wedden op paarden
Home » Blog » wedden op paarden

wedden op paarden

In Nederland kun je wedden op paarden bij verschillende online bookmakers. Je kunt daar geld inzetten op paardenrennen en tegelijkertijd de paardenraces via live stream kijken.  Lees alles over wedden op paardenraces en waar je kunt wedden op paarden in Nederland.

Wedden op paarden

Wedden op paarden is populair omdat een race snel voorbij is en je dus ook snel weer kunt inzetten op een nieuwe race. Daarnaast is het natuurlijk spannend om geld in te zetten en te kijken of jouw paard wint! Paardenrennen is eenvoudig te begrijpen en daarom trekt het veel mensen aan om te gokken op paarden.

Wilde je vroeger paarden wedden, dan moest je naar de renbaan om in te zetten. De charme was wel dat je dan live de race in levende lijve kon volgen. Dat is nu wel anders. Je kunt nu eenvoudig thuis op je computer of via je telefoon online wedden op paardenrennen in Nederland.

Een paar keer per uur start er ergens ter wereld een paardenrace waar je op kunt wedden. Bij veel van deze paardenraces kun je geld inzetten bij een van de onderstaande bookmakers.

We beginnen daarom met informatie waar je kunt gokken op paarden.

Bookmakers waar je kunt wedden op paarden

Er is een aantal bookmakers in Nederland dat weddenschappen op paardenrennen aanbiedt. We nemen ze hieronder met je door. Het zijn allemaal legale bookmakers met een vergunning van de Nederlandse Kansspelautoriteit.

Voor jouw als speler heeft dit vele voordelen. Zo weet je bijvoorbeeld zeker dat je je geld netjes krijgt uitbetaald en dat er niet vals wordt gespeeld.

Bet365

is de beste bookmaker van de wereld. Wereldwijd wedden er meer dan 60 miljoen mensen bij het wedkantoor uit het Verenigd Koninkrijk. Bet365 is van origine een Britse bookmaker dat groot is geworden met het aanbieden van weddenschappen op paardenrennen.

Bij Bet365 kun je niet alleen wedden op paardenraces die op één van Britse of renbanen wereldwijd worden gelopen, ook zijn er virtuele races.

In het sportsbook van Bet365 is er ruimte gereserveerd voor vijf virtuele draf- en renbanen waarop elke minuut (Bullet racing) of om de drie minuten een nieuwe wedstrijd van start gaat.

Aan die virtuele wedstrijden nemen digitale paarden deel. Deze hebben allemaal een quotering gekregen voor de aankomende wedstrijd. Aan de hand van deze quotering kun je bepalen of een paard kansrijk is voor de overwinning.

Als nieuwe speler wordt je beloond met een bonus van maar liefst €100.

BET365

€100 BONUS

 • Bekijk de races in live stream
 • Storten vanaf €5 met iDEAL
 • Beste bookmaker ter wereld

Unibet

maakt deel uit van de Kindred Group en bestaat al sinds 1997. Je kunt bij Unibet zowel live als virtuele wedden op paardenraces.  In het sportsbook is een aparte tabblad met paardenrennen waar informatie en inzetmogelijkheden voor paardenraces zijn te vinden.

Unibet geeft veel informatie over de paarden die deelnemen aan een race, waaronder recente vorm, gewicht en de namen van de trainer en de jockey. Met die informatie kun je je voordeel doen bij het plaatsen van een weddenschap.

Als nieuwe speler krijg je €50 free bets. Toch lekker om wat mooie weddenschappen mee te plaatsen!

UNIBET

€50 Free Bets

 • hoge odds, groot spelaanbod
 • promoties voor vaste spelers
 • snelste uitbetaling

Zeturf

Deze totalisator richt zich exclusief op het aanbieden van weddenschappen op paardenraces over de hele wereld. ZeTurf is de zustersite van bookmaker ZeBet en heette vroeger Runnerz.

paardenrennen

Wat is paardenrennen?

De meest bekende vorm van paardenrennen is een wedstrijd waarbij racepaarden met een berijder, jockey genoemd, op de rug een afstand op volle snelheid afleggen om tot een resultaat te komen als de dieren over de finish komen.

Paardenrennen draait om een goede samenwerking tussen paard en jockey. Jockeys zijn niet de trainers van de dieren, enkel de berijders. Daar is best wel wat moed voor nodig. Paarden halen tijdens wedstrijden snelheden van boven de 50 kilometer per uur.

De eindstreep komt snel in zicht voor paarden die met deze snelheden over de baan rennen. In welke volgorde ze over de streep komen is niet alleen bepalend voor de uitslag van de race, maar ook voor de weddenschappen die op de race zijn afgesloten.

Geschiedenis paardenrennen

Weddenschappen afsluiten op races met paarden gaat terug tot de Romeinse tijd. Toen werden er al inzetten geplaatst op het wagenrennen. De populariteit van het wedden op deze sport is nooit weggeweest.

Één van de redenen waarom paardenrennen zo populair is om op te wedden, is omdat de races tegenwoordig heel snel zijn. De races zijn kort en daardoor heel intens. Enkele minuten na de race is de definitieve uitslag bekend en kunnen gewonnen weddenschappen geïnd worden.

bookmakers paardenrennen

Bookmakers

De bookmakers zoals wij die nu kennen, hebben we te danken aan de Britse traditie om te wedden op paardenrennen. Daar ontstond het idee om een kantoor te openen en weddenschappen te accepteren op de kansen die de paarden hadden om hun race te winnen.

Het maakt de renbaan tot de bakermat van het moderne gokken op sport. Tegenwoordig is het mogelijk om zowel op ‘echte' live paardenraces in te zetten als op virtuele races te wedden.

Soorten weddenschappen

Weddenschappen die je op paardenrennen af kunt sluiten zijn onder andere:

 • Winnend
 • Plaats
 • Dubbel winnend
 • Duo weddenschap
 • Trio weddenschap
 • Trio wanorde weddenschap

Wanneer je kiest voor de weddenschap winnend, dan voorspel je de winnaar van de race. Je hebt hierbij dus maar één resultaat tot je beschikking om de weddenschap voor je te winnen.

Als je kiest voor de weddenschap plaats, dan voorspel je dat het paard waarop je de weddenschap plaatst op de plaatsen 1, 2 of 3 eindigt.

Met de weddenschap dubbel winnend, voorspel je niet alleen dat het paard van je keuze de aankomende wedstrijd wint, maar ook de daaropvolgende wedstrijd.

Het voorspellen van paardenraces is overigens behoorlijk lastig. Deelnemende paarden worden namelijk ingedeeld op basis van sterkte. Een nieuwkomer die nog veel moet trainen om echt goed te worden, wordt niet ingedeeld bij gearriveerde toppers.

De allerbeste paarden lopen in races wat bij het voetbal de Champions League zou zijn. Dat maakt alle races wel spannend.

Paarden starten vanuit het starthek en komen dan op volle snelheid. Aan de kleuren van de kleding van de jockey is te zien welk paard op welke positie rent. Het paard dat de topsnelheid het langst vast kan houden, wint. De races zijn allemaal niet heel lang dus het kan zijn dat er in de laatste meters nog flink wat veranderd is in de volgorde.

In dit laatste geval zou een duo-weddenschap of een trio-weddenschap je wellicht wat meer rendement op je weddenschap kunnen bezorgen. Met deze weddenschap voorspel je namelijk twee (duo) of drie (trio) paarden die in de top-3 gaan finishen. De exacte volgorde van finishen is daarbij belangrijk.

Als je dus wel een idee hebt welke paarden in een bepaalde race het sterkst zullen zijn, maar niet zeker bent over de volgorde, dan kun je de weddenschap trio wanorde spelen. Hierbij speel je op drie paarden, maar is de volgorde waarin ze finishen onbelangrijk, mits ze alle drie in de top-3 lopen.

Hoge winkans bij wedden op paarden

De winkans en uitkeringspercentage liggen bij wedden op paarden vergeleken met andere sporten behoorlijk hoog. Bij elke ingezette euro wordt er ongeveer 75 cent uitgekeerd. Een kwart gaat naar kosten zoals bijvoorbeeld de eigenaar van het paard en de jockey die een aandeel krijgen in de winst.

paarden gokken

screenshot Unibet website

Hoe win je met wedden op paarden?

Is het noodzakelijk dat je alle ins- en outs van het deelnemersveld kent voordat je een winnende weddenschap kunt plaatsen? Nee, dat is niet nodig. Het helpt als je een beetje basiskennis van de sport hebt, zoals dat ook geldt voor wedden op wielrennen.

Zo zet je bij wielrennen je geld ook niet op een sprinter, wanneer de aankomst van een etappe in een bergop is. Dat soort elementaire kennis is nuttig.

Wanneer je een beetje weet wat de topstallen, toptrainers en de beste jockeys zijn, kom je op basis van de informatie die je van de bookmaker krijgt, al een heel eind.

De bookmakers geven je ook informatie over elk paard dat aan een race meedoet. Hoe uitgebreid deze informatie is hangt een beetje af van de bookmaker waarbij je speelt.

De ene bookmaker is wat meer gespecialiseerd in paardenrennen dan de andere. Hoe meer gespecialiseerd de bookmaker is, hoe uitgebreider de informatie over de paarden vaak is.

Onze tip is dan ook om als je serieus wilt wedden op paardenrennen, je dit doet bij een bookmaker die echt gespecialiseerd is in deze sport.

Daarnaast moet je bedenken dat aan elk paard odds hangen (quotering). Een super paard heeft lage odds (bijvoorbeeld 1,50). Dit betekent dat je 1,50 keer je inzet wint wanneer het paard wint. Voor het slechtste paard van stal ontvang je misschien wel 50 keer je inzet. Dat is veel, maar de kans is dan ook heel klein dat dit zal gebeuren.

Je kunt in principe dus niet veel goed of fout doen. Tuurlijk kunt je goed je huiswerk doen, zodat je weet welk paard er volgens de historie en vorm het beste is, maar het blijft gokken en je weet het nooit.

paardenraces

Racecards geven je informatie

Het leuke is dat je bij paarden wedden tot het laatste moment op het juiste paard kunt inzetten. De weddenschappen sluiten zodra de race begint en het eerste paard vertrekt.

We adviseren je voorafgaande aan een paardenrace de racecard door te nemen. Op de racekaart vind je informatie over de paardenrace, zoals de deelnemende paarden en hun leeftijd en gewicht en de namen van de jockeys.

Het belangrijkste op de racecard is het inzicht dat je krijgt over de vorm van de paarden. Je vindt er namelijk een overzicht van de meest recente paardenraces die de paarden volbracht en de daarbij behorende resultaten. Zo zie je welke paarden er een goede trackrecord hebben en welke paarden er niet in vorm zijn.

Let daarbij wel op de kwaliteit van de paarden in een bepaalde race. Een paard kan wel laatste zijn geworden in een race met alleen maar hele goede paarden, terwijl de aankomende race waarop jij gaat zetten allemaal mindere paarden zijn.

Waar je ook rekening mee moet houden is de ondergrond en het soort start van de paardenrace. Zo zijn er qua start verschillen, zoals een bandenstart, een boxenstart en een start met vlag.

Ook de ondergrond is van essentieel belang. Sommige paarden kunnen goed overweg op gras en anderen zijn weer heer en meester op zand.

Paardenraces in Nederland

Zijn er paardenraces in Nederland? Uiteraard zijn er in Nederland ook paardenraces. Wij hebben renbanen in Wassenaar, waar de bekende paardenrenbaan Duindigt is gesitueerd. Verder kennen we in Nederland het drafcentrum Alkmaar en Victoria Park Wolvega.

Grand National

Internationaal gezien is The Grand National paardenrace de meest bekende paardenrace. Tijdens dit drie dagen durende evenement worden er vele paardenraces verreden. The Grand National vindt plaats op de racebaan van Aintree, een klein dorpje vlakbij Liverpool.

Veel Engelsen zetten geld in op deze races bij hun favoriete bookmakers. Wist je dat er jaarlijks meer dan 600 miljoen mensen naar de Grand National kijken?

Engeland heeft een lange traditie als het om paardenraces gaat. Andere bekende evenementen zijn Royal Ascot, Cheltenham Festival, Dubai World Cup en Kentucky Derby.

3/5 - (4 stemmen)
hans
Hans van Brunschot

Hans van Brunschot 'Brunsie' schrijft als content marketeer/copywriter voor en over de online kansspelmarkt. Met nieuwsgierigheid beziet hij marktontwikkelingen en het geld dat rondgaat in de Nederlandse gokmarkt.

De strijd om de speler wordt steeds intenser en met zijn scherpe pen en frisse blik denkt Hans te weten waar Abraham de mosterd vandaan haalt.

Zelf speelt hij voornamelijk in het sportsbook, maar voor zijn geliefde spel Esqueleto Explosivo 2, maakt hij graag een uitzondering.

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL