F1 Zandvoort, Grand Prix van Nederland

f1 zandvoort

De F1 Grand Prix van Nederland wordt verreden op Circuit Zandvoort en maakte een comeback in 2021 op de Formule 1 kalender. In dit artikel lees je alles over de thuisrace van Max Verstappen op Circuit Zandvoort.

Zandvoort op F1 kalender

Sinds 2021 staat de Grand Prix van Nederland weer op de F1 kalender. Als het aan de FIA ligt, blijft de GP in Zandvoort ook na 2025 nog jaarlijks op de F1 kalender staan. Of dit elk of om het zal plaatsvinden, bijvoorbeeld afgewisseld met Spa-Francorchamps, is nog maar de vraag.

Het aantal races in Europa neemt af. Volgend Formule 1 seizoen staat er met 24 wedstrijden een recordaantal races op het programma.

Zandvoort ligt goed bij de F1 organisatie en is samen met Silverstone het enige circuit dat zich zonder overheidssteun weet te redden.

De Grand Prix van Nederland

In 1952 werd de eerste formule 1 race verreden, toen nog onder de naam ‘de grote prijs van Nederland'. De GP van Nederland stond tussen 1952 en 1985 dertig keer op de Formule 1-kalender. De F1 Zandvoort kende enkele memorabele Grand Prix, maar enkele zeer trieste.

Het dieptepunt is ongetwijfeld het overlijden van de Britse coureur Roger Williamson in 1973. De laatste race werd in 1985 gewonnen door de Oostenrijker Niki Lauda.

Mede door de populariteit van Max Verstappen en het doorzettingsvermogen van Prins Bernhard van Oranje, keerde de GP van Nederland in 2021 na 36 jaar terug.

CM.com Circuit Zandvoort ligt vlak langs het Noordzeestrand in de Zandvoortse duinen. Het circuit is speciaal voor de terugkeer van de Formule 1 op Nederlandse bodem gemoderniseerd.

Max Verstappen brengt Zandvoort terug

De populariteit van Max Verstappen resulteerde bij diverse Grand Prix tot zogenaamde Oranje tribunes. Dat leidde tot de ambitie om opnieuw een Grand Prix op Nederlandse bodem te organiseren.

Prins Bernhard van Oranje, eigenaar van het CM.com Circuit Zandvoort nam daarbij het voortouw, maar ook TT-circuit in Assen toonde interesse in een mogelijke Grand Prix organisatie.

Uiteindelijk werd in het najaar van 2019 bekend gemaakt dat de Grand Prix van Nederland vanaf 2020 terug zou keren op de Formule 1 kalender. Door de corona pandemie ging de race in 2020 niet door. Op de kalender van 2021 werd de race verplaatst van mei naar begin september.

Max Verstappen bracht 120.000 Nederlandse racefans in vervoering door op 5 september 2001 de Heineken Grand Prix van Nederland op zijn naam te schrijven. Als wereldkampioen herhaalde Verstappen die prestatie een jaar later door ook de tweede editie van de Dutch GP te winnen.

Circuit Zandvoort

Een rondje Zandvoort begint na de start met de Tarzanbocht, een bocht van 180 graden. Daarna gaat het via de Gerlachbocht en de Hugenholtzbocht naar de Hunserug. Via de Slotemakerbocht wordt het Scheivlak bereikt.

Daarna volgt een gemoderniseerd stuk met de nog naamloze bochten 8, 9 en 10. Via een wat langer recht stuk bereiken we de Hans Ernst bocht, waarna de nieuwe kombocht, de Arie Luyendijk Bocht ons terug naar het rechte stuk brengt

circuit zandvoort

Kenmerken circuit Zandvoort

Het circuit in de Zandvoort heeft anno 2023 een lengte van 4,259 kilometer. De baan kent 14 bochten. De snelste ronde staat op naam van de Brit Lewis Hamilton. Hij reed een rondje Zandvoort in 2021 in 1:11:097.

In Formule 1 configuratie kent het circuit tijdens de race twee DRS-zones. De eerste zone is gelocaliseerd nabij start-finish richting de Tarzan. De tweede DRS-zone ligt op het rechte stuk tussen bocht tien en bocht elf.

Prestaties Verstappen op Circuit Zandvoort

Max Verstappen is zoals gezegd de reden dat de Grand Prix van Nederland sinds 2021 terug op de Formule 1-kalender is gekomen. Denk je dat Max deze race gaat winnen en wil je wedden op F1, dan valt er tegenwoordig weinig te winnen omdat de kans groot is dat Max wint.

Het succes van de jonge coureur leidde tot zoveel extra populariteit van de Formule 1 in Nederland dat het een interessante markt voor de FOM, het Formule 1 management, was geworden.

Verstappen debuteerde in 2021 in een Formule 1-bolide in Zandvoort met de druk van de natie vol op zijn schouders. In de heftige titelstrijd met Lewis Hamilton hield Verstappen in de Noord-Hollandse heksenketel zijn hoofd koel en won de eerste nieuwe versie van de Dutch Grand Prix.

In 2022 prolongeerde Verstappen zijn zege door overtuigend de overwinning in de Dutch Grand Prix voor zich op te eisen. Hij werd op het podium vergezeld door Ferrari-coureur Charles Leclerc en Mercedes-rijder George Russell.

In 2023 regende het aan het begin van de race, was een rode vlag 7 rondes voor het einde, maar wist Max Verstappen wel te winnen. Het was voor Verstappen de negende zege op rij, een evenaring van het record van Sebastian Vettel. Fernando Alonso werd tweed en Pierre Gasly werd derde, dankzij een tijdstraf voor Sergio Perez.

Wat vindt Max Verstappen van CM.com Circuit Zandvoort?

‘Ik heb hier in 2014 een Formule 3-race en toen was ik nog vooral ‘de zoon van Jos'. Nu is het hier andersom. Er is natuurlijk het nodige veranderd en veel passages zijn aangescherpt, maar het was vroeger al een fijn circuit met lekkere snelle bochten. Daar hou ik van want dan voel en zie je echt hoe snel een Formule 1-auto is en hoeveel grip we hebben.’

F1 Zandvoort  winnaars

2021 Max Verstappen (Red Bull Racing)
2022 Max Verstappen (Red Bull Racing)
2023 Max Verstappen (Red Bull Racing)

Benieuwd naar de Formule 1 op tv hoe laat die begint? In onze kalender vind je alle up-to-date informatie over de tijden.

Bezoeken Circuit Zandvoort

Wil je de Grand Prix van Nederland bezoeken, dan raden we je sowieso aan om met het openbaar vervoer te reizen en niet met eigen vervoer naar de duinen af te reizen. De ontsluiting rondom het circuit is ronduit rampzalig.

Weekendtickets zijn de beste keuze, maar met een dagticket voor de race kun je ook een fantastische Formule 1-ervaring opdoen.

Vanaf elke tribune is het zicht op de baan goed, maar wanneer je kaarten voor de hoofdtribunes tegenover de pitboxen kunt kopen, moet je dat altijd doen. Dan zie je niet alleen voor je ogen de winnaar van de race over de finish komen, maar ben je ook onderdeel van de oranje-oase die Max Verstappen hopelijk naar zijn derde opeenvolgende Grand Prix zege schreeuwt.

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL