Home » Blog » EK voetbal met volle stadions?

EK voetbal met volle stadions?

Er was korte tijd sprake van dat de UEFA wegens corona het EK wilde verplaatsen naar Rusland. Het op één locatie (in Rusland) organiseren van het EK zou minder verplaatsing van groepen mensen met zich meebrengen. Maar dat idee lijkt nu definitief van de baan. Als het aan de UEFA ligt zal het EK voetbal in 2020 (dat in 2021 wordt gehouden) plaatsvinden in twaalf speelsteden verdeeld over Europa.

En dat is goed nieuws voor Nederland want Oranje speelt z’n groepswedstrijden en de (mogelijke) achtste finale wedstrijd in Amsterdam in de Johan Cruijff Arena. Dit thuisvoordeel voor Oranje dat speelt in groep C blijft dus vooralsnog behouden.

De UEFA gaat dus door met de voorbereidingen van het EK waarbij de wedstrijden worden gespeeld in twaalf Europese steden. De UEFA gaat daarbij uit van vier scenario’s.

Scenario's EK voetbal

In het ideale scenario is de corona onder controle en kunnen de stadions gewoon gevuld worden met publiek. De stadions zullen vol zitten zoals dit in het verleden ook het geval was.

Het tweede scenario is iets minder rooskleurig. Hierbij gaat de UEFA uit van een stadionbezetting van 50 tot 100%. In dit scenario kan er gebruik worden gemaakt van sneltesten en mondkapjes. Daarbij zou ook de maatregel ingevoerd kunnen worden waarbij er geen internationaal publiek wordt toegelaten in de speelsteden.

Donkere scenario’s

De scenario’s drie en vier gaan uit van een hele negatieve invloed van corona. Bij scenario drie wordt 25% van het stadion gevuld met publiek. Helemaal zonder publiek wordt er gespeeld bij scenario vier. Laatst genoemde zal alleen qua kaartverkoop al een enorme schadepost opleveren. In totaal zijn er tijdens het EK voetbal 2.5 miljoen kaarten beschikbaar.

Scenario per speelstad

De UEFA heeft aangegeven om per speelstad te bekijken welke protocollen in werking treden. Het kan dus zijn dat de bezetting van de stadions afhankelijk gaat zijn van de corona situatie. In dat geval is het mogelijk dat er bijvoorbeeld in Amsterdam in een leeg stadion wordt gespeeld terwijl er in Kopenhagen in een uitverkocht stadion wordt gespeeld.

Het is de bedoeling dat de UEFA de definitieve protocollen in maart 2021 zal presenteren tijden het UEFA-congres. Dan zal er per speelstad een principebesluit genomen worden over het scenario waarmee wordt gewerkt. Zo weten bezoekende supporters in een vroeg stadium waar ze aan toe zijn. Uiteraard kan hier van afgeweken worden wanneer er zich na die tijd onverhoopt gunstige of ongunstige corona ontwikkelingen plaatsvinden.

1/5 - (1 stemmen)

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL