WK vrouwen voetbal 2023 en Oranje leeuwinnen

wk 2023 oranje leeuwinnen

Lees hier alles over het WK voetbal vrouwen 2023 en de Oranje Leeuwinnen. Het WK wordt gehouden in Nieuw-Zeeland en Australië. En de Oranjeleeuwinnen zijn er bij! Het WK vrouwen 2023 start op 20 juli in Auckland (Nieuw-Zeeland) en de finale is een maand later op 20 augustus in Sydney.

Bekijk hier het Oranje Leeuwinnen programma, de wedstrijden en uiteraard het Oranje Leeuwinnen speelschema op het WK.

oranje leeuwinnen

Oranje leeuwinnen wedstrijden

Overzicht van alle Nederlands Elftal vrouwen wedstrijden in 2023 met als hoogtepunt het WK vrouwen 2023.

WK wedstrijden Oranje Leeuwinnen

De Oranjeleeuwinnen zijn ingedeeld in groep E bij Portugal, de Verenigde Staten en Vietnam.

Speelschema Oranje Leeuwinnen tijdens het WK voetbal vrouwen 2023.

Nederland – Portugal
23 juli 2023, Dunedin (Nieuw-Zeeland)

Verenigde Staten-Nederland
27 juli 2023, Wellington (Nieuw-Zeeland)

Vietnam-Nederland
1 augustus 2023, Dunedin (Nieuw-Zeeland)

Hopelijk zijn dit niet de enige Oranjeleeuwinnen wedstrijden op het WK en volgen er nog meer!

Stand Groep E

Hieronder zie je de actuele stand van de groep E waarin Nederland uitkomt.

Group E

Stand Teams Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Goal verschil
1 Netherlands WomenNetherlands Women 0 0 0 0 0
2 PortugalPortugal 0 0 0 0 0
3 United States WomenUnited States Women 0 0 0 0 0
4 Vietnam WomenVietnam Women 0 0 0 0 0
 
Knockout
speelschema wk vrouwen 2023

Speelschema WK voetbal vrouwen

Hieronder het overzicht van de wedstrijden die gespeeld worden in de groepsfase tijdens het WK vrouwenvoetbal 2023.

wk voetbal vrouwen

WK vrouwen 2023

De Oranjeleeuwinnen zijn er weer bij, al verliep de WK kwalificatie niet gemakkelijk. Ben je fan van de Oranje Leeuwinnen? Dan zul je waarschijnlijk op de bank naar de wedstrijden kijken, want dit WK vrouwen voetbal wordt helemaal aan de andere kant van de wereld gehouden in Nieuw-Zeeland en Australië. Lees daarom verderop ook even over het tijdsverschil!

Aan het WK voetbal in Nieuw-Zeeland en Australië doen 32 landen mee. Het vorige WK voetbal voor vrouwen in 2019 deden er nog 24 landen mee. Nederland behaalde toen de finale en verloor deze helaas met 2-0 van de Verenigde Staten.

Loting WK vrouwen voetbal

De loting vond plaats op 22 oktober 2022 in het Aotea Centre in Auckland, Nieuw-Zeeland. Bij de loting waren 29 deelnemende landen bekend. Er zijn nog drie WK-tickets te verdelen tijdens wedstrijden in februari 2023.

De landen zijn ingedeeld in acht groepen, elk bestaande uit vier landen. De FIFA-wereldranglijst van 13 oktober 2022 was bepalend voor de loting. Nederland was ingedeeld in Pot 2. Gastlanden Nieuw-Zeeland en Australië werden ingedeeld als groepshoofd. Landen die een WK organiseren zijn namelijk altijd automatisch ingedeeld in Pot 1.

De openingswedstrijd wordt gespeeld op 20 juli 2023 tussen Nieuw-Zeeland en Noorwegen.

wk voetbal vrouwen 2023

WK vrouwen Nederland

Nederland is ingedeeld in groep E bij de Verenigde Staten, Vietnam en Portugal.

Nederland – Verenigde Staten

De Oranjeleeuwinnen kunnen dus revanche nemen tegen de dames van de Verenigde Staten voor de verloren WK finale in 2019. Overigens staat het team van de Verenigde Staten nog wel nummer 1 op de FIFA ranking, het elftal is wel behoorlijk op z'n retour.

De laatste jaren is het verschil tussen de Verenigde Staten en de andere toplanden kleiner geworden. Natuurlijk heeft Amerika een sterk team, maar liggen er voor de Oranje dames zeker mogelijkheden om dit Amerika te verslaan.

Nederland- Vietnam

Vietnam staat 34e op de FIFA-ranking. Van Vietnam moet dus wel gewonnen kunnen worden. Het is voor Vietnam de eerste keer dat het meedoet aan een WK voetbal voor dames.

Bondscoach Andries Jonker over de loting

“Het was een prachtige loting, een prachtige ceremonie, maar uiteindelijk kijk je naar de tegenstanders waarop je gaat stuiten. Dan ben ik heel tevreden met Vietnam. Ik weet niks van hen, maar we mogen hen niet onderschatten, al moet dat voor ons te doen zijn.”

“Het duel tegen de VS is natuurlijk een topaffiche. Ik denk dat zij niet blij met ons zijn als tegenstander, maar ook voor ons wordt het natuurlijk een geweldige uitdaging. We zullen direct weten waar we staan.”

Nederland stond afgelopen EK tegenover Portugal en won moeizaam van de Portugezen. ,,Dat duel heb ik thuis vanaf de bank bekeken. Het was met de hakken over de sloot. Wat dat betreft had het wel een beetje minder gemogen. Het is een stevige poule, maar wel eentje die voor ons te doen moet zijn.”

Selectie Oranje Leeuwinnen

Bondscoach Andries Jonker zal de komende maanden gebruiken om zijn ideale selectie samen te stellen voor het WK 2023. Zijn selectie WK vrouwen 2023 zal ongeveer een maand voor het WK bekend worden gemaakt als hij de Oranje Leeuwinnen namen bekend gaat maken.

Bekijk hieronder de huidige selectie die door Andries Jonker en zijn staf is samengesteld.  Dit zijn vooralsnog de vrouwen die het Oranje dames shirt voor Nederland mogen dragen.

KeepersVerdedigers
Daphne van DomselaarCaitlin Dijkstra
Lize KopMerel van Dongen
Barbara LorsheydLisa Doorn
Jacintha WeimarKika van Es
Aniek Nouwen
MiddenveldersLynn Wilms
Jill Baijings
Kerstin CasparijAanvallers
Dani_lle van de DonkLineth Beerensteyn
Kayleigh van DoorenEsmee Brugts
Damaris EgurrolaRenate Jansen
Jackie GroenenFenna Kalma
Marisa OlislagersRomée Leuchter
Victoria PelovaVivianne Miedema
Jill Roord
Sherida Spitse
wk vrouwen 2023

WK voetbal tijdsverschil

Het tijdsverschil met Nederland is nogal een dingetje. Nederland zal de groepswedstrijden spelen in Nieuw-Zeeland. Het WK voetbal voor vrouwen vindt bij ons tijdens de zomer plaats. Dan is het in Nieuw-Zeeland  10 uur later dan bij ons.

In Australië is het tijdsverschil van alle speelsteden verschillend. Bekijk hieronder het tijdsverschil van Nederland met de WK gastlanden Nieuw-Zeeland en Australië.

WK voetbal Nieuw-Zeeland tijdsverschil Nederland
In alle speelplaatsen van Nieuw-Zeeland is het 10 uren later dan in Nederland.

WK voetbal Australië tijdsverschil Nederland
Perth 6 uren later, Brisbane 8 uren later, Adelaide 8,5 uur later en Sydney, Melbourne, Newcastle en Launceston zijn 9 uren later.

Drie Nederlandse bondscoaches

Op het WK 2023 zijn drie Nederlandse coaches actief. Naast bondscoach Andries Jonker van de Nederlandse vrouwen zijn ook Sarina Wiegman en Vera Pauw aanwezig.

Wiegman is met haar Europees kampioenselftal Engeland ingedeeld in groep D met Denemarken, China en Chili, Senegal of Haïti.

Vera Pauw is bondscoach van Ierland, dat voor het eerst meedoet aan een WK voor vrouwen. Ierland bezet de 24e plek op de FIFA ranglijst en is ingedeeld in groep B. De Ieren spelen tegen Australië, Nigeria en Canada.

Speelsteden WK Australië en Nieuw-Zeeland

De wedstrijden in de groepen A, C, E en G worden gespeeld in de Nieuw-Zeelandse steden Auckland, Dunedin, Wellington en Hamilton.

De wedstrijden in de groepen B, D, F en H worden gespeeld in de speelsteden Sydney, Brisbane, Pert en Adaide in Australië.

hotel dunedin

Hotel en verblijf

In welk hotel de Oranje Leeuwinnen zullen verblijven is nog niet bekend. Bondscoach Andries Jonker gaat samen met de teammanager op zoek naar geschikte hotels. Bovenstaande hotel kwamen wij tegen in de buurt van het stadion waar de Leeuwinnen gaan spelen. Het hotel ‘Larnach Castle' is wel wat ouderwets maar het uitzicht lijkt wel een legpuzzel.

We zijn benieuwd of de hotelkeuze net zo indrukwekkend is als het hotel van het Nederlands Elftal in Qatar.

voetbal vrouwen eerder toernooi

Het EK vrouwen 2022 toernooi werd gehouden in Engeland. Nederland was titelhouder maar verloor in de kwartfinale van Frankrijk (1-0). Thuisland Engeland werd Europees kampioen 2022 door in de finale Duitsland met 2-1 te verslaan.

De Leeuwinnen waren ingedeeld in Groep C bij Zweden, Zwitserland en Portugal. Zweden werd groepshoofd op doelsaldo, waardoor Nederland de op papier zwaarste tegenstander Frankrijk in de kwartfinale tegenkwam. Deze ging dan ook verloren met 1-0.

Alexandra Popp (Duitsland) werd met zes doelpunten de topscorer van het toernooi. Romée Leuchter wist twee keer te scoren voor Nederland en was daarmee de topscorer van de Oranjeleeuwinnen.

Bondscoach Mark Parsons werd direct na het EK voetbal ontslagen omdat de KNVB de resultaten teleurstellend vond.

5/5 - (1 stemmen)