champions league uitleg
Home » Blog » Champions League uitleg: nieuwe opzet met 36 teams

Champions League uitleg: nieuwe opzet met 36 teams

Vanaf 2024 is er een nieuwe opzet van de Champions League. We nemen afscheid van de verschillende groepen en er komt één grote groep met in totaal 36 teams. Lees hier de Champions League uitleg voor het seizoen 2024/25 van het nieuwe format.

Meer spanning, meer topduels, meer geld. Elke wedstrijd, elk punt en elke goal telt mee voor de competitie, zo belooft de UEFA.

Dit is de nieuwe opzet van de Champions League vanaf 2024:

Champions League: één ranglijst met 36 clubs

Er komt één grote groep (ranglijst) van 36 clubs. Dus geen acht groepen meer met elk vier teams.

Dit geldt voor zowel de Champions League als de Europa League en de Conference League.

Groepsfase: acht wedstrijden per club

Elke club speelt in de groepsfase in totaal acht wedstrijden: vier thuis- en vier uitwedstrijden. Een club speelt dus tegen 8 van de 36 clubs en dus niet tegen iedereen.

Je speelt als club niet een uit- en thuiswedstrijd tegen hetzelfde team. Omdat er in totaal acht wedstrijden gespeeld worden, ben je niet heel afhankelijk van een verlies van een wedstrijd. Je kunt immers in totaal 24 punten halen. Een keer (of twee) verliezen is dus niet fataal.

Champions League loting 2024/25

De bedoeling is dat de wedstrijden niet volledig willekeurig worden geloot, maar dat er wordt geselecteerd op basis van de plek op de clubcoëfficiëntenlijst. Op die manier ontstaat er een gelijk speelveld.

De clubs worden bij de loting over vier potten verdeeld. In pot 1 zitten de sterkste clubs op basis van de UEFA-ranking, de laagst gerankte clubs komen in pot 4.

Knock-out fase Champions League

De beste acht teams gaan direct door naar de knock-outfase van de Champions League. Dit noemen we de achtste finales. Daar komen nog acht andere clubs bij, want de teams die op plek 9 tot en met 24 eindigen, strijden om nog eens acht plekken in een zogenaamde tussenronde.

In totaal gaan er dus 16 clubs naar de achtste finale van de Champions League (knockout fase).

De nummers 25 tot en met 36 zijn direct uitgeschakeld voor Europees voetbal. De verliezers van de tussenronde hebben de Europa League wél als vangnet, waar dit in de Europa League zelf de Conference League is.

Een van de grootste wijzigingen is dat er geen vangnet meer bestaat in de vorm van degradatie naar een lager toernooi. Dit betekent dat ook de teams die de play-offs na de competitiefase niet winnen, direct uit het toernooi liggen. Dit geldt nog wel voor verliezers in de kwalificatie play-offs die plaatsvindt voor de groepsfase van het toernooi.

opzet champions league 2024Verdeling Europese tickets

Met het verhoogde aantal teams in de Champions League komen er dus extra tickets vrij. Eén ticket gaat naar de nummer drie van het land dat op plek vijf van de UEFA-ranglijst staat, waar er ook één te verdienen is via het zogeheten Champions Path.

Extra Champions League ticket

De twee landen die het seizoen voor het hoofdtoernooi het best hebben gepresteerd in Europa krijgen een extra Champions League ticket. Dat waren in het seizoen 2023/24 de landen Italië en Duitsland en zij krijgen dus een extra ticket voor het seizoen 2024/25.

Bekijk het Champions League programma.

Redenen nieuwe opzet Champions League

Waarom heeft de UEFA besloten om de opzet van de Champions League per 2024/25 te wijzigen? De voetbalbond geeft hiervoor vier redenen.

Zo is er de noodzaak van een betere competitie over de hele eerste fase van het toernooi. Dit nieuwe model moet voorkomen dat, zoals vaak nu het geval is, sommige teams al na vier duels gekwalificeerd zijn. Het moet dus langer spannend blijven.

Daarnaast is er meer diversiteit aan wedstrijden omdat je niet uit- en thuis tegen dezelfde club spelt. Ook zie je veel meer topwedstrijden, want ploegen uit pot 1 spelen direct tegen elkaar.

Door de nieuwe opzet krijgen ook meer clubs de gelegenheid om deel te nemen aan de Champions League. Er zijn geen 32 maar 36 teams die meedoen.Hierdoor zijn er in totaal 108 clubs in de Champions League, Europa League en Conference League.

Een laatste reden is dat de UEFA denkt dat het voetbal met deze opzet toekomstbestendig wordt. De competitie wordt aantrekkelijker en er zullen meer mensen naar de wedstrijden gaan kijken, zo is het idee.

De Champions League start in september met een exclusieve Champions League-week met wedstrijden op dinsdag-, woensdag-, én donderdagavond.

De beslissende achtste speelronde wordt eind januari gespeeld en dan worden alle wedstrijden gelijktijdig gespeeld.

Wij hebben wel onze bedenkingen bij die laatste speelronde in de groepsfase. Het is dan mogelijk dat bepaalde teams tegen elkaar spelen en beiden genoeg hebben aan een punt. Er kan dan worden afgesproken om gelijk te spelen. Een ander team dat gebaat is bij winst van een van die teams, wordt dan in feite gedupeerd.

Naast de bovenstaande redenen is natuurlijk de grootste reden het grote geld en de dreiging die er was van clubs die een Super League wilden oprichten. Die dreiging lijkt nu van de baan.

Volle kalender

De clubs en spelers hebben wel zo hun zorgen over speelkalender. De Europese voetbalbond deelt die zorgen, mede omdat het schema erg vol zit en afgelaste wedstrijden moeilijk zijn in te halen.

Format Champions League

In onderstaande video wordt duidelijk uitgelegd hoe het nieuwe Champions League format in elkaar steekt.

PSV en Feyenoord spelen in het seizoen 2024/25 in de Champions League. FC Twente speelt voorronde Champions League.
De acht poules met elk vier teams wordt vervangen door een grote ranglijst met 36 clubs. Elk team speelt acht wedstrijden. De clubs worden bij de loting over vier potten verdeeld. In pot 1 zitten de sterkste clubs op basis van de UEFA-ranking, de laagst gerankte clubs komen in pot 4.

De nummers 1 t/m 8 in de ranglijst gaan naar de knockout-fase. De nummers 9 t/m 17 spelen een tussenronde voor de laatste 8 plekken voor de knockout-fase.

Vanaf het seizoen 2024/25 worden de clubs  bij de loting over vier potten verdeeld. In pot 1 zitten de sterkste clubs op basis van de UEFA-ranking, de laagst gerankte clubs komen in pot 4. Op die manier ontstaat er een gelijk speelveld.
1/5 - (1 stemmen)

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL