nederlandse loterij
Home » Blog » Nederlandse Loterij 2023: Lichte daling omzet, hogere afdracht

Nederlandse Loterij 2023: Lichte daling omzet, hogere afdracht

In 2023 daalde de omzet van de Nederlandse Loterij licht ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat is te lezen in het jaarverslag van de Nederlandse Loterij van 2023. Zowel de totale omzet als de netto omzet kwam in 2023 lager uit dan in 2022. Intikkertje zet een aantal interessante feitjes uit het jaarverslag van de Nederlandse Loterij op een rijtje.

In 2023 werd er een nieuw merk (Winnitt) aan het portfolio van de Nederlandse Loterij toegevoegd, maar ondanks dat daalde de omzet. De afdracht van de Nederlandse Loterij aan goede doelen, de sportsector en de Staat steeg wel.

Lichte daling omzet ten opzichte van 2022

Waar de totale omzet van de Nederlandse Loterij in 2022 nog op € 6,5 miljard uitkwam, bleef de omzet in 2023 op € 6,4 miljard steken. Ook de netto omzet daalde licht van € 691 miljoen in 2022 naar € 672 miljoen in 2023.

De Nederlandse Loterij verklaart deze daling aan de hand van de verhoogde kansspelbelasting, meer uitgekeerde prijzen en het grotere aantal concurrenten op de kansspelmarkt.

Over kansspelbelasting gesproken, vandaag werd bekend dat het nieuwe kabinet de kansspelbelasting verhoogt van 30,5% naar 37,8%. Wat voor gevolgen zal dit dan wel niet hebben voor het volgende jaar?

Uit het jaarverslag van de Nederlandse Loterij blijkt ook dat het bedrijf in 2023 flink investeerde op het gebied van verantwoord spelen. Ook deze investeringen dragen bij aan de lichte daling van de omzet.

De aanpak van de Nederlandse Loterij werd wel opgemerkt. Het bedrijf ontving in 2023 opnieuw het Responsible Gaming Certificate of Alignment van European Lotteries.

nederlandse loterij jaarcijfersOmzet TOTO online daalt sterker

De lichte daling in omzet van de Nederlandse Loterij is berekend over alle tien de merken binnen het portfolio van het bedrijf. In het jaarverslag van de Nederlandse Loterij wordt echter duidelijk dat de omzet van verschillende merken zich verschillend heeft ontwikkeld.

Hierbij is het opvallend dat de netto omzet van in 2023 daalde met 7,3% naar € 202,7 miljoen. De sterke concurrentie op de online kansspelmarkt, waar in 2023 weer nieuwe online casino’s hun intrede deden, is hier de grootste oorzaak van.

Recordbedrag aan afdrachten

Hoewel de omzet van de Nederlandse Loterij dus daalde, steeg de afdracht aan goede doelen, de sportsector en de Staat wel. Er werd in 2023 een recordbedrag van € 196,1 miljoen afgedragen. Hiervan ging het grootste bedrag naar de Staat der Nederlanden.

  • De Nederlandse Loterij droeg in 2023 € 123,5 miljoen af aan de Staat der Nederlanden.
  • In 2023 werd er door de Nederlandse Loterij € 52,6 miljoen afgedragen aan NOC*NSF. Deze organisatie vertegenwoordigt 77 sportbonden.
  • Ook ging er in 2023 € 20 miljoen naar Stichting Aanwending Loterijgelden Nederland. Deze stichting is de vertegenwoordiger van 18 goede doelen. 

Inleggelden en prijzengeld

De bruto omzet van de Nederlandse Loterij bedroeg in 2023 € 6,4 miljard. Dit is hoeveel geld er als inleggelden werd geïnd. Van dit geld werd € 5,7 miljard uitgekeerd aan prijzengeld aan de winnaars van de verschillende kansspelen van de Nederlandse Loterij. Dit is een uitkeringspercentage van 89,8%.

Van de vele winnaars van de verschillende Nederlandse Loterij spellen hadden 34 mensen extra veel geluk. Zij wonnen € 1 miljoen of zelfs meer, waardoor ze in één klap miljonair werden.

Interessante december

De decembermaand was volgens het jaarverslag van de Nederlandse Loterij in 2023 een interessante maand. Niet alleen verkocht de Staatsloterij een recordaantal (7,2 miljoen) loten voor de Oudejaarstrekking, ook de nieuw geïntroduceerde 15-euro Decemberkalender deed het uitermate goed.

Deze nieuwe versie van de bekende Decemberkalender werd zelfs de meest verkochte Decemberkalender van 2023. 

CEO Nederlandse Loterij is trots

CEO Arjan Blok geeft in het persbericht rondom het jaarverslag van de Nederlandse Loterij aan dat hij trots is op de rol van de Nederlandse Loterij in Nederland. 

‘Jaar op jaar slagen we erin om een belangrijke financiële bijdrage te leveren aan de samenleving, sport en goede doelen. Over 2023 ontvangen onze beneficianten ruim 196 miljoen euro. Door onze afdracht zijn we dé supporter van TeamNL, de breedtesport, vele sociale initiatieven en dragen we bij aan onze missie; een gelukkig, gezond en sportief Nederland. En dat allemaal dankzij onze spelers; zij beleven plezier aan het verantwoorde kansspelaanbod van Nederlandse Loterij en aan het winnen van mooie geldprijzen.’

Het jaarverslag van de Nederlandse Loterij is voor alle geïnteresseerden online in te zien.

1/5 - (1 stemmen)

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL