speelautomatenhal
Home » Blog » Ksa gaat speelautomatenhallen controleren op zorgplicht

Ksa gaat speelautomatenhallen controleren op zorgplicht

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft aangekondigd dat het vanaf midden december 2023 een onderzoek gaat starten bij speelautomatenhallen door heel het land. De gokautoriteit wil controleren hoe de vestigingen hun zorgplicht invullen.

In juni 2022 voerde de Ksa ook controles uit in speelautomatenhallen en constateerde toen dat er niet voldoende aandacht werd besteed aan gokverslaving en toegangsbeperkingen.

Uitbreiding van de wettelijke zorgplicht voor speelautomatenhallen

In april 2021 werd de wettelijke zorgplicht voor speelautomatenhallen verstrengd. De vestigingen zijn sindsdien verplicht om meer actie te nemen om gokverslavingen zoveel mogelijk te beperken en te voorkomen. Speelautomatenhallen moeten onder andere Cruks-controles uitvoeren bij alle klanten. Dit geldt ook voor online casino’s.

Aan de entree moet elke klant zich legitimeren zodat de medewerkers van de gokhallen kunnen controleren of de betreffende persoon ingeschreven staat in het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks). Als dit het geval is, krijgt de speler geen toegang tot de speelhal.

Verder houdt de zorgplicht in dat speelautomatenhallen geen toegang mogen verlenen aan minderjarigen. Daarnaast moeten ze beschikken over een verslavingspreventiebeleid. Dit houdt onder meer in dat ze moeten samenwerken met deskundigen en ervaringsdeskundigen.

Ze moeten ook het speelgedrag van hun klanten analyseren, risicoanalyses uitvoeren en verslavingspreventieve maatregelen toepassen.

Onvoldoende Cruks-controles

Na vorige onderzoeken bleek dat sommige speelautomatenhallen onvoldoende Cruks-controles uitvoerden. Daarom zal de Ksa streng optreden bij niet naleving van de zorgplicht. De Ksa benadrukt dat speelautomatenhallen streng en effectief moeten optreden tegen spelers met een gokverslaving.

Speelautomatenhal Lucky Jack werd onlangs veroordeeld voor het toelaten van een speler die geregistreerd stond in Cruks. Hij kon de speelhal gewoon betreden en beginnen spelen omdat het personeel geen Cruks-controle had uitgevoerd. De man kon verschillende dagen ongecontroleerd gokken bij Lucky Jack en verloor in totaal €6.000. Tegento, de uitbater van Lucky Jack, moet dit bedrag nu terugbetalen aan de man.

Na afloop van de controleperiode zal de Ksa een bericht publiceren met haar bevindingen. Wanneer dat precies gaat zijn, is niet duidelijk.

2.5/5 - (2 stemmen)

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL