leeftijd controle
casino onderzoek ksa
Home » Blog » Blog van René Jansen over de ontwikkelingen op de online gokmarkt

Blog van René Jansen over de ontwikkelingen op de online gokmarkt

De voorzitter van de Kansspelautoriteit (Ksa), René Jansen, heeft een blog gepubliceerd waarin hij beweert dat er veel zaken aan het veranderen zijn op de Nederlandse online kansspelmarkt sinds de opening in oktober 2021. Jansen heeft het onder meer over piekmomenten waarop zijn team werd belast met aanvragen en dat in 2023 de aanvragen voor een vergunning sterk zijn afgenomen.

Twee grote piekmomenten

Het vergunningenteam werd op twee momenten overspoeld met aanvragen. Het eerste piekmoment was bij de goedkeuring van de Wet Kansspelen op Afstand in april 2021. Exact één jaar later werd het team nogmaals overspoeld met vergunningaanvragen. Op 1 april 2022 liep de coulanceregeling af en konden de aanvragers die uit de afkoelingsperiode kwamen opnieuw een aanvraag indienen.

Slechts één op de drie aanvragen heeft effectief geleid tot het verkrijgen van een licentie. De voorzitter stelt vast dat in 2023 het aantal nieuwe aanvragen sterk gedaald is in vergelijking met vorig jaar. Hij verwacht dat deze tendens zich ook in 2024 zal verderzetten.

Kleine en grote veranderingen

Jansen heeft het in zijn blog ook over kleine en grote veranderingen. Zo zijn exploitanten verplicht om wijzigingen aan te geven bij de Ksa. Ze moeten bijvoorbeeld aanpassingen in het reclame- en verslavingspreventiebeleid melden. Sinds de online gokmarkt is opengegaan heeft de Ksa al rond de 900 meldingen ontvangen.

Uitbreiding van spelaanbod

Jansen merkt op dat er ook veel grote veranderingen zijn doorgevoerd bij vergunninghouders. Verschillende vergunninghouders hebben een verzoek gedaan om een andere categorie van online kansspelen toe te voegen aan hun aanbod. Een dergelijk verzoek wordt behandeld op dezelfde manier als het aanvragen van de initiële vergunning. Vergunninghouders moeten dus ook rekening houden met dezelfde doorlooptijd.

Veel overnames

Daarnaast zijn er ook veel overnames geweest. Volgens René zijn veel kleine vergunninghouders met elkaar gaan samenwerken om hun positie op de markt te verstevigen. De grotere vergunninghouders nemen dan weer de kleine vergunninghouders over. Wat ook opvalt is dat grotere exploitanten worden overgenomen door investeringsmaatschappijen.

Daarnaast zijn er buitenlandse exploitanten zonder kansspelvergunning die kleinere exploitanten mét licentie overnemen. Dit zijn vaak gokbedrijven die al een poging gedaan hebben om een Nederlandse kansspellicentie te bemachtigen. Ze slaagden hier echter niet in omdat ze niet aan de strenge regels konden voldoen.

In veel gevallen lukte het hen niet om de verplichte controledatabank (CDB) toe te passen. Aangezien deze exploitanten wel goed scoorden op andere punten, kunnen ze toch de legale Nederlandse gokmarkt betreden door aanbieders over te nemen met een vergunning die meer ervaring hebben in de CDB-vereisten.

Aandacht voor veilig gokken

René Jansen sloot zijn blog af met de vaststelling dat exploitanten zich momenteel vooral focussen op het versterken van hun positie op de markt en niet meer zozeer op het veroveren van een plek. Hij benadrukte nog dat aanbieders de aandacht voor veilig spelen zeker niet uit het oog mogen verliezen in het jaar 2024.

2.5/5 - (2 stemmen)

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL