Home » Blog » EK voetbal Turkije

EK voetbal Turkije

Eerder bespraken we al de kansen van Turkije op het EK 2021. Maar wat is de kracht van dit Turkse elftal? Laten we eerlijk zijn, niemand had verwacht dat Turkije zich zou kwalificeren voor het EK 2021. De prestaties van Turkije zijn al jaren ondermaats.

In een groep met Frankrijk, IJsland en Albanië leek het voor de Turken een haast onmogelijke opgave zich te kwalificeren voor het EK. Maar met trainer Şenol Güneş aan het roer werden er zelfs vier punten gehaald tegen wereldkampioen Frankrijk. Uiteindelijk werd de tweede plek in groep H behaald met 23 punten.

Een zeer knappe prestatie van Turkije. Maar wat maakt dit Turkije zo sterk? (lees verder onder de tabel)

ek 2020 poule turkije

Sterke verdediging Turkije

Het Turkse elftal is vooral achterin sterker geworden. ‘Zolang je tegenstander niet scoort verlies je niet’ lijkt het motto van trainer Güneş en z’n elftal. Samen met België had Turkije de beste verdediging van de hele EURO 2020 kwalificatie. Beide landen kregen slechts drie doelpunten tegen. Turkije speelde zelfs zeven van de tien wedstrijden zonder dat het een doelpunt tegen kreeg. Een uitzonderlijk knappe prestatie van de Turken die na een lange periode van ongeorganiseerd voetbal het geloof uitstralen te kunnen winnen.

De Turken spelen geen oogstrelend voetbal, maar weten met passie en strijd de punten binnen te slepen. Dat zal op het EK 2020 niet anders zijn.

Jonge verdediging Turkije

Rots in de branding bij de Turken is centrale verdediger Merih Demiral (Juventus). Hij speelde alle kwalificatie duels. De achterhoede zit goed in elkaar maar is nog wel erg jong. Zo is Kaan Ayhan (Fortuna Düsseldorf) met slechts 25 jaar de oudste speler in de verdediging. De achterhoede van Turkije wordt ingevuld door spelers als Çağlar Söyüncü (Leicester City), Kaan Ayhan (Fortuna Düsseldorf), Ozan Kabak (Schalke) en Mert Çetin (AS Roma).

De kwaliteit van de middenvelders is niet bijster hoog, maar met veel inzet en strijd weten ze het de tegenstander keer op keer bijzonder lastig te maken om tot goede aanvallen te komen.

Voorin moeten de oudjes Burak Yilmaz en Cenk Tosun voor de doelpunten zorgen samen met Cengiz Ünder. Overigens komt er ook veel talent aan en de huidige trainer schroomt niet om de Turkse jonkies een kans te geven.

Historie Turkije op EK’s en WK’s

Tussen 1970 en 1990 was Turkije een heuse voetbaldwerg. Turkije miste het EK in 1980 en het WK in 1990 op een haar na. In beide gevallen verspeelde Turkije op de laatste speeldag de kwalificatie. Tijdens Euro 2000, het WK 2002 en Euro 2008 behaalde Turkije wel goede resultaten.

Het grootste succes kende het Turkse elftal onder coach Şenol Güneş. Onder hem behaalde Turkije tijdens het WK 2002 de halve finale en werd uitgeschakeld door Brazilië.

Voorspelling Turkije op EK 2021

Turkije is ingedeeld in groep A met Italië, Zwitserland en Wales. Wij voorspellen dat Italië en Zwitserland de nummers 1 en 2 van deze groep A gaan worden. Er zijn overigens zes groepen en uit vier van die groepen gaat ook de beste nummer drie door. Turkije zal dus samen met Wales strijden om een plek in de achtste finales. Lees onze uitgebreide analyse over onze verwachtingen van de landen uit groep A.

 

 

 

3/5 - (2 stemmen)

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL