Home » Blog » Topscorers EK voetbal

Topscorers EK voetbal

Welke voetballers waren de topscorers tijdens de EK voetbal toernooien en wie wordt er topscorer van het EK 2024? Check hier de EK voetbal topscorers uit het verleden.

Het EK voetbal vindt om de vier jaar plaats. In 1960 was de eerste editie en toen deden er slechts vier landen mee.

Aantal landen op EK

Vanaf 1980 werd het aantal deelnemende landen verhoogd naar acht terwijl tussen 1996 en 2012 zestien landen deelnamen aan het toernooi. En dat werden er vanaf het EK voetbal van 2016 nog meer want vanaf dat moment doen er 24 landen mee aan het Europees kampioenschap voetbal.

Omdat het aantal deelnemende landen in de tijd toeneemt, neemt ook het aantal gespeelde wedstrijden tijdens het EK voetbal toe. Dit heeft uiteraard tot gevolg dat er steeds meer gescoord wordt tijdens een EK. In de jaren ‘60 werd je met vier deelnemende landen al met twee doelpunten topscorer.

In onderstaande tabel zie je alle topscorers per EK voetbal en het aantal doelpunten dat ze scoorden. Michel Platini is de voetballer met de meeste goals in één EK toernooi.

EK editieSpelersnaamLandDoelpunten
1960François Heutte*Frankrijk2
1964Ferenc BeneHongarije2
1968Dragan DžajićJoegoslavië2
1972Gerd MüllerWest-Duitsland4
1976Dieter MüllerWest-Duitsland4
1980Klaus-AllofsWest-Duitsland3
1984Michel PlatiniFrankrijk9
1988Marco van BastenNederland5
1992Henrik Larsen*Zweden3
1996Alan ShearerEngeland5
2000Patrick Kluivert*Nederland5
2004Milan BarošTsjechië5
2008David VillaSpanje4
2012Mario Mandžukić*Kroatië3
2016Antoine GriezmannFrankrijk6

* meerdere topscorers, niet genoemd in de tabel: 1960 Valentin Ivanov (Sovjet Unie), Viktor Ponedelnik (Sovjet Unie), Milan Galić (Joegoslavië), Dražan Jerković (Joegoslavië). 1964 Dezső Novák (Hongarije), Jesús María Pereda (Spanje). 1992 Karl-Heinz Riedle (Duitsland), Dennis Bergkamp (Nederland), Tomas Brolin (Zweden). 2000 Savo Milošević (Joegoslavië). 2012 Mario Gómez (Duitsland) Mario Balotelli (Italië), Christiano Ronaldo (Portugal), Alan Dzagoev (Rusland), Fernando Torres (Spanje).

Topscorers EK voetbal

Hieronder een overzicht van de meest in het oog springende topscorers van het EK voetbal aller tijden.

Topscorer EK 2020

Cristiano Ronaldo (Portugal) en Patrik Schick (Tsjechië) waren met ieder vijf doelpunten de topscorers van het EK 2020 dat in 2022 werd gehouden.

Gerd Müller topscorer 1972

In 1972 werd de Duitser Gerd Müller topscorer en was daarmee de eerste speler die meer dan twee doelpunten maakte tijdens het EK voetbal. Gerd Müller was spits van West-Duitsland en wist in totaal vier doelpunten te scoren.

Hij scoorde twee keer in de halve finale tegen België (2-1) en ook in de finale wist hij twee keer het doel te treffen tegen de Sovjet-Unie (3-0). Gerd Müller maakte zich in Duitsland onsterfelijk met zijn vier doelpunten die mede zorgden voor het binnenslepen van de EK titel in 1972.

Dieter Müller topscorer 1976

Zijn landgenoot Dieter Müller deed het vier jaar laten in 1976 dunnetjes over en wist ook vier keer te scoren. Maar dit keer bleef de EK titel voor Duitsland uit. In de finale werd na strafschoppen verloren van Tsjecho-Slowakije.

Klaus-Allofs topscorer 1980

Nog eens vier jaar laten in 1980 werd Klaus-Allofs topscorer met drie doelpunten. Pijnlijk detail is dat Klaus Allofs alle drie de doelpunten tegen Nederland scoorde. Hij scoorde dus een hattrick tegen Nederland in de halve finale (3-2). In de finale scoorde Allofs niet meer, maar West-Duitsland won desondanks wel het EK van 1980.

Michel Platini topscorer 1984

Het rijtje met Duitse topscorers op rij werd in 1984 verbroken door Michel Platini. En hoe! Frankrijk speelde tijdens dit EK vijf wedstrijden en Platini wist hierin maar liefst negen keer te scoren. Platini scoorde in de groepsfase tegen Joegoslavië in één wedstrijd drie keer. In de halve finale werd van Portugal na verlenging gewonnen, dankzij een late goal van Michel Platini. In de finale scoorde hij ook tegen Spanje. Van Spanje werd met 2-0 gewonnen en hierdoor werd het Frankrijk van Platini de Europees kampioen van 1984.

Marco van Basten topscorer 1988

In 1988 won Nederland het EK voetbal dat in Duitsland werd gehouden. Met iconen als Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Marco van Basten speelde het Nederland Elftal een geweldig EK. Al begon het slecht met de eerste wedstrijd tegen de Sovjet-Unie. Die ging verloren met 0-1. Daarna werd alles gewonnen. Marco van Basten scoorde vijf doelpunten en werd topscorer. In de wedstrijd tegen Engeland scoorde van Basten drie doelpunten. In de halve finale tegen West-Duitsland scoorde Marco van Basten een geweldig doelpunt (een van de mooiste doelpunten ooit) en ook scoorde hij in de finale tegen de Sovjet-Unie de 0-2. Daarmee werd Marco van Basten de held van Nederland en topscorer van het EK in 1988.

Doelpunt Marco van Basten EK 1988 Rusland

 

Griezmann topscorer 2016

In 2016 namen 24 landen deel aan het EK voetbal. In de groepsfase scoorde Griezmann een doelpunt tegen Albanië. In de achtste finale, kwartfinale en halve finale scoorde Griezmann resp. twee, een en twee keer. Frankrijk haalde de finale maar scoorde hierin niet. Daardoor bleef de teller op zes doelpunten staan voor Griezmann en werd daarmee topscorer van het EK 2016. Portugal won het EK van 2016.

EK Poule

Doe mee met onze grote gratis EK voetbalpoule. Voorspel de uitslagen van de EK wedstrijden en maak kans op mooie prijzen. Je kunt ook een eigen vriendenpoule maken. Meld je nu aan en laat zien dat jij de voetbalkenner van Nederland bent.

aanmelden

1/5 - (1 stemmen)

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL