Login

wk 2022 Qatar

qatar wk

Het WK 2022 vindt plaats in Qatar. Dit WK voetbal wordt gespeeld van 21 november tot 18 december 2022. Lees hier alles over het WK 2022 waaraan maar liefst 32 landen zullen deelnemen.

Op deze pagina vindt je alle informatie omtrent het WK voetbal in Qatar. Klik hieronder via de inhoudsopgave op het onderwerp waar je meer over wilt lezen.

WK voetbal Qatar

Het WK voetbal wordt in de winter van 2022 gehouden in Qatar. De openingswedstrijd zal plaatsvinden op maandag 21 november 2022 om 11:00 uur en de finale zal worden gespeeld op 18 december om 16:00 uur. In totaal doen er 32 landen mee aan het WK 2022 en worden er 64 WK wedstrijden gespeeld.

Het is voor Qatar en het Midden-Oosten de eerste keer dat ze het WK voetbal mogen organiseren. Op 2 december 2010 wees de Wereldvoetbalbond FIFA de organisatie van het WK 2022 toe aan Qatar. Dit was zeer opmerkelijk omdat in dit kleine oliestaatje slechts 1,4 miljoen inwoners telt en geen voetbalgeschiedenis heeft. Daarnaast is het in Qatar veel te warm om te voetballen.

WK voetbal 2022 
openingswedstrijd21 november
finale18 december
duur28 dagen
landen32 landen
wedstrijden64 wedstrijden

Speelschema WK 2022

Het WK speelschema en de WK wedstrijden zijn nog niet volledig bekend. De WK kwalificatie is afgerond maar in maart 2022 vinden er nog play-off wedstrijden plaats. Er doen 32 landen mee aan het WK 2022 maar de landen die deelnemen zijn nog niet bekend. Zodra de deelnemende landen bekend zijn en de WK loting (1 april 2022) heeft plaatsgevonden zullen we dit schema aanvullen. Bekijk het WK 2022 speelschema.

Het land Qatar hoeft zich niet te kwalificeren en is als organiserend land al geplaatst. In totaal doen er 32 landen mee aan het WK 2022.

tijdsverschil nederland en qatar

Tijdsverschil Qatar met Nederland

Goed nieuws. Het tijdsverschil is positief want in de winter is het in Qatar twee uur later dan hier. Je hoeft je wekker niet ‘s nachts te zetten om WK wedstrijden te kijken. Wedstrijden zullen voor Nederlanders en Belgen plaatsvinden in de middag en avond.

Vrije dagen opnemen

Tijdens eerdere WK-toernooien in Brazilië en Zuid-Korea/Japan werden er veel wedstrijden ‘s nachts gespeeld. Dat is bij het WK 2022 in Qatar dus niet het geval. Omdat veel wedstrijden in de ochtend en middag worden gespeeld adviseren we je tijdig je agenda te trekken. Zodra de loting is geweest op 1 april 2022 weet je exact wanneer het Nederlands Elftal speelt. Wil je geen wedstrijd missen dan raden we je aan om op de speeldagen van Oranje vrij te nemen!

Klimaat en temperatuur

In de zomer is het in Qatar gemiddeld 40°C terwijl het er in de winter (tijdens het WK voetbal) gemiddeld 24°C. In het stadion zullen airco’s en koelinstallaties zorgen voor een aangename temperatuur. In mei 2017 werd bij wijze van test het stadion gekoeld naar 25°C terwijl het buiten 43°C was.

Schitterend foto gemaakt in Qatar

qatar bezienswaardigheden

Speelsteden WK Qatar

Het WK voetbal in Qatar wordt gespeeld in acht stadions verdeeld over vijf speelsteden. Dit zijn de speelsteden: Doha, Lusail, Al-Khor, Al-Rayyan en Al-Wakrah.

WK stadions Qatar

Omdat Qatar maar een klein land is liggen de speelsteden relatief vlakbij elkaar. Zo liggen alle stadions in een straal van 60 kilometer van elkaar. De stad Doha ligt centraal en heeft maar liefst vier stadions waar WK wedstrijden zullen worden gespeeld. Het is de bedoeling dat een aantal voetbalstadions na het WK worden hergebruikt. Zij zullen worden ontmantelt en herplaatst worden in ontwikkelingslanden.

wk stadions qatar

Corruptie

Wie verzint het om een WK voetbal te organiseren in een woestijn met een temperatuur van gemiddeld 40°C? Dat Qatar het WK 2022 mag organiseren is een raadsel.

Er zijn grote vraagtekens bij het toewijzen van het WK aan Qatar en velen beschuldigingen het oliestaatje dan ook van corruptie en omkoping bij de toewijzing. Onderzoek van de FIFA spreekt dat tegen. De vraag is in hoeverre dat onderzoek van de FIFA serieus moet worden genomen omdat men bij corruptie zichzelf schuldig zou moeten bevinden! Andere onderzoeken van onafhankelijke partijen bewijzen dat het onderzoek niet deugd en dat er wel degelijk aanwijzingen zijn van corruptie.

Als het gaat om de toekenning van het WK 2022 aan Qatar, zijn er tal van kritiekpunten:

Vermoedelijke corruptie

Qatar en de FIFA worden vaak geconfronteerd met beschuldigingen van corruptie. Amerika deed grootschalig onderzoek naar dit omkopingsschandaal. Het stemgedrag van de leden van het uitvoerend comité van de FIFA was niet transparant en de beschuldigingen van omkoping in verband met het WK voetbal worden steeds heftiger. Vertegenwoordigers van Nigeria en Tahiti boden hun stemmen te koop aan. Dit werd met verborgen camera’s gefilmd.

Naast Qatar wordt ook Rusland beschuldigd van omkoping van het WK 2018 dat gehouden werd in Rusland.  Zowel Qatar als Rusland en de FIFA blijven dit ontkennen.

wk voetbal qatar

Uitbuiting en schending mensenrechten

Dat Qatar het niet zo nauw neemt met de mensenrechten is een understatement. Waarschijnlijk heb je hierover al veel gehoord in de media. Meer dan 6500 gastarbeiders hebben het leven verloren als gevolg van mensonwaardige werkomstandigheden op de bouwplaatsen van de WK-stadions. Ook wordt Qatar beschuldigd van systematische uitbuiting van de arbeiders. Zij moeten lang wachten op hun magere loon, als ze die überhaupt al ontvangen.

Wist je dat je voor homoseksuele handelingen in Qatar maximaal vijf jaar gevangenisstraf kunt krijgen? Dat zegt wel genoeg over de mensenrechten in Qatar. Om maar niet te spreken over de beperkte rechten die vrouwen hebben in Qatar.

Het klimaat in Qatar

Hoe kan het zijn dat het WK voetbal wordt toegekend aan een land waar het ‘s zomers gemiddeld 40°C is. Daar is het onmogelijk om te voetballen. Heel de wereld zette hier z’n vraagtekens bij. Dit heeft er zelf toe geleid dat de FIFA het WK voetbal heeft verplaatst van de zomer naar de winter. Het WK 2022 in Qatar zal plaatsvinden van 21 november tot 18 december 2022.

Overigens is het in de zomer nog steeds zeer warm in Qatar met gemiddeld  30°C. Om het voor zowel spelers als toeschouwers wat aangenamer te maken zijn alle stadions uitgerust met airconditioning.  En ook hier is weer veel commentaar op want dit is uiteraard weer slecht voor het milieu.

voetballen qatar

Qatar heeft geen voetbalgeschiedenis

Waarom wordt het WK voetbal in Qatar georganiseerd? Het land heeft nog nooit deelgenomen aan een WK voetbal. Okay, dan kun je nog zeggen dat elk land de kans moet krijgen om het WK te mogen organiseren.

In 2019 won Qatar verrassend de Asian Cup. Voetbal in Qatar is  aan het opleven omdat het land erg veel geld investeert in spelers. Zo worden er veel goede spelers overgehaald de nationaliteit van Qatar te nemen. Zo koopt Qatar in feite een elftal bij elkaar waarmee het nog aardig voor de dag kan komen. Ook dit is uiterst discutabel.

Het logo van het WK voetbal 2022 is ontworpen door een consultancybureau uit Portugal met de naam Unlock. Het logo is geïnspireerd op Arabische wintersjaals en zandduinen. Met het logo zegt de FIFA ‘de wereld te willen verbinden door gebruik te maken van de lokale en regionale Arabische cultuur en schoonheid van het spel’.

Wij vinden het logo lelijk en zien er herkennen er met een beetje fantasie nog net een beker in, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Veel kenners op het gebied van design zijn ook niet te spreken over het ontwerp van het WK logo.

wk 2022 qatar

WK poule

Speel mee met onze gratis WK poule. Voorspel de uitslagen van de WK wedstrijden zo goed mogelijk. Je maakt kans op mooie prijzen. Je kunt ook een eigen poule maken en vrienden, familie en collega’s uitnodigen. Wist je dat er vorige editie ruim 100.000 voetbalfans meededen aan onze WK poule?

WK 2022 veel gestelde vragen

Bekijk hieronder de meest gestelde vragen over het WK 2022 in Qatar.

Wanneer is het WK voetbal 2022?

Het WK 2022 wordt gehouden van 21 november tot en met 18 december in Qatar.

Hoeveel landen doen mee aan het WK 2022?

Er doen in totaal 32 landen mee aan het WK voetbal in Qatar.

Hoeveel wedstrijden zijn er tijdens het WK 2022?

Er zullen in totaal 64 wedstrijden worden gespeeld. Als deelnemend land speel je minstens drie wedstrijden.

Hoe laat zijn de wedstrijden in Qatar?

De wedstrijden zullen in de middag en avond worden gespeeld (Nederlandse tijd). Zorg dus dat je tijdig vrij vraagt op je werk zodat je de favoriete wedstrijden live kunt bekijken!

Hoe laat speelt Nederland op het WK 2022?

Het Nederlands elftal speelt zijn wedstrijden in de middag of avond (Nederlandse tijd). De exacte tijdstippen zullen bekend worden wanneer de loting heeft plaatsgevonden.

Wanneer en waar gaan de tickets in de verkoop?

Tickets worden uitsluitend verkocht door de FIFA en kunnen worden gekocht via de FIFA-website. Lees alles WK kaarten kopen.

Is Qatar een veilige plek om te bezoeken?

Ja, Qatar is een veilig land en is zelfs het veiligste land in de regio en staat 34e in de ranglijst van veiligste landen. Nederland staat 21e in deze ranglijst. concentreren op de veiligheid. Toch geven we je een aantal tips waar je rekening mee kunt houden. Vraag als man geen Qatari vrouwen om informatie. Respecteer het dat Arabische vrouwen niet altijd willen of mogen praten met mannen. Staar de mensen niet te lang aan want dit voelt voor Qatari als een belediging.

Mag je foto’s maken in Qatar?

Maak geen foto’s van mensen zonder toestemming te vragen. Van vrouwen en ouderen mag je niet zomaar foto’s maken. En maak geen foto’s van politieagenten, militairen en openbare gebouwen.

Mag je alcohol drinken in Qatar?

Ja, alcoholische dranken worden toegelaten in de voorziene zones. Alcohol maakt normaal geen deel uit van de Qatarese cultuur. Een biertje kost al gauw 15 euro.  Drink niet te veel en raak niet (zichtbaar) dronken. In Qatar geldt een zero tolerance beleid voor rijden onder invloed, dronkenschap en gewelddadig gedrag.

Is er alcohol verkrijgbaar in Qatar?

Alcohol maakt geen deel uit van de Qatarese cultuur en zal moeilijk verkrijgbaar zijn. Toch zal alcohol verkrijgbaar zijn in vooraf bepaalde zones.in vooraf aangegeven gebieden. De FIFA zal met Qatar en de andere gastlanden van de de FIFA World Cup™ vooraf duidelijke afspraken maken over de verkrijgbaarheid van alcohol.

Wat is de temperatuur in Qatar in de winter?

In de winter is het gemiddeld 24°C in Qatar. Dus tijdens het WK voetbal dat in de winter wordt gespeeld is het een stuk aangenamer dan in de zomer. Dan is de gemiddelde temperatuur in Qatar 40°C.

Wat is het corona advies voor Qatar?

Voor het actuele corona advies verwijzen we je naar de website van Rijksoverheid.

Wat is de munteenheid in Qatar?

De Qatarese Rial is de officiële munteenheid in Qatar. Omgerekend is een rial ongeveer 0,23 eurocent waard. Het valutateken waar de rial mee wordt aangeduid is QR. De munt is opgedeeld in 100 dirham. De rial is een wettige betaalmiddel in Qatar sinds 1966.

Wanneer is de loting van het WK 2022 Qatar?

De loting het WK voetbal 2022 zal plaatsvinden op 1 april 2022.  De loting zal live te zien zijn via internet en tv.

5/5 - (5 stemmen)