bonus buy
Home » Blog » Bonus Buy is verboden in Nederland, gaat Zweden het ook verbieden?

Bonus Buy is verboden in Nederland, gaat Zweden het ook verbieden?

Bonus Buy-features mogen in Nederland allang niet meer worden aangeboden, maar zijn in andere landen nog volop in videoslots te vinden. Uit een onderzoek van game provider Play’n GO blijkt nu dat meer dan de helft van de Zweedse slot-spelers deze feature in de ban wil doen.

Het Bonus Buy-mechanisme is al langere tijd controversieel en er lijken dus steeds meer stemmen op te gaan om dit soort features helemaal niet meer aan te bieden.

Wat is een bonus buy?

Bij de meeste online gokkasten is er een basisspel dat je speelt en waar je, door bijvoorbeeld drie bonussymbolen te landen, het bonusspel mag spelen. En in het bonusspel zijn vaak grote bedragen te winnen. Kortom: als speler wil je heel graag en zo vaak mogelijk het bonusspel spelen, want daar is ‘where the magic happens'.

Om via het basisspel het bonusspel te bereiken, moet je vaak gedurende langere tijd het spel spelen. Dit kan één druk zijn, maar het kan ook wel 1000 drukken (spellen) duren voordat je eindelijk het bonusspel bereikt.

De makers van de online slots bieden daarom ook de functionaliteit aan om een bonusspel te kopen. De Bonus Buy functie is een feature in een videoslot waarbij de speler voor een x aantal keer de inzet direct toegang krijgt tot de free spins bonusronde van het spel.

Vaak moet er minimaal 100x de inzet worden betaald, hoewel dit bedrag in bepaalde videoslots zelfs nog vele malen hoger ligt.

Na het betalen van het hoge bedrag, wordt de bonusronde gestart. Hier is echter helemaal niet zeker dat het ingelegde geld ook teruggewonnen wordt. Stel je betaalt 200 euro voor het bonusspel. Het is dan best mogelijk dat je uiteindelijk met het bonusspel 20 euro wint, dus eigenlijk 180 euro verliest. Maar het kan ook zo zijn dat je bijvoorbeeld 2.800 euro wint.

Bonus Buy verboden in Nederland

Bonus Buy opties zijn in Nederland niet meer op online gokkasten terug te vinden. De Kansspelautoriteit (KSA) heeft dit soort features verboden. Dit heeft er volgens de KSA mee te maken dat een Bonus Buy feature een vorm van automatisch spelen is.

Je koopt als speler bij een Bonus Buy immers meerdere beurten tegelijkertijd en dit mag van de KSA niet. Dit automatische spelen zou kunnen leiden tot verlies van controle over het spel en het saldo.

Nederland is niet het enige land waarin Bonus Buys verboden zijn. Ook in het Verenigd Koninkrijk mogen dit soort functies al niet meer aangeboden worden. Volgens de Britse Gambling Commission mogen spelers nooit aangezet worden om hun inzet in een spel te verhogen, wat bij een Bonus Buy uiteraard wel gebeurt.

We kunnen wel begrijpen dat het voor sommige spelers erg interessant lijkt om bonusspellen te kopen. Maar het kost veel geld en het is maar de vraag of je je geld terugziet.

Meerderheid van de Zweden wil Bonus Buy verbieden

Bonus Buys staan dus al langere tijd ter discussie. Zweedse game provider Play’n GO wilde weleens weten hoe het met de mening over Bonus Buys in hun thuisland staat en besloot daarom een onderzoek uit te laten voeren.

Hierbij kwam duidelijk naar voren dat ook in Zweden Bonus Buys controversieel zijn. Meer dan de helft van de Zweedse slot-spelers (55%) vindt dat dit soort opties niet meer aangeboden mogen worden. Bij het algemene Zweedse publiek ligt dit percentage zelfs nog hoger, namelijk op 69%.

Van de mensen die Bonus Buys willen verbieden denkt 63% dat Bonus Buys voor hogere verliezen zorgen, terwijl 66% gelooft dat Bonus Buys kwetsbare spelers uitbuit.

Het is dan ook niet verrassend dat 61% van de Zweedse slot-spelers het verantwoordelijk vindt als Zweden het voorbeeld van Nederland en het Verenigd Koninkrijk volgt en Bonus Buys helemaal in de ban doet.

Play’n GO biedt geen Bonus Buy aan

In Nederland zul je in legale online casino’s sowieso geen Bonus Buys tegenkomen, maar ook in andere landen zijn er geen Play’n GO spellen met Bonus Buy feature te vinden.

Al in 2021 beloofde CEO Johan Törnqvist nooit een Bonus Buy spel uit te brengen. Volgens hem brengen Bonus Buys extra risico’s mee voor de spelers en passen ze daarom niet bij de missie van Play’n GO.

Of andere slot providers het voorbeeld van Play’n GO gaan volgen of dat meerdere overheden de regels omtrent Bonus Buys gaan aanscherpen, is nog afwachten. Nederland lijkt in deze ontwikkeling in ieder geval vooruit te lopen.

Populaire Bonus Buy slots

Er zijn specifieke slots waar spelers graag een bonusspel kopen. Dit zijn enkele van de meeste gespeelde online slots met bonus buy:

  1. Money Train 2 (Relax Gaming)
  2. San Quentin (Nolimit City)
  3. Sweet Bonanza (Pragmatic Play)
  4. El Paso Gunfight xNudge (Nolimit City)
  5. Power of Thor Megaways (Pragmatic Play)
  6. Dead or Alive 2 (Netent)
  7. Punk Rocker (Nolimit City)
  8. Chaos Crew (Hacksaw Gaming)
3/5 - (2 stemmen)
author Lidewij Boessenkool
Lidewij Boessenkool

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL