voorbeschouwing nations league
Home » Blog » Depay verzuimt 3-2 te maken, Nederland gelijk tegen Polen

Depay verzuimt 3-2 te maken, Nederland gelijk tegen Polen

In een Kuip waar gevoelsmatig meer Polen zaten dan Nederlanders, speelde Nederland gelijk tegen Polen (2-2). Oranje blijft koploper in Nations League groep omdat België gelijk speelde tegen Wales.

Bondscoach Louis van Gaal koos ervoor met een sterkste opstelling te spelen. De opstelling van het Nederlandse elftal had een hoog Ajax gehalte en zag er als volgt uit: Flekken; Ake, De Vrij, Timber; Blind, De Jong, Berghuis, Dumfries; Klaassen; Memphis, Bergwijn.

Superspits en voetballer van het jaar Robert Lewandowski kreeg rust van de Poolse bondscoach zodat hij fit is voor de ontmoeting met België later deze week.

Nederland eerste helft zwak tegen Polen

Oranje speelde een zwakke eerste helft. Al na 18 minuten keek Oranje tegen een achterstand aan. Matty Cash, de Pools-Engels rechtervleugelverdediger van Aston Villa, maakte de 0-1. Kinderlijk verdedigen van Daley Blind ‘door de benen’ en niet sterk optreden van doelman Mark Flekken waren hier debet aan.

Oranje wakker na de 0-2

Oranje begon goed aan de tweede helft. Maar toen de Polen besloten om voor de tweede keer iets van een aanval op te zetten was het direct weer raar. Piotr Zielinski scoorde via een counter de 0-2.

Toen vond Nederland het wel welletjes en binnen een paar minuten werden de 1-2 (Davy Klaassen) en Denzel Dumfries (2-2) gemaakt.

Nederland kreeg daarna nog veel kansen op de 3-2. Zo mocht Memphis Depay nog een penalty nemen in de extra tijd. De bal ging buitenkant paal en dé kans om de overwinning nog uit het vuur te spelen werd niet gepakt.

Slechte wedstrijd Memphis Depay

Aanvoerder Memphis Depay baalde na zijn gemiste penalty. “Ik had de winnende op mijn voet, maar ik maakte ‘m niet. Ik train erop en schiet ze vaak binnen, maar dit keer helaas niet.”

“Het voelt als een nederlaag. Het is wel goed dat we in onszelf bleven geloven, maar het was wel moeizaam.”

Van Gaal prijst veerkracht Oranje

Louis Van Gaal was trots op de veerkracht zijn Nederlands Elftal, al was hij niet tevreden over de eerste helft. Van Gaal: “Wij leden te veel onnodig onzorgvuldig balverlies. “We speelden tegen een ploeg die met 10 man verdedigde. Ik zag die coach een gat in de lucht springen. Zoiets heb ik nog nooit gezien.”

Ook scheidsrechter Halil Meler en spelers Memhpis Depay, Mark Flekken en Jurriën Timber konden van Gaal niet bekoren.

Over keeper Flekken zei van Gaal: “”Hij had de ballen kunnen hebben als hij zich anders had opgesteld”, sprak hij. “Wel vind ik het knap dat hij dat na afloop meteen toegeeft.”

Ook zag van Gaal weer leermomenten voor zijn ploeg. “Met zoveel balverlies is het moeilijk voetballen. Als we de bal sneller laten rondgaan en beter scannen, weten we beter wanneer we diepte kunnen zoeken. Dat lukte ons niet. Dit zijn allemaal leermomenten voor deze jongens. Ze zijn allemaal 22, 23 tot 24 jaar oud.”

De oefenmeester had verder ook nog de nodige kritiek op stadion de Kuip. “Oude troep”,  zo noemde hij het stadion van Feyenoord.

De Nations League wedstrijden zijn een opmaat naar het Wereldkampioenschap voetbal dat in november van start gaat in het oliestaatje Qatar. Op het WK speelt is Nederland ingedeeld in groep A.

Dinsdag speelt Nederland zijn vierde en laatste duel uit deze Nations League reeks. Nederland speelt dan in Amsterdam tegen Wales. Volgens de wedkantoren zou Nederland de wedstrijd tegen Wales met twee vingers in de neus moeten winnen.

De laatste twee groepsduels in de Nations League worden in september gespeeld. Daarbij kan de laatste wedstrijd thuis tegen België beslissend zijn voor welk land er met de groepswinst vandoor gaat.