Login

wk 2022 Qatar

Lees hier alles over het WK voetbal 2022 dat in Qatar wordt gehouden. Klik via de  inhoudsopgave  direct door naar het onderwerp waarin je bent geïnteresseerd.

WK 2022 Qatar

Het WK voetbal wordt in de winter van 2022 gehouden in Qatar. Wanneer begint het WK voetbal in Qatar? De openingswedstrijd zal plaatsvinden op maandag 21 november 2022 om 11:00 uur en de finale zal worden gespeeld op 18 december om 16:00 uur. In totaal doen er 32 landen mee aan het WK 2022 en worden er 64 WK wedstrijden gespeeld.

Het is voor Qatar en het Midden-Oosten de eerste keer dat ze het WK voetbal mogen organiseren. Op 2 december 2010 wees de Wereldvoetbalbond FIFA de organisatie van het WK 2022 toe aan Qatar. Dit was zeer opmerkelijk omdat in dit kleine oliestaatje slechts 1,4 miljoen inwoners telt en geen voetbalgeschiedenis heeft. Daarnaast is het in Qatar veel te warm om te voetballen.

WK voetbal 2022 
openingswedstrijd21 november
finale18 december
duur28 dagen
landen32 landen
wedstrijden64 wedstrijden

Speelschema WK 2022

Het WK speelschema en de WK wedstrijden zijn nog niet volledig bekend. De WK kwalificatie is nog in volle gang. Er doen 32 landen mee aan het WK maar de landen die deel nemen aan het WK zijn nog niet bekend. Zodra de deelnemende landen bekend zijn en de WK loting (1 april 2022) heeft plaatsgevonden zullen we dit schema aanvullen. Bekijk het WK 2022 speelschema.

WK kwalificatie

De WK kwalificatie is nog niet afgerond. Op dit moment strijden er 210 landen om een plekje op het WK in Qatar. Het land Qatar hoeft zich niet te kwalificeren en is als organiserend land al geplaatst. In totaal doen er 32 landen mee aan het WK 2022. Lees alles over de WK kwalificatie.

WK voetbal in de winter

De FIFA besloot in 2015 om het WK te verplaatsen van de zomer naar de winter van 2022. Logisch want in de zomer is de gemiddelde temperatuur in Qatar 40°C terwijl het er in de winter gemiddeld 24°C is. Het verschuiven van het toernooi naar de winter heeft grote gevolgen voor de Europese speelkalender. In Europa lopen bijna alle competities door tijdens de wintermaanden gewoon door, al hebben veel landen een korte winterstop. Benieuwd naar de temperatuur in Qatar?

wk 2022 qatar

WK logo Qatar 2022

Het logo van het WK voetbal 2022 is ontworpen door een consultancybureau uit Portugal met de naam Unlock. Het logo is geïnspireerd op Arabische wintersjaals en zandduinen. Met het logo zegt de FIFA ‘de wereld te willen verbinden door gebruik te maken van de lokale en regionale Arabische cultuur en schoonheid van het spel’.

Wij vinden het logo lelijk en zien er herkennen er met een beetje fantasie nog net een beker in, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Veel kenners op het gebied van design zijn ook niet te spreken over het ontwerp van het WK logo.

Corruptie

Er zijn grote vraagtekens bij het toewijzen van het WK aan Qatar en velen beschuldigingen het oliestaatje dan ook van corruptie en omkoping bij de toewijzing. Onderzoek van de FIFA spreekt dat tegen. De vraag is in hoeverre dat onderzoek van de FIFA serieus moet worden genomen omdat men bij corruptie zichzelf schuldig zou moeten bevinden! Andere onderzoeken van onafhankelijke partijen bewijzen dat het onderzoek niet deugd en dat er wel degelijk aanwijzingen zijn van corruptie.

wk voetbal qatar

Tijdsverschil Qatar met Nederland

Goed nieuws. Het tijdsverschil is positief want in de winter is het in Qatar twee uur later dan hier. Je hoeft je wekker niet ‘s nachts te zetten om WK wedstrijden te kijken. Wedstrijden zullen voor Nederlanders en Belgen plaatsvinden in de middag en avond.

Tijdens eerdere WK-toernooien in Brazilië en Zuid-Korea/Japan werden er veel wedstrijden ‘s nachts gespeeld. Ook tijdens de Olympische Spelen in 2021 vonden er belangrijke wedstrijden plaats in de nacht. Dat is bij het WK 2022 in Qatar dus niet het geval.

qatar wk

Speelsteden WK Qatar

Het WK voetbal in Qatar wordt gespeeld in acht stadions die zijn verdeeld over acht speelsteden. Dit zijn alle speelsteden:

  • Doha (vier stadions)
  • Lusail (Lusail Iconic Stadion)
  • Al-Khor (Al Bayt Stadion)
  • Al-Rayyan (Al Rayyan Stadion)
  • Al-Wakrah (Al Janoub Stadion)

Omdat het erg warm is in Qatar is er in de stadions veel aandacht besteed aan het zo aangenaam maken van de temperatuur. De stadions zijn uitgerust met technologisch zeer geavanceerde aircosystemen en koelinstallaties.

WK stadions Qatar

Omdat Qatar maar een klein land is liggen de speelsteden relatief vlakbij elkaar. Zo liggen alle stadions in een straal van 60 kilometer van elkaar. De stad Doha ligt centraal en heeft maar liefst vier stadions waar WK wedstrijden zullen worden gespeeld. Het is de bedoeling dat een aantal voetbalstadions na het WK worden hergebruikt. Zij zullen worden ontmantelt en herplaatst worden in ontwikkelingslanden.

WK poule

Speel mee met onze gratis WK poule. Voorspel de uitslagen van de WK wedstrijden zo goed mogelijk. Je maakt kans op mooie prijzen. Je kunt ook een eigen poule maken en vrienden, familie en collega’s uitnodigen. Wist je dat er vorige editie ruim 100.000 voetbalfans meededen aan onze WK poule?

WK 2022 veel gestelde vragen

Bekijk hieronder de meest gestelde vragen over het WK 2022 in Qatar.

Wanneer is het WK voetbal 2022?

Het WK 2022 wordt gehouden van 21 november tot en met 18 december in Qatar.

Hoeveel landen doen mee aan het WK 2022?

Er doen in totaal 32 landen mee aan het WK voetbal in Qatar.

Hoeveel wedstrijden zijn er tijdens het WK 2022?

Er zullen in totaal 64 wedstrijden worden gespeeld. Als deelnemend land speel je minstens drie wedstrijden.

Hoe laat zijn de wedstrijden in Qatar?

De wedstrijden zullen in de middag en avond worden gespeeld (Nederlandse tijd). Zorg dus dat je tijdig vrij vraagt op je werk zodat je de favoriete wedstrijden live kunt bekijken!

Hoe laat speelt Nederland op het WK 2022?

Het Nederlands elftal speelt zijn wedstrijden in de middag of avond (Nederlandse tijd). De exacte tijdstippen zullen bekend worden wanneer de loting heeft plaatsgevonden.

Wanneer en waar gaan de tickets in de verkoop?

Tickets worden uitsluitend verkocht door de FIFA en kunnen worden gekocht via de FIFA-website. Het schema voor de kaartverkoop wordt later bekend gemaakt door de FIFA.

Is Qatar een veilige plek om te bezoeken?

Ja, Qatar is een veilig land en is zelfs het veiligste land in de regio en staat 34e in de ranglijst van veiligste landen. Nederland staat 21e in deze ranglijst. concentreren op de veiligheid. Toch geven we je een aantal tips waar je rekening mee kunt houden. Vraag als man geen Qatari vrouwen om informatie. Respecteer het dat Arabische vrouwen niet altijd willen of mogen praten met mannen. Staar de mensen niet te lang aan want dit voelt voor Qatari als een belediging.

Mag je foto’s maken in Qatar?

Maak geen foto’s van mensen zonder toestemming te vragen. Van vrouwen en ouderen mag je niet zomaar foto’s maken. En maak geen foto’s van politieagenten, militairen en openbare gebouwen.

Mag je alcohol drinken in Qatar?

Ja, het drinken van alcohol in Qatar wordt oogluikend toegestaan. Maar let op. Alleen de vijfsterrenhotels hebben een vergunning voor het verkopen van alcohol. Alcohol is duur. Een biertje kost al gauw 15 euro.  Drink niet te veel en raak niet (zichtbaar) dronken. In Qatar geldt een zero tolerance beleid voor rijden onder invloed, dronkenschap en gewelddadig gedrag.

Is er alcohol verkrijgbaar in Qatar?

Alcohol maakt geen deel uit van de Qatarese cultuur en zal moeilijk verkrijgbaar zijn. Wellicht is er wel alcohol verkrijgbaar in vooraf aangegeven gebieden. De FIFA zal met Qatar en de andere gastlanden van de de FIFA World Cup™ vooraf duidelijke afspraken maken over de verkrijgbaarheid van alcohol.

Wat is de temperatuur in Qatar in de winter?

In de zomer is het in Qatar gemiddeld 40°C terwijl het er in de winter (tijdens het WK voetbal) gemiddeld 24°C. In het stadion zullen airco’s en koelinstallaties zorgen voor een aangename temperatuur. In mei 2017 werd bij wijze van test het stadion gekoeld naar 25°C terwijl het buiten 43°C was.

Wat is het corona advies voor Qatar?

Voor het actuele corona advies verwijzen we je naar de website van Rijksoverheid.

Wat is de munteenheid in Qatar?

De Qatarese Rial is de officiële munteenheid in Qatar. Omgerekend is een rial ongeveer 0,23 eurocent waard. Het valutateken waar de rial mee wordt aangeduid is QR. De munt is opgedeeld in 100 dirham. De rial is een wettige betaalmiddel in Qatar sinds 1966.

Wanneer is de loting van het WK 2022 in Qatar?

De loting van het WK voetbal 2022 zal plaatsvinden op 1 april 2022.  De loting zal live te zien zijn via internet en tv.