Nationale Postcode Loterij

nationale postcode loterij

Hoop jij ook dat Winston of Gaston ooit voor jouw deur staat met een geweldige prijs? Dan moet je meespelen met de Nationale Postcode Loterij. Lees hier alles over deze populaire loterij waaraan je wel mee moet doen, want het zal je toch niet gebeuren dat jouw hele straat rijk wordt en jij niet!

Zo begon de Nationale Postcode Loterij

Boudewijn Poelmann is met zijn bederijf Novamedia de bedenker en eigenaar van de Postcodeloterij die in 1989 werd opgericht als goede doelen loterij. In Nederland werden loterijen al eeuwenlang gebruikt om geld in te zamelen voor goede doelen, dus het concept is niet nieuw.

Wel pakt de Nationale Postcode Loterij de lotnummers anders aan dan loterijen tot dan toe gedaan hebben. In de Nationale Postcode Loterij is jouw postcode jouw lotnummer en deel je de prijzen met alle deelnemende buren. 

Voor de eerste trekking van de Postcode Loterij gingen destijds meer dan 100.000 Nederlandse basisschoolleerlingen op pad om loten te verkopen. In totaal werden er zo’n 300.000 machtigingen opgehaald.

De gehele opbrengst van deze eerste trekking van de toen nog nieuwe loterij, ging naar Stichting Vluchtelingenwerk. Ruim 30 jaar later behoort Vluchtelingenwerk Nederland nog steeds tot de, ondertussen meer dan 100, goede doelen die door de Nationale Postcode Loterij gesteund worden.

Inmiddels is de Postcodeloterij ook te spelen in andere landen zoals Engeland (People's Postcode Lottery), Zweden (Svenska Postkodlotteriet), Duitsland (Deutsche Postcode Lotterie) en Noorwegen (Norsk Postkode Lotteri).

De Nationale Postcode Loterij op tv

In 1992 had de Nationale Postcode Loterij een primeur. Met de show ‘De 64.000 gulden vraag en de Postcode Loterij’ werd de organisatie de eerste loterij met een eigen televisieprogramma. En daar zou het niet bij blijven.

In 2000 werd de allereerste aflevering van Miljoenenjacht uitgezonden. Dit werd een enorm succes en nog steeds is Miljoenenjacht op televisie te zien. Tegenwoordig kunnen niet alleen deelnemers in de studio, maar ook kijkers thuis op de bank de avond afsluiten met een miljoenenbedrag.

Een ander bekend programma waarin de loterij een rol speelt is ‘Eén tegen 100' dat wordt gepresenteerd door Caroline Tensen.

Zo werkt de Nationale Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij is een maandelijkse loterij met verschillende prijzen. Om mee te spelen met deze loterij, kun je verschillende soorten loten kopen. Afhankelijk van het soort lot dat je hebt, maak je wel of geen kans op bepaalde prijzen. 

Het lotnummer waarmee je in de Postcode Loterij meespeelt, bestaat uit de vier cijfers en twee letters van jouw postcode, gecombineerd met een volgnummer van drie cijfers. Hierdoor wint iedereen die met dezelfde postcode meespeelt tegelijkertijd een prijs. 

De trekking van de prijzen vindt bij de Postcode Loterij altijd op de eerste van de maand plaats. Zo begin je als winnaar je maand goed. Er worden geldprijzen weggegeven, maar ook fietsen, reizen, auto’s, planten en andere dingen zijn als prijs te winnen.

Helaas heb ik nooit meer gewonnen dan een Tony's Chocolonely chocoladereep. Wat rest is een kilootje erbij.

Een Postcodelot met of zonder Plus of Premium

Als je meespeelt met de Nationale Postcode Loterij, kun je kiezen uit drie verschillende soorten loten. Met het standaard Postcodelot speel je mee voor de standaard prijzenpot.

In 2024 is er € 435,9 miljoen aan geldprijzen en cadeaus. Een standaard Postcodelot kost €15,25 per trekking.

Wil je daarnaast ook nog elke maand kans maken op een extra prijs van 10 jaar lang elk jaar €25.000? Dan kies je voor een Postcodelot met een Plus upgrade. Deze upgrade kost €2,50 per trekking extra.

Het is ook nog mogelijk om voor een Premium upgrade te kiezen. Dit kost je €5 extra bovenop het standaard Postcodelot.

Met een Premium lot maak je kans op dezelfde prijzen als bij een standaard lot én een Plus lot, maar je maakt daarnaast ook nog kans op speciale Premium prijzen. Om welke prijzen het gaat, verschilt. Zo kan het om een auto gaan, maar ook bijvoorbeeld om een wereldreis of vakantiehuis. 

De prijzenpot van de Nationale Postcode Loterij

In de prijzenpot van de Postcode Loterij zitten heel veel verschillende prijzen. We lichten de belangrijkste prijzen hieronder uit.

Jaarlijkse PostcodeKanjer

De hoogste prijs is de PostcodeKanjer van € 59,7 miljoen. Deze prijs wordt elk jaar op 1 januari weggegeven. Het totale geldbedrag wordt verdeeld over alle deelnemende spelers. Hoeveel je wint hangt af van hoeveel KanjerPunten je in het jaar daarvoor verzameld hebt.

Je krijgt 10 KanjerPunten voor elk lot waarmee je in een trekking meespeelt. Hoe meer KanjerPunten je hebt, hoe hoger het geldbedrag dat je wint als de PostcodeKanjer inderdaad in jouw wijk valt.

Maandelijkse een SuperPostcodePrijs

Elke maand wordt er een SuperPostcodePrijs weggegeven. Deze prijs bedraagt €1 miljoen. Dit bedrag wordt verdeeld over alle deelnemende spelers binnen de winnende postcode. Hoeveel je wint als deze prijs op jouw postcode valt, is dus afhankelijk van hoeveel loten jouw buren hebben. 

Wekelijkse Straatprijs

Deelnemers aan de Nationale Postcode Loterij kunnen elke zondag verrast worden met een mooie prijs. Elke zondag wordt er namelijk een Straatprijs weggegeven.

Iedereen met een winnend lot krijgt dan €25.000. Daarnaast is er nog één extra gelukkige winnaar. Aan een van de winnaars wordt naast het geldbedrag ook nog een nieuwe BMW gegeven. Dat is dubbel zoveel geluk hebben!

Miljoenenjacht

De Nationale Postcode Loterij was de eerste loterij met een eigen tv-show en nog steeds is de loterij veelvuldig op TV te zien. Miljoenenjacht is hier een succesvol voorbeeld van en deze show op SBS6, gepresenteerd door Linda de Mol, is nog steeds op tv te bewonderen.

Iedereen met een lot maakt kans om hetzelfde bedrag te winnen als de finalist in de studio. Winston belt aan het eind van het programma live aan bij een gelukkige thuiswinnaar. Mijn moeder doet d'r make-up pas af als het programma is afgelopen omdat ze denkt dat Winston op zondagavond nog wel eens aan zou kunnen bellen.

Kansspelbelasting 

Win jij bij de Nationale Postcode Loterij een prijs boven de €449? Dan moet je kansspelbelasting afdragen. Je hoeft dit niet zelf te regelen, want dat wordt door de Postcode Loterij voor je gedaan.

Wel betekent dit dat het geldbedrag dat op jouw rekening komt te staan lager is dan de eigenlijke prijs. 

Over prijzen onder de €449 en prijzen in natura (bijvoorbeeld een auto) hoef je geen kansspelbelasting af te dragen.

Ook als je meerdere kleine prijzen op verschillende loten wint, hoef je je hier geen zorgen over te maken. De losse bedragen worden niet bij elkaar opgeteld en blijven hierdoor vrijgesteld van de kansspelbelasting.

Winkansen Nationale Postcode Loterij

De gemiddelde winkans in 2023 lag per trekking op 1 op 5,43 per lot. Als je een jaar meespeelt met de Postcode Loterij is er meer dan 99% kans dat jouw wijk op enig moment in de prijzen valt.

Om welke prijs het gaat, is natuurlijk wel de vraag. De hoge prijzen hebben een veel lagere winkans dan de lage prijzen. Zo was in 2023 de kans op het winnen van de Postcode Straatprijs 1 op 4.466. Dus zo ongeveer 1 op de 5.000 straten viel een Straatprijs.

Meespelen? Hier kun je loten kopen

Meespelen in de Nationale Postcode Loterij doe je door een of meerdere loten te kopen. Deze loten zijn eenvoudig te kopen via de website van de Postcode Loterij.

Als je elke trekking mee wilt spelen met de loterij, sluit je een abonnement af. Voor elke trekking wordt het bedrag voor jouw lot(en) dan automatisch afgeschreven. Als je niet meer mee wilt spelen, moet jij jouw deelname zelf opzeggen.

Zorg wel dat je betaalt, want anders kun je fluiten naar je mogelijk gewonnen geld. Er zijn voorbeelden van mensen die niet genoeg geld op de rekening hadden staan en daardoor een groot bedrag misliepen.

Wil je eenmalig meespelen met deze loterij of wil je iemand eens een lot cadeau doen? Dan kun je een los lot kopen bij Albert Heijn of Primera.

Dit lot moet daarna nog wel geactiveerd worden op de website van de Postcode Loterij. Hier heb je twee jaar de tijd voor. Zo kies je dus zelf voor welke maandelijkse trekking je meespeelt.

Van elk verkocht lot gaat ruim 40% van de inleg naar de goede doelen die door de Postcode Loterij worden gesteund.

Winnen doe je bij… de Postcode Loterij

Liever een ander kansspel?

In Nederland kun je aan veel verschillende kansspelen deelnemen. Je kunt maandelijks meespelen met de Nationale Postcode Loterij, maar er zijn ook andere loterijen om uit te kiezen.

Wil je liever iets waarbij je meteen weet of je gewonnen hebt? Dan zijn Krasloten misschien geschikt voor jou. Of neem een kijkje in een online casino

Rate this page

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL