Formule 1 GP Groot-Brittannië, Silverstone

De Formule 1 GP van Groot-Brittannië wordt gereden op het legendarische circuit van Silverstone. Lees hier alles wat je moet weten over de F1 Grand Prix van Silverstone in Engeland.

De GP van Groot-Brittannië

Het circuit van Silverstone ligt net buiten Londen. De Britse coureurs Lewis Hamilton, Lando Norris en George Russell racen er een thuiswedstrijd. Ook voor veel F1 teams is het thuiskomen op Silverstone omdat er veel Formule 1 fabrieken in de buurt gelegen zijn en ze er daarom kind aan huis zijn.

Het circuit ligt in Northamptonshire en was vroeger een trainingsgebied voor bommenwerpers voor de Royal Air Force. Tussen 1943 en 1946 werd het als vliegveld (RAF-vliegveld) gebruikt, wat nog steeds zichtbaar is door de contouren van de drie start- en landingsbanen.

Wist je dat GP van Groot-Brittannië de oudste race is die op de F1-kalender staat? Op 13 mei 1950 werd hier de allereerste formule 1 race ooit gereden. Deze werd gewonnen door Giuseppe Farina.

In 2010 sloot Bernie Ecclestone een contract van maar liefst zeventien jaar, waardoor het circuit minstens tot 2027 op de formule 1 kalender staat.

Circuit Silverstone

Sinds 1987 wordt de GP van Groot-Brittannië elk jaar op Silverstone verreden. Het circuit is niet alleen supersnel, het is ook nog eens een behoorlijk technisch circuit.

Het Formule 1 Aramco British Grand Prix circuit telt drie rechte stukken, met de namen Wellichton, Hangar en het Hamilton-stuk. Het stuk bij start/finish is genoemd naar Lewis Hamilton nadat hij voor de zevende keer de GP van Groot-Brittannië wist te winnen.

In de loop der jaren is het circuit aangepast. Stond het circuit vroeger meer bekend om zijn snelle bochten en lange rechte stukken, de laatste jaren is de baan ook een stuk technischer geworden.

Het huidige circuit is 5,891 kilometer lang en kent achttien bochten. In totaal worden er 52 ronden gereden en er zijn in totaal twee DRS-zones.

circuit silverstone

Bezoeken circuit Silverstone

Wil je de de GP van Groot-Brittannië bezoeken, dan is het zaak om een goede plek te bemachtigen, zodat je de race goed kunt volgen. Wij adviseren je bijvoorbeeld plaats te nemen op de Becketts tribune zodat je goed zicht hebt op de Maggotts and Becketts bochten. De Stowe-tribune is de place-to-be als je inhaalacties wilt zien.

Geschiedenis

Bekende Britse winnaars van de GP van Silverstone zijn Lewis Hamilton, Nigel Mansell, Jim Clark en Jackie Stewart.

De Grand Prix van Engeland kent een aantal opvallende en noemenswaardige momenten:

  • Zowel Jim Clark als Sir Jackie Stewart wonnen de race drie keer op rij.
  • Motorcoureur en Nederlander Jack Middelburg wist in 1981 de Britse GP te winnen.
  • Een priester kreeg twee maanden celstraf omdat hij de baan op kwam tijdens de race in 2003.
  • Recordhouder is Lewis Hamilton. De Brit wist de GP van Silverstone al acht keer te winnen. In 2008 wist Lewis de race te winnen met meer dan een minuut voorsprong op de nummer twee.

Prestaties Verstappen op Silverstone

De eerste keer dat Max Verstappen hier reed in 2015, kwalificeerde hij zich als dertiende, maar finishte hij niet. Een jaar later reed Verstappen hier in zijn Red Bull als tweede over de finish. Ook in 2020 werd de tweede plek gepakt.

Door corona vonden er in 2020 twee races in één Formule 1-seizoen plaats op Silvestone. De extra race kreeg de naam ‘de 70th Anniversary Grand Prix’. Deze race werd gewonnen door Verstappen.

In 2021 vond de eerste sprintrace ooit plaats op Silvestone. Verstappen won deze eerste sprintrace, maar door een botsing met Hamilton reed Verstappen de race niet uit.

Hamilton reed aan de binnenkant van Copse naar voren en raakte Verstappen. Verstappen raakte de vangrail aan en werd uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht.

In 2022 moest Max genoegen nemen met een teleurstellende zevende plaats.

Wat vindt Max Verstappen van Silverstone?

“Ik vind Silverstone een super mooi circuit om op te rijden. Het heeft een heel vloeiend verloop met allemaal snelle bochten achter elkaar. Vooral het gedeelte met de bochten Maggots en Becketts is geweldig. Het is geen gemakkelijke baan om snel onder de knie te krijgen. Het weer kan apart zijn en de zijwinden kunnen het uitdagend maken, waardoor je soms een volledig andere afstelling nodig hebt bij opeenvolgende sessies.”

verstappen hamiltonRecente winnaars

Max Verstappen werd in 2022 zevende omdat hij zijn bolide beschadigde nadat hij over een brokstuk heen was gereden.

In de race van 2023 reed Max Verstappen bijna de hele wedstrijd aan de leiding en finishte dan ook als eerste, gevolgd door Lando Norris en Lewis Hamilton. Laatstgenoemde had mazzel en kon profiteren van een safety car.

2018 Sebastian Vettel (Ferrari)
2019 Lewis Hamilton (Mercedes)
2020 Lewis Hamilton (Mercedes)
2021 Lewis Hamilton (Mercedes)
2022 Carlos Sainz (Red Bull)
2023 Lewis Hamilton (Mercedes)

Benieuwd naar de Formule 1 op tv hoe laat die begint? In onze kalender vind je alle up-to-date informatie over de tijden.

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL