Home » Blog » Goran Pandev: de sterspeler van Noord-Macedonië

Goran Pandev: de sterspeler van Noord-Macedonië

Noord-Macedonië schreef geschiedenis in 2020 door zich te kwalificeren voor het EK-voetbal. Het land wist zich nooit eerder te plaatsen voor een eindtoernooi. In de finale van de play-offs won Noord-Macedonië met 1-0 van Georgië. Het winnende doelpunt kwam op naam van Goran Pandev. De 37-jarige spits staat onder contract bij Genua en is een grootheid in eigen land. Fans van de nationale ploeg roepen nu al op om de ervaren spits een standbeeld te geven in de hoofdstad Skopje. De inwoners van Noord-Macedonië spreken zelfs van de belangrijkste sportprestatie in de geschiedenis van het land. Noord-Macedonië zal het op het EK 2020 opnemen tegen Nederland, Oekraïne en Oostenrijk.

Wie is Goran Pandev?

Goren Pandev werd op 27 juli 1983 geboren in Strumica. De stad behoorde destijds nog tot Joegoslavië. De spits doorliep de jeugdopleiding van Belasica Strumica en maakte bij dezelfde club zijn debuut in het betaalde voetbal. Pandev kwam in zijn eerste seizoen tot zes doelpunten in 18 wedstrijden. In 2001 werd Pandev overgenomen door het grote Internazionale, maar bij de Italiaanse topclub speelde de spits geen minuut. Uiteindelijk kwam de aanvaller terecht bij Spezia Calcio 1906, waar het talent één seizoen in actie kwam.

In 2003 maakte Pandev een transfer naar SS Lazio en dat bleek een groot succes. Bij de Italiaanse club kwam de Macedoniër tot 159 wedstrijden en 47 doelpunten. Zes jaar later keerde Pandev terug bij Internazionale, ditmaal voor drie seizoenen. Echter werd de spits in 2011 voor één seizoen verhuurd aan SSC Napoli. De club uit Napels nam de spits definitief over. In totaal kwam Pandev tot 92 duels en 19 doelpunten voor SSC Napoli. In het seizoen 2014/2015 kwam de speler nog één seizoen uit voor Galatasaray SK. In 2015 tekende Pandev een contract bij Genua CFC. Bij de laatstgenoemde voetbalclub speelde de spits ruim 100 wedstrijden.

Pandev in het nationale voetbalelftal

Pandev mocht op 6 juni 2001 zijn debuut maken voor de nationale voetbalploeg van Macedonië. De spits mocht in de tweede helft invallen in het uitduel in Turkije. Pandev wist uit te groeien tot de topscorer aller tijden van de nationale voetbalploeg van Noord-Macedonië. Pandev speelde al meer dan 100 interlands en kwam 34 keer tot scoren voor zijn land. De ervaren aanvaller scoorde onder andere tegen het Spanje, Denemarken en het Nederlands voetbalelftal. Bekijk hier het speelschema van Noord-Macedonië op het EK 2020.

Prijzenkast van Pandev

Pandev won in zijn carrière al heel wat prijzen. De Macedoniër won de Coppa Italia, UEFA Champions League, het WK voor clubs, de Serie A, de Coppa Italia en de Supercoppa. De laatstgenoemde beker wist Pandev zelfs drie keer op zijn naam te schrijven. In Turkije was de spits ook succesvol en won hij de landstitel en het nationale bekertoernooi. Daarnaast werd Pandev ook vijfmaal uitgeroepen tot Macedonisch voetballer van het jaar.

1/5 - (1 stemmen)

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL