wk play offs loting
Home » Blog » WK 2022 play-offs: wie spelen en wanneer?

WK 2022 play-offs: wie spelen en wanneer?

Polen en Portugal hebben zich via WK play-offs weten te plaatsen voor het WK voetbal in Qatar. Schotland en Oekraïne strijden op 1 juni 2022 om het laatste felbegeerde WK ticket.

Bekijk hier de WK loting en het WK speelschema.

Lees hieronder alles over de WK playoffs.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

WK 2022 play-offs

Er mogen dertien Europese landen meedoen aan het WK voetbal eind deze winter. Tien Europese landen hebben zich direct weten te plaatsen tijden de 2022 kwalificatie, te weten:

 • Duitsland (gekwalificeerd via Groep J)
 • Denemarken (gekwalificeerd via Groep F)
 • België (gekwalificeerd via Groep E)
 • Frankrijk (gekwalificeerd via Groep D)
 • Kroatië (gekwalificeerd via Groep H)
 • Spanje (gekwalificeerd via Groep B)
 • Servië (gekwalificeerd via Groep A)
 • Engeland (gekwalificeerd via Groep I)
 • Zwitserland (gekwalificeerd via Groep C)
 • Nederland (gekwalificeerd via Groep G)

Er waren dus nog drie tickets over die worden toebedeeld aan Europese landen. Welke landen dat zijn wordt bepaald door WK playoffs te spelen.

wk play-offs uitleg

Uitleg play-offs WK 2022

Hoe werken de WK play-offs? In de WK 2022 play-offs strijden 12 Europese landen om de laatste 3 WK tickets voor het WK 2022 in Qatar. Er worden zes halve finales gespeeld. Die gaan over één wedstrijd. De zes winnende landen stromen door naar de play-offs WK finale. Er worden dus drie WK play-offs finale wedstrijden gespeeld.

De drie landen die de finales winnen kunnen een feestje gaan bouwen want zij mogen als laatste drie Europese landen deelnemen aan het WK in Qatar.

Wanneer play-offs WK 2022?

De play-offs werden gespeeld op 24 en 25 maart (halve finales) en 28 en 29 maart (finales). Zowel de halve finale en de finale werd dus gespeeld in één wedstrijd.

wk play offs wedstrijden
play-offs-wk-2022

Deelnemende landen WK play-offs

Welke landen speelden de WK play-offs? Dit zijn de landen die deelnemen aan WK 2022 play-offs:

 • Portugal
 • Italië
 • Polen
 • Zweden
 • Rusland
 • Schotland
 • Wales
 • Macedonië
 • Oostenrijk
 • Tsjechië
 • Turkije
 • Oekraïne

Bovenstaande landen wisten zich via de WK kwalificatie 2022 niet direct te kwalificeren voor het Wereldkampioenschap 2022 in Qatar. Zij hopen dus via de WK playoffs een felbegeerd WK ticket te bemachtigen.

Ook Oostenrijk en Tsjechië wisten zich niet direct te kwalificeren. Door hun goede positie in de Nations League plaatsten de twee zich toch nog voor de play-offs.

WK play-offs loting

Welk land speelde tegen welk land? Dat heeft loting bepaald. Bij de loting bestond Pot 1 uit de volgende landen: Italië, Portugal, Rusland, Schotland, Zweden en Wales. Zij hebben een geplaatste status.

Pot 2 bestond uit Turkije, Polen, Noord-Macedonië, Oekraïne, Oostenrijk en Tsjechië. Allen landen zonder geplaatste status.

Er werd een halve finale en een WK play-offs finale gespeeld. De geplaatste ploegen speelden in de halve finale voor eigen publiek. Er is per pad (pad A, pad B en pad C) geloot wie de finale in eigen land mag spelen.

WK play-offs speelschema

Pad A:
Schotland – Oekraïne
Wales – Oostenrijk

De winnaars van de twee bovenstaande wedstrijden speelden tegen elkaar om een WK-ticket. De winnaar van Wales – Oostenrijk heeft het voordeel dat het de finale thuis mag spelen.

Pad B:
Rusland – Polen
Zweden – Tsjechië

De winnaars van de twee bovenstaande wedstrijden strijden tegen elkaar om een WK-ticket. De winnaar van Rusland – Polen speelt de finale in eigen land.

Pad C:
Italië – Noord-Macedonië
Portugal – Turkije

De winnaars van de twee wedstrijden in Pad C strijden tegen elkaar om een WK-ticket. De winnaar van Portugal – Turkije speelt de finale in eigen land.

Uiteindelijk gaan de drie winnende finalisten naar het WK in Qatar.

WK play-offs wedstrijden

Hieronder zie je de WK play-offs wedstrijden en WK play-offs uitslagen.

wk play-offs 2022

Portugal of Italië naar WK

Portugal en Italië zijn ingedeeld in pad C. Winnen beide landen de halve finale, dan zullen zij dus de finale tegen elkaar spelen. Dit betekent dat één van beide grootmachten niet zal deelnemen aan het WK voetbal in Qatar. Mocht het uitlopen op een finale tussen Portugal en Italië dan is Portugal in het voordeel. Loting bepaalde dat Portugal, wanneer het in de finale staat, thuis mag spelen.

Polen met Lewandowski

Ook Polen is met superspits Robert Lewandowski nog volop in de race voor een WK ticket. Lewandowski is de beste voetballer ter wereld en zal met Rusland en daarna met Zweden of Tsjechië moeten afrekenen om eind 2022 naar Qatar te mogen afreizen.

Loting WK 2022

De drie landen die de finales van de play-offs weten te winnen worden toegevoegd aan de andere Europese landen die zich al direct via de WK kwalificatie wisten te plaatsen. Op 1 april 2022 zal de WK loting plaatsvinden. Zodra de loting is geweest kun je het WK 2022 speelschema bij ons op de site bekijken.

Aan het WK doen in totaal 32 landen mee. Eén van hen zal de winnaar worden na het spelen van de WK finale. Doe mee aan onze WK poule en voorspel de uitslagen van de WK wedstrijden.

2022 FIFA World Cup qualification

De FIFA is organisator van het WK voetbal en van de FIFA World Cup playoffs samen met de voetbalbonden van de landen.

Win geld met je voetbalkennis. Speel bij deze legale bookmakers.

4.4/5 - (49 stemmen)

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL