WK voetbal 2022 in Qatar

wk 2022 qatar

Het WK 2022 in Qatar vindt plaats van 21 november tot 18 december 2022. In totaal strijden 32 landen, waaronder Nederlands Elftal, om de WK titel. Op deze pagina lees je alle informatie omtrent het WK voetbal in Qatar.

WK voetbal Qatar informatie

openingswedstrijd 20 november
finale 18 december
duur 28 dagen
landen 32 landen
wedstrijden 64 wedstrijden
inwoners 3 miljoen
temperatuur winter 24°C
wk 2022 voetbal

WK voetbal Qatar

Wanneer is het WK in Qatar? Het Wereldkampioenschap voetbal 2022 wordt in de winter van dit jaar gehouden in Qatar. De openingswedstrijd zal plaatsvinden op zondag 20 november 2022 om 17:00 uur tussen gastland Qatar en Ecuador en de finale zal worden gespeeld op 18 december om 16:00 uur.

Landen WK 2022

Welke landen doen mee aan het WK 2022? Dit zijn de 32 deelnemende landen aan het WK voetbal 2022 in Qatar: Qatar, Duitsland, Denemarken, Brazilië, België, Frankrijk, Kroatië, Spanje, Servië, Engeland, Zwitserland, Nederland, Argentinië, Iran, Zuid-Korea, Japan, Saudi-Arabië, Ecuador, Uruguay, Canada, Ghana, Senegal, Portugal, Polen, Marokko, Tunesië, Kameroen, Mexico, Verenigde Staten, Wales, Australië en Costa Rica.

In totaal worden er 64 WK wedstrijden gespeeld. Slechts een klein aantal landen is WK favoriet om de WK titel te pakken.

Organisatie Qatar

Het is voor Qatar en het Midden-Oosten de eerste keer dat ze het WK voetbal organiseren. Op 2 december 2010 wees de Wereldvoetbalbond FIFA de organisatie van het WK 2022 toe aan Qatar. En nu, 12 jaar na de toekenning, staat Qatar 2022 op het punt van beginnen.

Dat Qatar het WK kreeg toegewezen was zeer opmerkelijk. Het is er veel te warm om te voetballen. En het kleine oliestaatje heeft totaal geen voetbalgeschiedenis.

Leuk weetje: In Qatar wonen 3 miljoen mensen waarvan slechts 320.000 echte Qatari (inwoners Qatar) zijn. Er wonen dus bijna geen echte Qatari in Qatar!

kaart qatar

Waar ligt Qatar?

Qatar (Katar) is een land in het Midden-Oosten (Azië) dat grenst aan Saoedi-Arabië. Het land is iets groter is dan de provincie Utrecht. De hoofdstad van Qatar is Doha. Qatar is een rijke oliestaat. Het landschap bestaat uit uitgestrekte woestijngebieden.

Qatar gewoontes

Qatar staat bekend als een veilige bestemming met een vriendelijke bevolking In Qatar leeft de bevolking volgens de islamitische wetgeving. Arabisch is de officiële taal in Qatar en 78% van de Qatari is moslim. Mannen lopen in witte gewaden en dragen een tulband.

Vrouwen kleden zich degelijk en dragen een hoofddoek. Vanaf een moskee wordt er vijf keer per dag opgeroepen tot gebed.

Qatar alcohol

De regels m.b.t. alcohol zijn streng. In veel hotels en restaurants is geen alcohol te krijgen. Je kunt ook geen alcohol kopen in winkels. Alleen in luxe, veelal westerse hotels kun je alcohol bestellen.

Het is af te raden alcohol vanuit Nederland mee te nemen of als souvenir. De invoer van alcohol is verboden.

Alcohol is erg duur in Qatar. Je betaalt al gauw €11 voor een biertje. Je tijdens het WK voetbal in Qatar dronken drinken is dus een dure grap. Het is af te raden om kraanwater te drinken in Qatar.

Is Qatar duur?

Nee Qatar is niet duur. Het prijsniveau in Qatar ligt iets lager dan in Nederland. De munteenheid in Qatar is de Riyal of Rial (QAR). 100 Rial is 24 euro (februari 2022).

In een lokaal restaurant eet je voor rond de €10. De wat betere restaurants liggen qua prijs op het Nederlandse niveau.

In Qatar wonen 3 miljoen mensen waarvan slechts 320.000 echte Qatari

wk voetbal 2022

WK 2022 Nederland

Het Nederlands elftal is er bij op het WK voetbal in Qatar. Het vorige WK 2018 was dit niet het geval.

Oranje verblijft in dit 5-sterren hotel. Nederland deed voor het laatst mee aan het WK 2014 in Brazilië. Oranje wist toen de halve finale te behalen en werd toen uitgeschakeld door Argentinië.

Nederland versloeg toen in de troostfinale gastland Brazilië met 0-3. Met een derde plek op het WK in 2014 kon Nederland toen met opgeheven hoofd het WK verlaten.

Intussen is bondscoach Louis van Gaal met zijn staf bezig met het vormgegeven van selectie.

“Belachelijk dat WK in Qatar is”

Louis van Gaal vindt het “belachelijk” dat het WK voetbal in Qatar wordt gehouden. Dat zei in maart toen Oranje in voorbereiding was voor de oefenwedstrijden tegen Denemarken en Duitsland.

Van Gaal: “Dat we in een land gaan spelen om het voetbal daar te laten ontwikkelen. Dat is al bullshit. Het gaat om geld, commerciële belangen. Dat doet er toe bij de FIFA. Het klopt niet. Dat kan ik in Qatar zeggen, maar dat helpt de wereld niet van dit probleem af.”

Van Gaal vervolgt: “Ik zit in een groep bij de KNVB die met dit onderwerp bezig is. Dan horen we wat er afgesproken is met andere landen. Ik ben er maandelijks mee bezig. Als het zo uitkomt, zeg ik het.”

Lees alles over de Nederlands Elftal selectie en het Nederlands elftal programma op onze Nederlands Elftal pagina.

Speelschema WK 2022

Het WK speelschema en de WK wedstrijden zijn te vinden op onze WK speelschema pagina. Nederland is ingedeeld in groep A bij Ecuador, Senegal en gastland Qatar.

wk qatar

Hoeveel landen doen er mee aan het WK 2022?

In totaal doen er 32 landen mee aan het WK in Qatar. Tijdens het WK 2026, gehouden in Canada, de VS en Mexico zullen er zelfs 48 landen meedoen. Je moet dan in feite je best doen als land om je niet hoeven te kwalificeren voor het WK 2026.

Het gastland Qatar is automatisch gekwalificeerd. De andere landen hebben zich moeten kwalificeren via kwalificatietoernooien. Deze toernooien worden georganiseerd door de AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC en UEFA.

Het land Qatar hoeft zich niet te kwalificeren en is als organiserend land al geplaatst.

Deelnemende landen WK in Qatar

Welke landen doen mee aan het WK in Qatar? Dit zijn de landen die meedoen aan het WK voetbal 2022.

QatarNederland
BraziliëDenemarken
BelgiëDuitsland
Frankrijk Zwitserland
ArgentiniëUruguay
EngelandKroatië
SpanjeUSA
PortugalMexico
SenegalSaoedi-Arabië
IranEquador
JapanGhana
MarokkoKameroen
ServiëCanada
PolenWales, Schotland, Oekraïne
Zuid-KoreaCosta Rica, Nieuw-Zeeland
TunesiëPeru, Australië, VAE

WK Qatar informatie

Hieronder bespreken we interessante informatie over Qatar zoals het tijdverschil van Nederland en Qatar en het weer in Qatar.

Tijdsverschil Qatar met Nederland

Wat is de tijd in Qatar? Handig om te weten want je wilt weten wat het tijdsverschil is! Goed nieuws, het tijdsverschil is positief want in de winter is het in Qatar twee uur later dan hier. Je hoeft je wekker niet ‘s nachts te zetten om WK wedstrijden te kijken. Wedstrijden zullen voor Nederlanders en Belgen plaatsvinden in de middag en avond.

Vrije dagen opnemen

Tijdens eerdere WK-toernooien in Brazilië en Zuid-Korea/Japan werden er veel wedstrijden ‘s nachts gespeeld. Dat is bij het aankomende WK dus niet het geval. Omdat veel wedstrijden in de ochtend en middag worden gespeeld adviseren we je tijdig je agenda te trekken.

Bekijk de data en tijdstippen van Nederland en de andere landen zodat je weet wanneer de wedstrijden beginnen!

wk stadions qatar

Klimaat Qatar

Wat is de temperatuur in Qatar? Een belangrijke vraag als jij tot de gelukkigen behoort die een WK wedstrijd gaat bezoeken. In de zomer is het in Qatar gemiddeld 40°C. In de winter (tijdens het WK voetbal) is gemiddeld 24°C.

Overigens kan het in de winter nog steeds zeer warm zijn in Qatar. Om het voor zowel spelers als toeschouwers wat aangenamer te maken zijn alle stadions uitgerust met airconditioning.  In het stadion zullen airco’s en koelinstallaties zorgen voor een aangename temperatuur.

In mei 2017 werd bij wijze van test het stadion gekoeld naar 25°C terwijl het buiten 43°C was. Overigens is er veel commentaar op de energievretende airco's omdat al dat energieverbruik niet goed is voor het milieu.

WK Qatar verplaatst naar de winter

Je vraagt je af waarom een land waar het zomers gemiddeld 40°C is het toernooi mag organiseren.Het is dan toch onmogelijk om te voetballen? Nou dat klopt. Heel de wereld zette dan ook z'n vraagtekens bij de toewijzing van het WK voetbal aan Qatar.

Het heeft er zelf toe geleid dat de FIFA het evenement heeft verplaatst van de zomer naar de winter.

Schitterend foto gemaakt in Qatar

qatar bezienswaardigheden

Speelsteden WK Qatar

De WK wedstrijden worden gespeeld in acht stadions verdeeld over vijf speelsteden. Dit zijn de speelsteden: Doha, Lusail, Al-Khor, Al-Rayyan en Al-Wakrah. De meeste WK wedstrijden vinden plaats in de hoofdstad Doha.

WK stadions Qatar

Omdat Qatar maar een klein land is liggen de speelsteden relatief vlakbij elkaar. Zo liggen alle stadions in een straal van 60 kilometer van elkaar. De stad Doha ligt centraal en heeft maar liefst vier stadions waar WK wedstrijden zullen worden gespeeld.

Het is de bedoeling dat een aantal voetbalstadions na het WK worden hergebruikt. Zij zullen worden ontmantelt en herplaatst worden in ontwikkelingslanden.

Petitie Qatar

Er is een online petitie gestart met de naam petitie Qatar met als titel: KNVB en Oranje Internationals boycot WK Qatar.
De Petitie Qatar is een initiatief van Freek De Jonge, het voetbalblad Panenka en het Comité Cancel Qatar 2022.

Op de website waar je de petitie kunt tekenen is o.a. dit te lezen: “Wij, Nederlandse voetbalsupporters, vragen de Oranje Internationals en de KNVB om niet langer weg te kijken bij de misstanden in Qatar. De stelselmatige mensenrechtenschendingen en algehele onvrijheid in Qatar druisen rechtstreeks in tegen alles waar de Nederlandse maatschappij voor wil staan.”

Ze dragen de volgende punten aan:

  • Het wereldkampioenschap in Qatar is nu al het bloedigste ooit.
  • De laatste jaren zijn er meerdere rapporten verschenen over de verschrikkelijke omstandigheden waarin buitenlandse “gastarbeiders ” moeten werken.
  • Ondanks beloften tot verbetering van de erbarmelijke situatie zijn er al vele arbeiders gestorven.
  • De mensenrechtenschendingen en onvrijheid in Qatar druisen in tegen alles waar de Nederlandse maatschappij voor staat.

De initiatiefnemers van de petitie  vinden dat deze moderne vorm van slavernij niet door de Oranje Internationals en de KNVB gefaciliteerd moeten worden.

petitie qatar

Vraagtekens toewijzing WK Qatar

Wie verzint het om een WK voetbal te organiseren in een woestijn met een temperatuur van gemiddeld 40°C? Dat Qatar het WK 2022 mag organiseren is een raadsel.

Er zijn grote vraagtekens bij het toewijzen van het toernooi aan Qatar en velen beschuldigingen het oliestaatje dan ook van corruptie en omkoping bij de toewijzing.

Onderzoek van de FIFA spreekt dat tegen. De vraag is in hoeverre dat onderzoek van de FIFA serieus moet worden genomen omdat men bij corruptie zichzelf schuldig zou moeten bevinden!

Andere onderzoeken van onafhankelijke partijen bewijzen dat het onderzoek niet deugd en dat er wel degelijk aanwijzingen zijn van corruptie.

Als het gaat om de toekenning van het toernooi aan Qatar, zijn er tal van kritiekpunten:

1 Vermoedelijke corruptie

Qatar en de FIFA worden vaak geconfronteerd met beschuldigingen van corruptie. Amerika deed grootschalig onderzoek naar dit omkopingsschandaal. Het stemgedrag van de leden van het uitvoerend comité van de FIFA was niet transparant en de beschuldigingen van omkoping in verband met het WK voetbal worden steeds heftiger.

Vertegenwoordigers van Nigeria en Tahiti boden hun stemmen te koop aan. Dit werd met verborgen camera’s gefilmd.

Naast Qatar wordt ook Rusland beschuldigd van omkoping van het WK 2018 dat gehouden werd in Rusland.  Zowel Qatar als Rusland en de FIFA blijven dit ontkennen.

wk voetbal qatar

2 Uitbuiting en schending mensenrechten

Dat Qatar het niet zo nauw neemt met de mensenrechten is een understatement. Waarschijnlijk heb je hierover al veel gehoord in de media. Meer dan 6500 gastarbeiders hebben het leven verloren als gevolg van mensonwaardige werkomstandigheden op de bouwplaatsen van de WK-stadions.

Ook wordt Qatar beschuldigd van systematische uitbuiting van de arbeiders. Zij moeten lang wachten op hun magere loon, als ze die überhaupt al ontvangen.

Wist je dat je voor homoseksuele handelingen in Qatar maximaal vijf jaar gevangenisstraf kunt krijgen? Dat zegt wel genoeg over de mensenrechten in Qatar. Om maar niet te spreken over de beperkte rechten die vrouwen hebben in Qatar.

voetballen qatar

3 Qatar heeft geen voetbalgeschiedenis

Waarom wordt het WK voetbal in Qatar georganiseerd? Het land heeft nog nooit deelgenomen aan een eindtoernooi. Okay, dan kun je nog zeggen dat elk land de kans moet krijgen om een dergelijk evenement te mogen organiseren.

In 2019 won Qatar verrassend de Asian Cup. Voetbal in Qatar is  aan het opleven omdat het land erg veel geld investeert in spelers. Zo worden er veel goede spelers overgehaald de nationaliteit van Qatar te nemen.

Zo koopt Qatar in feite een elftal bij elkaar waarmee het nog aardig voor de dag kan komen. Ook dit is uiterst discutabel.

wk 2022 qatar

WK logo

Het logo van het WK voetbal 2022 is ontworpen door een consultancybureau uit Portugal met de naam Unlock. Het logo is geïnspireerd op Arabische wintersjaals en zandduinen. Met het logo zegt de FIFA ‘de wereld te willen verbinden door gebruik te maken van de lokale en regionale Arabische cultuur en schoonheid van het spel'.

Wij vinden het logo lelijk en zien er herkennen er met een beetje fantasie nog net een beker in, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Veel kenners op het gebied van design zijn ook niet te spreken over het ontwerp van het WK logo.

adidas wk bal 2022

Adidas WK bal

Dit is de officiële Adidas WK bal. Een deel van de opbrengsten uit verkopen gaat naar het goede doel. De naam van de voetbal is Al Rihla 2022 World Cup dat ‘de reis' in het Arabisch betekent.

WK poule

Speel mee met onze gratis WK poule. Voorspel de uitslagen van de WK wedstrijden zo goed mogelijk. Je maakt kans op mooie prijzen. Je kunt ook een eigen poule maken en vrienden, familie en collega's uitnodigen. Wist je dat er vorige editie ruim 100.000 voetbalfans meededen aan onze WK poule?

Veel gestelde vragen

Bekijk hieronder de meest gestelde vragen over het Wereldkampioenschap voetbal in 2022.

Hoeveel wedstrijden zijn er tijdens het WK?

Er zullen in totaal 64 wedstrijden worden gespeeld. Als deelnemend land speel je minstens drie wedstrijden.

Hoe laat zijn de wedstrijden in Qatar?

De wedstrijden zullen in de middag en avond worden gespeeld (Nederlandse tijd). Zorg dus dat je tijdig vrij vraagt op je werk zodat je de favoriete wedstrijden live kunt bekijken!

Hoe laat speelt Nederland op het WK?

Het Nederlands elftal speelt zijn wedstrijden in de middag of avond (Nederlandse tijd). De exacte tijdstippen vind je in het WK speelschema.

Wanneer kan je WK tickets kopen?

Tickets worden uitsluitend verkocht door de FIFA en kunnen worden gekocht via de FIFA-website. Lees alles hierover in ons artikel over WK kaarten kopen.

Is Qatar een veilige plek om te bezoeken?

Ja, Qatar is een veilig land en is zelfs het veiligste land in de regio en staat 34e in de ranglijst van veiligste landen. Nederland staat 21e in deze ranglijst. concentreren op de veiligheid. Toch geven we je een aantal tips waar je rekening mee kunt houden.

Vraag als man geen Qatari vrouwen om informatie. Respecteer het dat Arabische vrouwen niet altijd willen of mogen praten met mannen. Staar de mensen niet te lang aan want dit voelt voor Qatari als een belediging.

Mag je foto's maken in Qatar?

Maak geen foto’s van mensen zonder toestemming te vragen. Van vrouwen en ouderen mag je niet zomaar foto's maken. En maak geen foto's van politieagenten, militairen en openbare gebouwen.

Mag je alcohol drinken in Qatar?

Ja, alcoholische dranken worden toegelaten in de voorziene zones. Alcohol maakt normaal geen deel uit van de Qatarese cultuur. Een biertje kost al gauw 15 euro.  Drink niet te veel en raak niet (zichtbaar) dronken. In Qatar geldt een zero tolerance beleid voor rijden onder invloed, dronkenschap en gewelddadig gedrag.

Is er alcohol verkrijgbaar in Qatar?

Alcohol maakt geen deel uit van de Qatarese cultuur en zal moeilijk verkrijgbaar zijn. Toch zal alcohol verkrijgbaar zijn in vooraf bepaalde zones.in vooraf aangegeven gebieden.

De FIFA zal met Qatar en de andere gastlanden van de de FIFA World Cup™ vooraf duidelijke afspraken maken over de verkrijgbaarheid van alcohol.

Wat kost alcohol in Qatar?

Alcohol is duur in Qatar. Voor een glas bier betaal je meer dan €11.

 Mag je gokken in Qatar?

Gokken in Qatar is niet toegestaan. Zo zijn casino’s, online casino’s en bookmakers ten strengste verboden.

Wat is de temperatuur in Qatar in de winter?

In de winter is het gemiddeld 24°C in Qatar. Dus tijdens het WK voetbal dat in de winter wordt gespeeld is het een stuk aangenamer dan in de zomer. Dan is de gemiddelde temperatuur in Qatar 40°C.

Wat is het corona advies voor Qatar?

Voor het actuele corona advies verwijzen we je naar de website van Rijksoverheid.

Wat is de munteenheid in Qatar?

De Qatarese Rial is de officiële munteenheid in Qatar. Omgerekend is een rial ongeveer 0,23 eurocent waard. Het valutateken waar de rial mee wordt aangeduid is QR. De munt is opgedeeld in 100 dirham. De rial is een wettige betaalmiddel in Qatar sinds 1966.

Is Qatar een duur land?

Nee, Qatar is geen duur land en ligt qua prijsniveau iets onder Nederland.

Wat kost een taxi in Qatar?

Taxiritten zijn goed in Qatar. Het starttarief van een taxi in Qatar is €2.50. Daarna loopt het per kilometer op met €.0.50.

Wat  kost een hotel in Qatar?

In Qatar kost een hotel hetzelfde als in Nederland. Je hebt goedkope hotels van €40 per nacht, maar je hebt net als hier duurdere van €100 per nacht en nog duurder.

Hoelang is het vliegen naar Qatar?

Een vlucht vanaf Schiphol Amsterdam naar Qatar duurt ongeveer 6 uur.

Stekker Qatar

De stekker in Qatar die wordt gebruikt verschilt met die van Nederland. Ze hebben drie pootjes en zijn niet rond maar plat. Advies: nee, een wereldstekker mee.

wk voetbal qatar
4.8/5 - (66 stemmen)

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL