Login
conference league

Conference League

Naast de Champions League en de Europa League organiseert de UEFA vanaf 8 juli 2021 een nieuwe competitie: de Europa Conference League (EUCL). In dit artikel leggen we je uit wat deze League inhoudt.

Uitleg Conference League

De Europa Conference League is de derde en laagste Europese league voor clubteams. Deelnemende landen komen voornamelijk uit de kleinere voetballanden. Teams kwalificeren zich via voorronden of door af te vallen uit de hogere (Champions- en Europa) league toernooien. Teams kwalificeren zich dus niet rechtstreeks.

In de Europa Conference League wordt gespeeld volgens hetzelfde systeem als in de UEFA Champions League. Na drie voorrondes wordt er een play-offronde gehouden voordat de groepsfase begint.

Het hoofdtoernooi start met de groepsfase. Hierin spelen de teams in één groep een thuis- en uitwedstrijd  tegen de andere drie ploegen in de groep. In totaal speelt elk team dus zes wedstrijden. Het hoofdtoernooi  bestaat uit acht groepen met elk vier teams. Daarna zal elke volgende ronde een knock-out-ronde zijn met eveneens een thuis- en uitwedstrijd.

Nederlandse Clubs in de Conference League

Op het moment van dit schrijven staat Nederland achtste in de UEFA coëfficiënten ranglijst. Voor Nederland mogen er daarom twee Nederlandse clubs deelnemen aan deze nieuwe competitie. Dit zijn de nummers drie en vier van de Eredivisie.

Hieronder een voorbeeld (stand is even een aanname!)

uitleg conference league

Winnaar Europa Conference League

De winnaar van de Conference League wint deelname aan de groepsfase van de Europa League. Daarnaast levert een overwinning een mooi geldbedrag op.

Doel Europa Conference League

Sinds 2015 vergadert de UEFA over het invoeren van een nieuwe league. Doel is om de kleinere clubs ook een kans te geven zich op Europees niveau te ontwikkelen. Deze clubs worden normaliter al in de voorrondes of groepsfase uitgeschakeld en krijgen daardoor nooit de kans ervaring op te doen. De introductie van de Europa Conference League zorgt er dus voor dat de minder grote voetbalclubs vaker Europese wedstrijden spelen. Doel daarvan is dat de Europese subtop in kwaliteit verbetert.

Inkomsten Europa Conference League

De voetbalclubs halen inkomsten uit prijzengeld, sponsorgeld, tv-gelden en inkomsten uit de kaartverkoop. Daarnaast kan het ook inkomsten genereren doordat spelers zich in de kijker kunnen spelen en de transferwaarde verhogen.

Europa Conference League uitleg

In deze nieuwe league zijn in totaal 184 betrokken gedurende een seizoen. Van elk van de 55 lidstaten doet er minstens een team mee. Ook stromen er 46 teams als afvallers in via de twee leagues erboven. Alle teams spelen dus voorrondes, bestaande uit een eerste, tweede en derde kwalificatieronde en een play-off-ronde.

Het format bestaat uit twee verschillende paden: Champions League en Europa League. In het Champions pad spelen de verliezers van de kwalificatieronden van de Champions League. Deze verliezers stromen dus rechtstreeks door naar de Europa Conference League.

In het League pad spelen teams op basis van de UEFA coëfficiënt van het land. De verdeling is als volgt:

  • Landen 1 t/m 5, 1 ticket
  • Landen 6 t/m 15, 2 tickets
  • Landen 16 t/m 50, 3 tickets
  • Landen 51 t/m 55, 2 tickets

De lijst wordt aangevuld met 20 afvallers van de voorronden Champions League en de 26 verliezers uit de Europa League.

Conference League groepen

De groepsfase zal bestaan uit 8 groepen van vier teams. Deze wordt gevolgd door een extra kwalificatieronde, de 1/16 finales, kwartfinales, halve finales en de uiteindelijke finale.

De extra kwalificatieronde wordt gespeeld door de nummers twee van de Conference League tegen de nummers drie uit de Europa League poules.

Meer informatie lees je hier.