RheinEnergie stadion in Keulen

RheinEnergie stadion

Keulen is een van de tien speelsteden van het EK 2024 dat in Duitsland wordt georganiseerd. In deze vierde stad in Duitsland staat het RheinEnergie Stadion. In dit stadion worden tijdens  het EK voetbal drie groepswedstrijden en een achtste finale gespeeld.

Het RheinEnergie Stadion werd geopend in 2004. De vaste speler van het stadion is 1. FC Köln, een zogenaamde Traditionsverein, die de laatste jaren heen en weer pendelt tussen de Bundesliga en de 2. Bundesliga.

Daarnaast spelen ook de American Footballers van de Cologne Centurions hun thuiswedstrijden in het RheinEnergie Stadion.

Capaciteit

Tijdens nationale wedstrijden bedraagt de capaciteit van het stadion 50.000 toeschouwers. Bij internationale wedstrijden die onder de vlag van de UEFA georganiseerd worden, is dat aantal lager.

Bij Europese wedstrijden van 1. FC Köln of wedstrijden op het EK mogen er 46.134 mensen naar binnen.  Het aantal ligt dan lager omdat de UEFA veiligheidseisen stelt.

Historie

Het RheinEnergie Stadion is geen fonkelnieuw stadion. Het huidige stadion is een voortzetting van het nostalgische Müngersdorfer Stadion. Dit stadion werd geopend in 1925 en wordt sinds 1948 bespeeld door 1. FC Köln, de laatste kampioen voor de Bundesliga én de eerste kampioen van de Bundesliga.

Het stadion werd in de periode 1972-1973 verbouwd, maar werd uiteindelijk niet verkozen als speellocatie van het WK 1974. Keulen werd wel geselecteerd als speelstad voor het EK 1988. In de periode 2002/2003 werd het stadion opnieuw verbouwd en kreeg het de huidige naam.

EK 2024 in het RheinEnergie Stadion

Tijdens het EK in Duitsland worden er vier wedstrijden gespeeld in het RheinEnergie Stadion in Keulen. Op 15 juni 2024 wordt de tweede wedstrijd in Groep A in dit stadion gespeeld. Ook op de tweede speeldag van Groep A staat er een wedstrijd in Keulen op het programma.

Welke landen het tegen elkaar opnemen is nog niet bekend. Dat kun je bekijken nadat de loting heeft plaatsgevonden in het EK 2024 speelschema.

Zeker is wel dat gastland Duitsland geen enkele wedstrijd in de groepsfase in Keulen zal spelen. Op de derde speeldag spelen twee landen uit Groep C tegen elkaar in het RheinEnergie Stadion.

Ook in de knock-outfase van het toernooi wordt er in Keulen gevoetbald. Op 30 juni wordt de eerste achtste finale in deze stad gespeeld. Hierin neemt de winnaar van Groep B het op tegen een nummer 3 uit Groep A/D/E/F.

Hierna komt het toernooi niet terug in het RheinEnergie Stadion.

Speel mee in onze EK poule en laat zien dat jij de voetbalkenner van Nederland bent.

5/5 - (1 stemmen)

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL