
Voorzitter Ksa Michel Groothuizen geeft mening over aangekondigde maatregelen van Struycken
Voorzitter van de Kansspelautoriteit Michel Groothuizen complimenteert Staatssecretaris Struycken met de vernieuwde kabinetsvisie op kansspelen en bijbehorende aangekondigde regels die afgelopen vrijdag bekend werden gemaakt. In een artikel op de website van de Ksa geeft Michel Groothuizen zijn mening over al het nieuws dat vrijdag naar buiten werd gebracht en plaatst hij wel enkele kanttekeningen.
Vrijdag kwam werd er een aantal maatregelen aangekondigd door Staatssecretaris Struycken. Deze maatregelen waren o.a. het invoeren van de overkoepelende limieten, het uitbreiden van het verbod op gokreclames en het verhogen van de leeftijd naar 21 jaar voor risicovolle gokspellen.
Groothuizen laat in een reactie op de website van de Ksa weten: “Ik was er in veel opzichten blij mee. Het vervult ons met tevredenheid dat veel onderwerpen die bij ons hoog op de agenda staan ook tot de prioriteitenlijst van de staatssecretaris behoren. Veel vakjes van mijn wensenlijstje kon ik afvinken”.
Daarbij doelt Groothuizen volgens eigen zetten op:
- de mogelijkheid om fake ID’s te kunnen gebruiken om toezicht te optimaliseren.
- het vereenvoudigen van onvrijwillige inschrijvingen in het Cruksregister (gokstop).
- het breder kunnen inzetten van data van kansspelaanbieders voor onderzoeksdoeleinden.
Er was ook een aankondiging die vrijdag voor ophef zorgde: de voorgestelde verhoging van de minimumleeftijd voor risicovolle kansspelen van 18 naar 21 jaar.
Groothuizen: “Op zichzelf vind ik het een sterk signaal richting jongeren en stoer van de staatssecretaris dat hij bereid is een verstrekkende conclusie te trekken uit de evaluatie van de wet op online gokken: het gaat hier om een risicovol product, en je moet er niet zomaar aan beginnen.”
“Die waarschuwing geef je met het verhogen van de minimumleeftijd duidelijk af. Bij alcohol zijn we ook van 16 naar 18 jaar gegaan, en sindsdien is het aantal 18-minners dat met alcohol begint ook behoorlijk afgenomen. Al zullen er vast nog behoorlijk wat zestienjarigen thuis of bij vriendjes indrinken, hiermee is toch de basisnorm van wat we in Nederland acceptabel vinden verlegd. Het helpt dat alcohol voor jongeren bepaalde drempels kent om eraan te komen.”
“Je moet het iemand anders voor je laten kopen, of je moet jezelf illegaal toegang verschaffen tot een café. Maar een belangrijk verschil met de gokmarkt is dat er geen wenkend, uitnodigend attractief illegaal alternatief binnen handbereik is.”
Over de nieuwe kanalisatiecijfers zegt Groothuizen: “Zou het aanhalen van de teugels ertoe leiden dat spelers weglopen van de legale markt? Dat lijkt vooralsnog gelukkig niet het geval: de kanalisatie in termen van spelers is onveranderd hoog (nog steeds speelt 91% alleen legaal).”
De cijfers op basis van de nieuwe meetmethode van de kanalisatie op basis van BSR (brutospeelresultaat) was een behoorlijke tegenvaller.
“Ook bleek uit deze berekeningen dat de kanalisatie op basis van BSR niet alleen al jarenlang lager is dan wij dachten (namelijk ca 60% in plaats van ruim 80%), maar ook dat deze sinds de invoering van de beleidsregels afgelopen oktober nog eens met 10% is gedaald, naar 50%. Dat was voor ons ook wel even slikken.”
“Het effectief aanpakken van de illegale markt is dus enorm belangrijk. Niet alleen omdat deze markt door aangescherpte regels mogelijk interessanter wordt voor (jongvolwassen) spelers, maar ook omdat de hoeveelheid geld die erin omgaat veel groter is dan eerder verondersteld en ook nog eens blijft toenemen.”
“Ook op dat vlak voelde ik dat de staatssecretaris ons als toezichthouder serieus neemt: we krijgen in zijn plannen (hopelijk snel) meer mogelijkheden om bijvoorbeeld illegale websites uit de lucht te halen.”
“In de tussentijd zitten we als Ksa zelf ook niet stil en richten wij onze pijlen steeds meer op het ondermijnen van het illegale verdienmodel om het illegale aanbod op zijn minst te ontmoedigen, bijvoorbeeld door nauwer samen te werken met banken en betaaldienstverleners. Als die geen geld meer overmaken van hun Nederlandse rekeninghouders naar deze illegale bedrijven neemt de aantrekkingskracht van Nederlandse klanten vast enorm af.”
Verder geeft de voorzitter van de Ksa aan dat hij nog steeds gelooft dat een gezonde legale markt een belangrijk instrument is om de illegale markt te bestrijden.
“De aangekondigde overkoepelende speellimiet is wat ons betreft een mooie en passende stap in het verder voorkomen van gokschade. Maar dan moeten we wel zorgen dat dit zo eenvoudig mogelijk vorm krijgt om onuitvoerbaarheid of op z’n minst grote administratieve lasten aan de kant van aanbieders (en trouwens ook aan die van ons als toezichthouder) te voorkomen.”
“Bovendien is de hoogte van zo’n limiet van groot belang: we zien dat de aanbiederslimieten die we nu hanteren (€300 en €700 per maand) behoorlijk effectief zijn, ervoor zorgen dat verreweg het grootste deel van de spelers eigenlijk netjes binnen de lijntjes blijft kleuren en bovendien de kanalisatie op basis van spelers nog niet beïnvloeden.”
“Laten we onze zegeningen wat dat betreft tellen en oppassen dat we daar niet nog verder in gaan snoeien door te kiezen voor nog beperkter limieten. We zien immers dat de kanalisatie op BSR al schrikbarend laag is. Het zijn de ‘zware gokkers’, redelijkerwijs dus ook de meeste probleemgokkers, die uitwijken naar de illegale markt.”
Groothuizen benadrukt dat het belangrijk is die 91% spelerskanalisatie zo hoog mogelijk te houden.
“De Ksa heeft, als de voorstellen van de staatssecretaris werkelijkheid worden, nieuwe mogelijkheden om toezicht te verbeteren en de speler nog meer centraal te stellen”, aldus Groothuizen.