Formule 1 GP Verenigde Staten, Austin

f1 americas verenigde staten

Sinds het Formule 1 circus jaarlijks neerstrijkt op het Circuit of the Americas in Texas is het de sport eindelijk gelukt om een beetje populariteit te verwerven in de Verenigde Staten. Waarom kreeg de formule 1 in de VS na vele mislukte pogingen hier wel voet aan de grond?

De Formule 1 is al op heel veel plaatsen in de Verenigde Staten geweest, maar nergens werd het een doorslaand succes om de sport in Amerika te vermarkten.

Zelfs in de periode dat de Grand Prix van de Verenigde Staten op de legendarische Indianapolis Motor Speedway werd verreden, liepen de Amerikanen niet echt warm voor de ‘Europese’ Formule 1.

Entertainment

Dit veranderde toen de F1 in 2012 neerstreek op het net geopende Circuit of the Americas net buiten Austin. Het succes is mede te danken aan het entertainmentprogramma dat jaarlijks uit de grond gestampt wordt. Wereldberoemde artiesten en bands hebben tijdens de Amerikaanse Grand Prix opgetreden.

Het randprogramma rondom de Grand Prix is typisch over de top Amerikaans. Naast grote rockconcerten wordt er jaarlijks uitgepakt met speciale gimmicks om wat entertainment aan het evenement toe te voegen.

Circuit Americas

Ook het circuit is een van de oorzaken dat de formule 1 hier wel aanslaat in de Verenigde Staten. Vanaf de start loopt het circuit stevig omhoog om daar haaks linksaf te slaan. Er volgt daarna een vloeiende combinatie van bochten waarbij het voor de rijders mogelijk is om het duel met elkaar aan te gaan.

Ook in de tweede en derde sector van de baan zijn er diverse punten waar inhalen mogelijk is. Dit maakt het circuit erg populair onder de coureurs. En hoe liever de coureurs op een baan racen, hoe mooier de races vaak zijn. Dat geldt zeker voor het Circuit of the Americas.

circuit americas usa

De baan werd ontworpen door Formule 1-huisarchitect Hermann Tilke en het project werd in de Verenigde Staten gedragen door de gerespecteerde zakenman en ex-coureur Tavo Hellmund.

De Grand Prix van de Verenigde Staten werd in Texas met open armen ontvangen en ook veel Mexicaanse Formule 1-fans zagen hun kans schoon om hun held Sergio Perez aan te moedigen. Pas enkele jaren later keerde de koningsklasse van de autosport ook terug naar Mexico.

Prestaties Verstappen op het Circuit of the Americas

Max Verstappen debuteerde in 2015 op het Circuit of the Americas met een prachtige vierde plaats in zijn Toro Rosso. Een jaar later viel de Nederlander in zijn eerste race in de Verenigde Staten voor Red Bull Racing uit.

In 2017 passeerde Verstappen met een geniale inhaalactie in de laatste ronde Kimi Raikkonen, maar overschrijdt daarbij de track limits. Verstappen wordt uit de cool down room weggestuurd en Raikkonen mag alsnog het podium op. In 2018 en 2019 finishte Verstappen wel op het podium.

In 2020 gaat de race in Texas niet door vanwege de corona pandemie. De laatste drie edities van de Grand Prix van de Verenigde Staten op het Circuit of the Americas werden door de Nederlander gewonnen.

De laatste editie, in 2023, wist Max Verstappen vanaf P6 de Grand Prix van de Verenigde Staten te winnen. Lewis Hamilton volgde op 2 seconden van Max, gevolgd door Lando Norris. Uiteindelijk gingen P2 en P3 naar Norris en Sainz, omdat Hamilton en Leclerc werden gediskwalificeerd.

Wat vindt Max Verstappen van het Circuit of the Americas?

‘Austin is een vrij nieuw circuit, maar het heeft enkele bochten die bekend zijn van andere circuits. Vooral sector 1 is erg leuk om te rijden. Het is belangrijk om de juiste lijn door de bochten te vinden omdat de bochten elkaar in een hoog tempo opvolgen.’

Recente winnaars

2018 Kimi Raikkonen (Ferrari)
2019 Valtteri Bottas (Mercedes)
2020 niet verreden in verband met corona pandemie
2021 Max Verstappen (Red Bull Racing)
2022 Max Verstappen (Red Bull Racing)
2023 Max Verstappen (Red Bull Racing)

Wil je de race volgen? De F1 starttijden vind je allemaal in onze F1 kalender.

F1 Americas bezoeken

Wil je de Grand Prix van de Verenigde Staten bezoeken, dan raden we je, als je het kunt betalen, zeker aan om een kaartje voor de Observation Bar te kopen. Op dit terras kun je je drankje nuttigen op een hoogte van 76,50 meter met uitzicht voor het hele circuit.

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL