Formule 1 GP Qatar, Losail

gp qatar losail

De eerste editie van de Grand Prix van Qatar was een inval race. De Grand Prix werd te elfder ure toegevoegd aan de F1 kalender van 2021 toen er door de coronapandemie diverse races afgelast moesten worden.

De Qatari waren bereid om een inval Grand Prix te organiseren, maar niet voordat de FOM, Formula One Management, een tienjarig contract met het land afsloot voor het organiseren van een vaste race.

De eerste editie van de race was een nachtrace waarbij het circuit van Losail kunstmatig verlicht werd. De baan nabij de gelijknamige stad had in 2008 de primeur door een MotoGP wedstrijd onder kunstlicht te laten starten. De hoogste klasse van de motorsport rijdt de Grand Prix in Qatar sindsdien jaarlijks ‘s nachts.

In 2023 keert de Formule 1, na een jaar afwezigheid, voor een langere periode terug naar Qatar. Oorspronkelijk was het idee om een nieuw circuit specifiek voor de Formule 1 race te bouwen, maar zelfs in Qatar hebben wilde plannen hun financiële beperkingen. De plannen zouden te duur zijn om tot uitvoer te brengen.

Daarom is besloten om de race in ieder geval in 2023 op het Losail circuit te organiseren, waarbij er wederom onder kunstlicht geracet gaat worden. Wat er na de komende editie gaat gebeuren is nog onduidelijk. De race kan op Losail blijven, maar er wordt ook gesproken om in de nabije toekomst te verhuizen naar een stratencircuit in de hoofdstad Doha.

f1 qatar circuit

F1 Qatar circuit Losail

Het circuit is een combinatie van medium en hoge snelheidsbochten. Het 5,4 kilometer lange Lusail International Circuit kent 57 racerondes en heeft een race lengte van 306,66 km. Het circuit bestaat uit 16 bochten.

En dan de DRS-zone. Het rechte stuk in Qatar is 1,1 kilometer lang en is daarmee even lang als in de F1 Mexico en China.

Rij in onderstaande video een rondje mee met Max Verstappen over het circuit in Qatar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

Prestaties Verstappen op Losail

Max Verstappen begon in 2021 goed aan het Formule 1 weekend. Hij was de snelste tijdens de eerste vrije training. Verstappen kwalificeerde als tweede achter Lewis Hamilton, maar kreeg na afloop van de kwalificatie een gridstraf van vijf plaatsen voor het negeren van gele vlaggen.

Vanaf de zevende startplaats klom de Nederlander vervolgens in de race op tot de tweede plaats achter Hamilton.

In 2023 wist Verstappen vanaf pole de Grand Prix van Qatar te winnen. Oscar Piastri volgde op vijf seconden, gevolgd door Lando Norris.

Wat vindt Max Verstappen van het circuit van Losail?

Omdat Verstappen voor de race in 2021 nooit eerder op het circuit van Losail geracet had, besloot hij om op de donderdag voorafgaand aan het Grand Prix weekend een trackwalk te maken om de baan beter te leren kennen.

Engineer Gianpiero Lambiase en vader Jos wandelden met Verstappen mee.

Verstappen: “Het is een circuit met veel snelle bochten en vloeiende combinaties, het is een coole baan met best wel veel grip, dus leuk om te rijden. Je kan mooi de bochten aanvallen en wat denk ik ook belangrijk is, is de hoeveelheid grip. Het leukste deel van het circuit zijn de snelle bochten twaalf, dertien en veertien.”

F1 Qatar winnaars

2021 Lewis Hamilton (Mercedes)
2022 –
2023 Max Verstappen (RedBull Racing)

Wie wint de Formule 1?

Heb jij verstand van Formule 1? F1 wedden is erg populair in Nederland. Elke race plaatsen duizenden Nederlanders een Formule 1 weddenschap.

Wie wordt de volgende winnaar van de GP van Qatar? Voorspel het bij een van deze online bookmakers.

Bezoeken F1 Losail

Wil je de Grand Prix van Qatar bezoeken, dan raden we je zeker aan om een kaartje voor de hoofdtribune te kopen. Deze is gesitueerd naast het rechte stuk met start/finish. Het rechte stuk is iets meer dan een kilometer lang, wat je goed zicht op de auto’s geeft.

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL