Staatsloterij: Staatslot kopen online hoogste winkans

staatsloterij

In de Staatsloterij heb je de grootste winkans en maak je kans op de grootste prijzenpot van Nederland. In 2024 geeft deze loterij in totaal zo’n €454 miljoen aan netto geldprijzen weg. Intikkertje vertelt je hier alles over deze loterij.

In Nederland kun je meespelen met verschillende loterijen. De Staatsloterij is een van de grootste en bekendste loterijen in Nederland. De Staatsloterij is erg populair, mede door de grote prijzenpot en de hoge winkans.

Staatslot kopen

Loten voor de Staatsloterij zijn zowel online als in de winkel te koop. Diverse supermarkten, boekwinkels en tankstations zijn een verkooppunt.

Het makkelijkste is het om je staatslot online te kopen. Ook is het mogelijk om online een abonnement op de Staatsloterij af te sluiten, zodat je automatisch met alle trekkingen meespeelt.

Door een account aan te maken op de website van de Staatsloterij kun je bovendien altijd eenvoudig je loten zien en controleren.

Een Staatslot kopen online doe je simpel en snel via de onderstaande link.

STAATSLOTERIJ

WINKANS 1 op 2

  • €3,50 per 1/5 lot
  • elke 10e van de maand
  • jackpot van min. €7.500.000

Wat is de Staatsloterij?

Een staatsloterij is een loterij die wordt georganiseerd door de Staat, waarbij minstens 60% van de totale inleg wordt uitgekeerd aan deelnemers aan de hand van een trekking, waarbij de overige opbrengst verdwijnt in de staatskas.

Elke 10e van de maand is er een trekking. Daarnaast zijn er jaarlijks 4 speciale trekkingen. Elke trekking worden bepaalde prijzen gegarandeerd verloot onder de verkochte lotnummers. Daarnaast is er een jackpot. Deze jackpot valt niet bij elke trekking en kan hierdoor hoger oplopen.

Een stukje geschiedenis

De Staatsloterij heeft een lange geschiedenis. Deze loterij werd namelijk in 1726 al opgericht. Het staatsbedrijf werd opgericht in strijd tegen de wildgroei aan loterijen die in die tijd gaande was.

De staat voelde zich verantwoordelijk om een betrouwbare loterij aan te bieden en noemde dit de Generaliteitsloterij. Later werd deze naam veranderd in de Staatsloterij, maar nog steeds is deze loterij in handen van de Nederlandse staat.

In 2016 werd de Staatsloterij onderdeel van de Nederlandse Loterij. Andere bekende kansspelen in Nederland, waaronder TOTO, Eurojackpot en Krasloten, behoren ook tot deze organisatie. 

Hoe speel je mee in de Staatsloterij?

Om kans te maken op een deel van de prijzenpot van de Staatsloterij moet je natuurlijk wel meespelen! Dit kan door een lot te kopen voor de eerstvolgende trekking.

Per jaar zijn er 16 trekkingen. Elke maand wordt op de 10e van de maand een trekking gedaan. Daarnaast is er een

  • speciale Koningsdagtrekking op 27 april
  • Oudejaarstrekking op 31 december
  • 2 droomsalaristrekkingen

De droomsalaristrekkingen vinden in 2024 op 1 juli en 1 oktober plaats.

Je kunt een heel lot kopen, maar het is ook mogelijk om een 1/5e Staatslot te kopen. Als je daarmee wint, krijg je 1/5e van de prijzen uitbetaald.

Elk lot heeft een uniek lotnummer, bestaande uit 2 letters en 5 cijfers. Het eindcijfer mag je zelf selecteren. Zo kun je bijvoorbeeld met je geluksnummer spelen.

Als je enkel een eindcijfer goed hebt, win je al een kleine prijs. Het is ook mogelijk om pakketten met loten te kopen. Bij een Straatje of een Straat heb je 10 loten met de eindcijfers 0 t/m 9. Hierdoor win je gegarandeerd een prijs.

Wat kost een Staatslot?

Een lot kopen voor de Staatsloterij kan vanaf € 3,50. Voor dat bedrag koop je een 1/5e Staatslot. Een heel lot kost €17,50. Voor een Straatje (10x 1/5e Staatslot) betaal je € 35, terwijl een Straat (10x een heel Staatslot) €175 kost.

Voor speciale trekkingen zijn andere loten te koop. Zo kun je de Oudejaarstrekking met een ½ Oudejaarslot meespelen in plaats van een 1/5e lot.

Prijzen Staatsloterij

Wat kun je winnen in de Staatsloterij. De organisatie zegt zelf dat zij de grootste prijzenpot van Nederland hebben. Hoeveel er precies wordt weggegeven, is echter afhankelijk van het aantal loten dat per trekking verkocht wordt. Voor 2024 schat het bedrijf in een prijzenpot van €454 miljoen weg te geven.

Op de site van de Staatsloterij kun je zien welke prijzen je bij de aankomende trekking kunt winnen.

prijzen staatsloterij

De jackpot

De jackpot van de Staatsloterij wordt niet elke trekking weggegeven en schuift dan door naar de volgende trekking. De Staatsloterij Jackpot kan dus behoorlijk oplopen.

De jackpot begint op een bedrag van € 7,5 miljoen en kan oplopen tot ruim € 25 miljoen. Hoe hoog de jackpot wordt, hangt af van het aantal trekkingen waarbij de prijs niet wordt gewonnen.

Het jackpotspel bestaat uit 6 blauwe en 1 oranje bal. Als de oranje bal getrokken wordt, valt de jackpot op een van de verkochte lotnummers.

Bij het trekken van een blauwe bal, valt de jackpot niet. De volgende trekking wordt het jackpotspel dan met een blauwe bal minder gespeeld. Hierdoor wordt de kans dat de jackpot valt elke trekking groter. Tijdens de speciale trekkingen wordt er geen jackpotspel gespeeld.

Andere geldprijzen

Andere prijzen worden wel elke trekking verloot. Er zijn zowel kleine als grote geldprijzen te winnen. Zo wordt er een prijs van €5 weggegeven wanneer je enkel het eindcijfer goed had. Maar er is ook een prijs van €1 miljoen voor iemand die zowel de cijfers als de letters goed heeft. 

Tijdens de speciale trekkingen geldt er een andere prijzenpot. Zo bestaat de hoofdprijs bij de Droomsalaristrekking uit 30 jaar lang €10.000 per maand en wordt er tijdens de Oudejaarstrekking een hoofdprijs van €30 miljoen weggegeven. De precieze prijzenpot wordt per trekking op de website van de Staatsloterij gepubliceerd.

XL Prijzen

Naast de standaard trekking is er elke maand bij de Staatsloterij ook een XL trekking. Meespelen kan door de extra XL optie aan een lot toe te voegen. Dit kost € 0,50 bij een 1/5e lot en € 2,50 bij een heel lot. Er worden prijzen tussen de €100 en €1 miljoen weggegeven. 

De XL prijzen vallen altijd op een verkocht lot, maar worden enkel uitgekeerd als die speler met de XL optie speelt. Hierdoor worden de XL prijzen niet altijd uitbetaald.

Club Staatsloterij

Als extraatje kun je als je een lot hebt gekocht bij de Staatsloterij meedoen aan Club Staatsloterij. Voor elk lot dat je koopt, ontvang je punten voor deze Club. Deze punten kun je gebruiken om kans te maken op prijzen of om kortingsacties te gebruiken.

Wat is de winkans bij de Staatsloterij?

De Staatsloterij zegt zelf dat zij de hoogste winkans van alle Nederlandse loterijen hebben. De precieze winkans wisselt per trekking.

Gemiddeld genomen zal de winkans in 2024 over alle 16 trekkingen op 51,6% liggen. Dit betekent dat er gemiddeld op 51,6% van alle verkochte loten een prijs van minimaal €5 (bij een heel lot) valt. 

Een prijs van minimaal €5 is leuk, maar levert je niet direct echt wat op. Een heel lot kost namelijk € 17,50. De kans dat je een prijs wint die hoger is dan jouw eigen inleg, ligt daarom een stuk lager.

Gemiddeld genomen over 16 trekkingen is er in 2024 13,7% kans dat je een prijs wint die hoger is dan jouw eigen inleg.

Betaal je kansspelbelasting bij deze loterij?

Hoeveel kansspelbelasting moet je betalen? Alle prijzen die in de Staatsloterij worden weggegeven, worden belastingvrij uitgekeerd.

De kansspelbelasting die over prijzen boven de € 449 betaald moet worden, is al afgedragen door de Staatsloterij. Als winnaar hoef je je hier dus niet meer druk over te maken. 

Uitslag trekking

Heb je meegespeeld met een trekking van de Staatsloterij? Dan kun je de uitslag op de dag van de trekking vanaf 22:00 uur controleren op de website van de Staatsloterij.

Als je een account hebt en je hebt je loten online gekocht, dan zie je in jouw account precies of en zo ja, hoeveel je gewonnen hebt. Anders kun je jouw lotnummer handmatig checken of gebruik de app van de Staatsloterij.

Ook worden alle winnende lotnummers altijd op de website gepubliceerd. Zo check je snel of jij een van de gelukkige winnaars bent.

Interessante feitjes

De Staatsloterij prijzen vallen op de verkochte lotnummers. Die garantie wordt gegeven sinds 2008, nadat er destijds rumoer ontstond omdat de loterij prijzen liet vallen op loten die niet waren verkocht.

De prijs die men communiceert is ook het bedrag dat je wint. Win je een miljoen dan krijg je een miljoen gestort op je bankrekening. Je betaalt dus geen cent kansspelbelasting. Deze is namelijk al vooraf ingehouden.

De Staatsloterij hecht waarde aan privacy en zal nooit de namen van winnaars bekendmaken.

De loterij heeft geen winstoogmerk. De ambitie is om Nederland gelukkig en gezond maken. Daarom investeert men de opbrengst in de Nederlandse samenleving en gaat een deel naar  goede doelen op het gebied van sport en bewegen.

In 2017 gaf de winnaar van de Oudejaarstrekking, een 62-jarige man uit Tilburg, zijn gewonnen bedrag van €30 miljoen weg. Hij zei het geld niet nodig te hebben en ging op 2 januari gewoon weer naar zijn werk.

5/5 - (1 stemmen)

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL