedjes dan tijdig. Elk land bepaalt zelf wanneer de artiest en het liedje bekend worden gemaakt. We raden je aan om het liedje dan direct te luisteren.

Weet het liedje jou te raken en heb jij er vertrouwen in dat de song hoog zal eindigen? Dan kun je er wat geld op inzetten.

Het vervelende is namelijk dat wanneer je wacht tot bijvoorbeeld een week voor de finale, de odds van het liedje al erg laag kunnen zijn. Veel mensen hebben dan al op die favoriete landen ingezet waardoor je er bijna niets meer voor krijgt (lees: de odd is heel laag).

Probeer de pareltjes dus tijdig te ontdekken, al neem je natuurlijk wel een risico. Wat jij mooi vindt, hoeft de rest van Europa niet aan te spreken. Zo zette ik ooit geld in op een liedje van Duitsland. Het liedje werd laatste.

Het is ook leuk om bij een van de Eurovisie bookmakers geld in te zetten op een land. Je kijkt dan toch met een hele andere blik en met nog meer spanning naar de Songfestival puntentelling.

Winnen bij Eurovision Bookmakers

In 2017 heb ik zelf ook geld ingezet bij een Songfestival bookmaker. Als Songfestival fanaat had ik alle liedjes zo'n twee maanden voor het evenement al beluisterd. Voor mij sprong Portugal er bovenuit, al was de performance wat ‘raar', maar dat deerde me niet.

Ik besloot om €50 in te zetten op het liedje “Amar pelos dois”, gezongen door Salvador Sobral. Portugal stond toen, twee maanden voor het Songfestival, helemaal niet hoog bij de bookmakers. Je kreeg 14 x je inleg voor een overwinning van Portugal.

€700 gewonnen met Portugal

Pas de weken daarna steeg Portugal naar 1 bij de bookmakers en daalde de waarde van de odd van 14 naar rond de 2. Gelukkig had ik tijdig op Portugal ingezet toen de quotering nog hoog was! Daardoor won ik €700 (14 x €50).

In 2021 zette ik vol zelfvertrouwen €50 in op Frankrijk het nummer “Voilà” van Barbara Pravi. Ook weer ruim van te voren deed ik mijn weddenschap, al stond Frankrijk toen al hoog bij de bookmakers.

De odd was 6 en dat vond ik het wel waard. Italië stond toen bij de bookies op 1, waar ik niks van begreep. Wat een herrie was dat (lol). Maar helaas kwam mijn voorspelling net niet uit. Frankrijk werd tweede omdat die knappe Italiaanse zanger van Maneskin de stemmende kijker het hoofd op hol liet slaan.

Eurovision Polls

Er is een aantal grote Eurovision blogs dat aan website bezoekers vraagt te stemmen op hun favoriete inzending. Dit geeft vaak ook een goed beeld welke landen er kans gaan maken om te winnen en welke totaal niet.

Een grote weblog is Wiwibloggs die Eurovision Polls houdt waar ook vele duizenden fans hun stem uitbrengen.

Gevaar hierin zit dat de uitslag vertekend kan zijn omdat mensen op hun eigen land stemmen. Stel er komen bijvoorbeeld relatief meer Roemeense fans op de site af dan zal Roemenië waarschijnlijk relatief veel stemmen krijgen van deze groep.

Een Eurovisie songfestival poll geeft wel enigszins inzicht in welke landen er favoriet zijn.

Bookmaker Eurovision odds

Vooraf kun je bij de songfestival bookmakers bekijken welke landen er favoriet zijn om het Songfestival te winnen. Of een land favoriet is of niet kun je zien aan de hoogte van de ESC 2024 odds, de zogenaamde Eurovision odds. Hoe lager de odds des te groter de kans is dat de inzending hoog zal eindigen.

Odds Eurovision 2024

De odd, ook wel quotering genoemd, speelt een belangrijke rol bij het online gokken en wedden op het Songfestival maar ook bij voetbal en andere sporten. De odd is de waarde die hangt aan de voorspelling. Het is het getal dat je ziet staan achter het land.

Een odd is het getal dat aangeeft hoe vaak de bookmaker je inzet vermenigvuldigt bij winst.

Stel bijvoorbeeld dat er bij Nederland een odd van 16 staat. Dit betekent dat je 16x je inleg wint wanneer Nederland het Songfestival wint. Een land dat op nummer 1 staat bij de bookmakers heeft vaak een odd tussen de 2 en de 3.

Hoe worden de odds bepaald?

Bij een bookmaker zie je een ranking van de favoriete landen op volgorde van de kans om te winnen. Maar hoe en door wie wordt die ranglijst en de Eurovision betting odds bepaald?

Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. De mensen die geld inzetten bepalen of een land wel of niet favoriet is om te winnen. Zetten er veel mensen in op een bepaalde inzending dan is er veel vertrouwen bij de gokkers dat het zal winnen of hoog zal eindigen.

Wordt er veel geld ingezet op een land, dan stijgt hij in de ranglijst en dalen de Eurovision odds (quotering).

Odds Eurovision stijgen en dalen

Naarmate het Songfestival dichterbij komt gaan er steeds meer mensen geld op inzetten. Dat zorgt ervoor dat de Eurovision 2024 odds en de posities van de landen wisselen.

Ook de repetities (songfestival rehearsals) hebben grote invloed op de odds. Want tijdens de rehearsals krijgen we ook voor het eerst een beeld van de act en de live zangkwaliteiten.

Het liedje kan van te voren indruk hebben gemaakt, maar de performance kan ontzettend tegenvallen. En die speelt ook een hele belangrijke rol bij de kans om het festijn te winnen. Ook kunnen de zangprestaties tijdens de repetities zwaar tegenvallen.

De bookmaker Eurovision odds wijzigen dus constant. Gokkers bekijken de repetities, volgen meningen op Twitter, bekijken polls en lezen blogs. Via allemaal verschillende media wordt informatie vergaart om te beoordelen wat de kansen zijn van de deelnemende landen.

Voorspellen de bookmakers het Songfestival juist?

Allereerst zijn het niet de bookmakers die voorspellen. Het zijn gokkers die voorspellen. Zij bepalen met hun inzetten de posities en waardering van de deelnemende inzendingen.

De voorspellingen van de wedkantoren komen niet altijd perfect uit. Maar het zit wel altijd verbazingwekkend goed in de juiste richting. Zo zal iemand die vooraf als winnaar wordt voorspeld bijna altijd in de top 3 of top 5 eindigen.

Best opmerkelijk dat de bookmakers er altijd zo dichtbij zitten. Want van ongeveer 40 deelnemers de eindklassering zo goed weten te voorspellen is best knap.

Zeker als je bedenkt dat alles op de finale avond zelf nog moet plaatsvinden. Er kan van alles misgaan. De vooraf tot favoriet gekroonde deelnemer kan tijdens de live finale bijvoorbeeld vals zingen.

Vooraf lezen gokkers zich in en verdiepen zich in de liedjes en mening van luisteraars. Met de nadruk op vooraf. Het is altijd maar de vraag of het optreden naar verwachting verloopt.

De finale van het Eurovisie Songfestival vindt plaats op zaterdag 11 mei. De eerste halve finale zal plaatsvinden op 7 mei, de tweede op 9 mei. Joost Klein (Nederland) komt uit in de tweede halve finale in het tweede gedeelte.
Het Eurovisie Songfestival start om 21:00 uur. Zowel de halve finales als de finale starten om 21:00 uur. Het eerste liedje is meestal na een kwartier te horen.
Er doen in totaal 37 landen mee aan het Eurovisie Songfestival in Zweden, Malmö. Dat heeft de EBU zojuist bekendgemaakt. Dit is hetzelfde aantal als tijdens het festival in Liverpool in 2023.
4.6/5 - (76 stemmen)
author1331

Stefan is oprichter van de website Intikkertje en is al zijn hele leven geïnteresseerd in wedden op sport en casino’s.

Hij schrijft graag over de ontwikkelingen en nieuwtjes op casinogebied. Ook bezoekt hij de online casino's en beoordeelt deze in casino reviews.

Vijftien jaar geleden startte hij deze website als voetbalpoule platform waar inmiddels meer dan 400.000 voetbalfans een poule invulden.

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL