leeftijd controle
super league
Home » Blog » Super League mag wel, UEFA verliest grote rechtzaak

Super League mag wel, UEFA verliest grote rechtzaak

author Stefan Garsthagen
Auteur
Stefan Garsthagen

Het Europees Hof van Justitie heeft bepaald dat de FIFA en de UEFA voetbalclubs niet mogen verbieden om een competitie zoals bijvoorbeeld de Super League op te zetten. Deze uitspraak gaat de Europese topsport op z'n kop zetten. Lees hier alles over de Super League.

De grootste Europese voetbalclubs kondigden twee jaar geleden aan te stoppen met deelname aan de Champions League en als topclubs tegen elkaar te spelen in een nieuw op te richten competitie.

Voetbalbonden, voetbalfans en kleinere clubs zagen helemaal niets in deze plannen en de UEFA dreigde de clubs te straffen wanneer zij hun Super League plannen zouden voortzetten.

FC Barcelona en Real Madrid gingen naar de rechter omdat zijn een nieuwe competitie willen starten. De rechter deed uitspraak.

european super league

Uitspraak Europees Hof

Volgens het hof heeft de UEFA geen monopolie op het organiseren van internationale voetbalcompetities. Dit zou volgens de rechter ingaan tegen de Europese regels.

Zij zijn het eens met de klagers dat de voetbalbonden hun monopoliepositie misbruiken. De sport is een economische activiteit en valt onder de Europese regels voor vrije concurrentie, zo oordeelt het hof.

Deze uitspraak kan de komende jaren voor grote wijzigingen in het internationale voetbal zorgen. De woordvoerder van het Luxemburgse hof spreekt van een “zonder meer historisch arrest”.

De voetbalbonden misbruiken hun macht als ze competities zoals Super League de voet dwars zetten, oordeelt het hof. De eigen regels die ze hanteren zijn “onwettig”.

De Spaanse rechter moet, met dit algemene EU-oordeel in de hand, zich nu uitspreken over het specifieke geval van de Super League.

“We hebben het recht gewonnen om mee te doen”, zegt Bernd Reichart van het bedrijf A22 Sport Management, dat de Super League moet opzetten. “De monopolie van de UEFA is voorbij. Het voetbal is vrij. De clubs worden niet langer bedreigd en gestraft. Ze zijn vrij om hun eigen toekomst te bepalen.”

Wij vragen of deze uitspraak ook gevolgen heeft voor het WK voetbal. Mag er nu ook een alternatieve WK voetbal competitie worden georganiseerd?

In ieder geval zal deze uitspraak een hoop te weeg gaan brengen en lijkt het wat dat aan gaat op het Bosman-arrest uit 1995. Die kwam er in het kort op neer dat voetballers aan het einde van hun contract kunnen overstappen naar een andere club, zonder dat daarvoor een transfersom moet worden betaald.

Wat is de Super League?

Er  wordt al jaren gesproken over een Super League, een competitie voor de Europese eliteclubs. Hieraan zouden clubs als Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, Atlético Madrid, Barcelona, Real, AC Milan, Internazionale en Juventus deelnemen. Het idee is dat er dan alleen maar topwedstrijden worden gespeeld.

De UEFA voerde druk uit en beweerde dat een Super League in strijd is met de eigen reglementen en de betrokken clubs voor straf wilde uitsluiten van Europese toernooien. Een groot aantal clubs besloot toen de Super League uit het hoofd te zetten.

De competitie zou uit twintig clubs moeten gaan bestaan met daaronder een lagere league met een twintigtal mindere ploegen. De bedoeling is dat de clubs wel gewoon in de nationale competities actief blijven.

Tegen de uitspraak van het hof kan niet in beroep worden gegaan. Dat de Super League er komt is niet zeker, want er zouden nog andere redenen de kop op kunnen steken die de weg naar de Super League zouden kunnen blokkeren.

super league europa

Gevolgen Super League

Een Super League heeft grote gevolgen op vele vlakken. We nemen er een aantal met je door.

Degradatie Champions League

Het Champions League-toernooi zal nooit meer hetzelfde zijn, wanneer er een Super League komt. Stel je voor: de beste en meest aansprekende clubs uit de Champions League verdwijnen. Wat zit je dan nog te kijken? Clubs als Sevilla, PSV en Newcastle zullen de grote clubs in de Champions League zullen zijn.

Het kijken naar zulke wedstrijden wordt minder spannend en is misschien nog enigzins leuk om te kijken door er een weddenschap op te plaatsen bij een online bookmaker.

Maar goed, minder spannend dus, met als gevolg dat er minder mensen zullen kijken naar de Champions League. Het grote publiek kijkt liever naar Real Madrid – Liverpool, dan Bate Barisov tegen Olympique Lyon.

Door het dalende imago en de dalende kijkcijfers en interesse van het publiek zullen de inkomsten dalen. Zo zakt de Champions League nog verder wegzakken.

wanneer champions league

Verschil in clubs nog groter

Is het verschil financieel gezien nu al groot tussen de top clubs en de clubs daaronder, dit verschil gaat alleen nog maar groter worden.

Ook de waarde van de selecties van de Super League clubs gaat stijgen en goede spelers zullen worden gekocht bij Super League teams. Ook hierdoor zakken de Champions League teams steeds verder weg.

Spelers van clubs als Ajax, Napoli en Sevilla willen nu eenmaal spelen in de Super League. Zo daalt de kwaliteit van de subtop nog meer.

Slecht voor het Nederlands voetbal

De Super League is de doodsteek voor het Nederlandse voetbal. Bedenk dat op dit moment de goede spelers bij de topclubs in de Eredivisie spelen omdat ze zicht hebben om te spelen in de Champions League.

Omdat de Super League de nieuwe Champions League wordt, zullen deze goede spelers de Nederlandse competitie vaarwel zeggen. En laten we eerlijk wezen, zoveel goede spelers zijn er op dit moment al niet.

Daarnaast daalt de waarde en het aanzien van de Nederlandse Eredivisie. Spelers worden nog minder waard.

Ook voor de clubs is er een mindere sportieve uitdaging. Speel je als Ajax, Feyenoord of PSV niet meer op het hoogst haalbare (de Super League), maar wordt het landskampioenschap slechts beloont met een schamel Champions League ticket.

Uitleg Super League

The Super League wordt ook wel European Super League genoemd. Het idee is dat dit een jaarlijkse exclusieve voetbalcompetitie wordt van een beperkt aantal Europese topclubs. Deze grootste clubs van Europa zouden de Champions League verlaten, waardoor de Super League de hoogste league zal gaan worden.

Al in 1998 waren er voorstellen van het Italiaanse bedrijf Media Partners voor de oprichting van een Europese Super League. Destijds werd dit plan, mede door aanpassingen met de Champions League, in de ijskast gezet.

Op 18 april 2021 werd de zogenoemde piratencompetitie opgericht door twaalf clubs, eventueel later nog met drie extra clubs. Piratencompetitie staat voor een onafhankelijke competitie die is afgescheiden van de eigenlijke koepelorganisatie (in dit geval de UEFA).

De twaalf clubs bestonden uit de ” Big Six ” van Engeland, drie Spaanse clubs en drie Italiaanse clubs.

Dit zijn de clubs die in de Super League zouden gaan spelen: Arsenal, Chelsea, Lliverpool,, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, Inter Milan, Juventus, AC Milan, Atletico Madrid, FC Barcelona en Real Madrid.

super league clubs

De bedoeling was dat nog eens vijf teams zich jaarlijks kunnen kwalificeren voor de Super League competitie op basis van prestaties in het voorgaande seizoen.

In het persbericht was o.a. het volgende te lezen:

“wedstrijden van hogere kwaliteit en aanvullende financiële middelen voor de algemene voetbalpiramide te bieden” en tegelijkertijd “aanzienlijk meer economische groei en steun voor het Europese voetbal te verschaffen via een langetermijnverbintenis voor onbeperkte solidariteitsbepalingen, die zal groeien in lijn met de inkomsten uit de competitie.”

Twee dagen nadat dit plan naar buiten werd gebracht, besloten de Engelse clubs zich terug te trekken. De Spaanse en Italiaanse clubs lieten hierop weten het plan aan te passen om “de fans de beste ervaring te kunnen bieden en ondertussen meer inkomsten voor het mondiale voetbal te genereren”.

Super League opzet

Er zouden drie verschillende competities zijn: Star, Gold en Blue.

Groep Star

Deze competitie bestaat uit 16 clubs. Deze worden ingedeeld in twee groepen van ieder 8 clubs.

Groep Gold

Deze competitie bestaat uit 16 clubs. Deze worden ingedeeld in twee groepen van ieder 8 clubs.

Groep Blue

Deze competitie bestaat uit 32 clubs. Deze 32 teams worden ingedeeld in 4 groepen van ieder 8 clubs.

Super League wedstrijden

In de groepsfase speelt elke club een uit- en thuiswedstrijd tegen een andere club in de groep. Elk team speelt dus 14 wedstrijden.

Van zowel de ster als gouden competitie gaan van elke groep de vier beste clubs door naar de kwartfinale. In de blauwe competitie gaan er van elke groep twee teams naar de kwartfinale.

De kwartfinalisten spelen een knock-out kwartfinale bestaande uit een thuis- en een uitwedstrijd. Zo gaat dat door tot aan de finale, die in een ontmoeting op neutraal terrein wordt gespeeld.

Er is uiteindelijk dus een star league, gold league en blue league kampioen.

Super League promoveren en degraderen

De clubs die laatste eindigen in een van de twee Star Leage groepen, degraderen naar de gouden league.

De twee teams die eerste eindigden in een van de twee gold league groepen promoveren naar de star league.

Hetzelfde geldt voor degraderen uit de gold league en promoveren van de blue league naar de golden league.

20 clubs uit league blue degraderen en worden vervangen door 20 andere clubs op basis van hun prestaties in hun nationale competities. De wedstrijden in de super league worden op doordeweekse dagen gespeeld, net als dat nu bij de Champions League, Europa League en UEFA League het geval is.

Conclusie

In feite is er niet veel verschil met de huidige situatie. Het enige is dat je als top land nationaal niet goed hoeft te presteren om in de star league te spelen. Wanneer Manchester City achtste wordt in de Premier League, blijven ze in de hoogste divisie van de Super League spelen, zolang ze maar geen achtste (laatste) eindigen in de star league groep, is hun kostje gekocht.

Het komt er op neer dat de grote vissen de kleine vissen zullen opeten. Daarnaast kon ik als kijker wel genieten van een wedstrijd met een echte underdog. Ajax dat Real Madrid vernederde in Bernabéu (1-4). Een kleine vis die een grote opat. Dat zal niet meer gebeuren.

En nog iets: word je als Aston Villa of PSV landskampioen, dan speel je geen ‘Champions League' voetbal in de Super League. De romantiek van het voetbal verdwijnt en het lijkt ons sterk dat een land als Engeland, dat erg aan romantiek en tradities hecht, dit zo maar zou laten gebeuren.

Het wordt nog een lang politiek spel. Voor zolang het duurt, kunnen we nog genieten van het huidige systeem, waar overigens ook wel het een en ander op is aan te merken. Het is ook nooit goed…

3/5 - (3 stemmen)
author Stefan Garsthagen
Stefan Garsthagen

Stefan is oprichter van de website Intikkertje en is al zijn hele leven geïnteresseerd in wedden op sport en casino’s.

Hij schrijft graag over de ontwikkelingen en nieuwtjes op casinogebied. Ook bezoekt hij de online casino's en beoordeelt deze in casino reviews.

Vijftien jaar geleden startte hij deze website als voetbalpoule platform waar inmiddels meer dan 400.000 voetbalfans een poule invulden.

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL