Olympia Stadion in Berlijn

olympiastadion berlijn

Berlijn is één van de tien EK speelsteden van het EK 2024 dat in Duitsland wordt georganiseerd. In de Duitse hoofdstad staat het Olympia Stadion en hier worden dan ook de meeste wedstrijden gespeeld. Lees hier alles wat je moet weten over dit stadion.

Er staan in totaal drie groepswedstrijden, een achtste finale en een kwartfinale op het programma. Daarnaast wordt op 14 juli de EK finale in het Olympiastadion gespeeld.

Historie Olympia Stadion

Het Olympia Stadion werd in de jaren ‘30 gebouwd in het Westen van Berlijn. Het stadion werd speciaal voor de Olympische Spelen van 1936 gebouwd en was daarmee een propaganda object van de Nazipartij. Destijds konden er 100.000 toeschouwers in het stadion.

Na de tweede wereldoorlog heeft het stadion er een flinke periode een beetje verloren bijgelegen. In 1963 werd het de thuishaven van voetbalclub Hertha BSC, dat deel uit ging maken van de nieuwe Bundesliga.

Begin jaren ‘70 werd het stadion overdekt met het oog op het wereldkampioenschap voetbal van 1974. In de beginjaren ‘00 werd het stadion opnieuw verbouwd en gemoderniseerd waarbij veel monumentale aspecten van het stadion bewaard zijn gebleven. In 2006 werd onder andere de WK finale in dit stadion gespeeld.

Jaarlijks wordt de finale van de DFB Pokal voor zowel mannen als vrouwen in het Olympiastadion gespeeld.

Naast voetbal wordt het stadion veelal gebruikt voor atletiekwedstrijden en speelden ook de American Football-spelers van Berlin Thunder hun thuiswedstrijden in dit stadion.

In 2006 behaalde Italië in een zwaar bevochten WK finale de wereldtitel in dit stadion. FC Barcelona pakte er in 2015 de Champions League.

Het EK in het Olympia Stadion

Tijdens EURO 2024 worden er zes wedstrijden gespeeld in de Red Bull Arena in Leipzig. Op 15 juni 2024 wordt de openingswedstrijd in Groep B in dit stadion gespeeld. Verder wordt het gebruikt voor een wedstrijd op de tweede speeldag en de derde speeldag in Groep D.

Ook na de groepsfase van het toernooi wordt er in Berlijn gevoetbald. Op 29 juni staat er de achtste finale tussen de nummers 2 uit de groepen A en B op het programma.

Op 6 juli wordt er de kwartfinale gespeeld tussen de winnaar van de achtste finale tussen de winnaar van Groep E en een nummer 3 uit de groepen A/B/C/D en de winnaar van de achtste finale tussen de winnaar van Groep D en de nummer 2 uit Groep F.

Op zondag 14 juli wordt er in het Olympia Stadion beslist wie zich de komende vier jaar Europees Kampioen mag worden. De twee teams die zich plaatsen voor de finale van EURO 2024 nemen het in Berlijn tegen elkaar op.

Mocht je de stad bezoeken dan hoef je je in speelstad Berlijn absoluut niet te vervelen.

Rate this page

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL