wk elke twee jaar
Home » Blog » Streep door elke 2 jaar een WK

Streep door elke 2 jaar een WK

Een tweejaarlijks WK voetbal is van de baan, zo heeft UEFA-baas Aleksander Ceferin laten weten. Volgens de voorzitter is ook FIFA tot inkeer gekomen.

„Een tweejaarlijks WK is een no-go voor iedereen in het voetbal. Ik ben blij dat de FIFA dat ook beseft”, liet Ceferin weten tijdens de Financial Times Football Business Summit. „Ik heb er deze week een discussie over gehad met de voorzitter van de FIFA. We kunnen niet zeggen dat voetbal in andere continenten niet ontwikkeld kan worden, maar we moeten op één lijn zitten en het mag de Europese en Zuid-Amerikaanse bonden niet schaden.”

De FIFA wilde dit heel graag: Elke twee jaar een WK voetbal. Dat klinkt leuk, elke twee jaar een WK voetbal. Maar is het wel zo leuk? Naast een hoop voordelen kleven er ook een aantal nadelen aan een tweejaarlijks WK voetbal. Deze bespreken we in dit artikel.

WK voetbal elke twee jaar

Wanneer het WK voetbal voortaan elke twee jaar wordt georganiseerd levert dit de FIFA 3,9 miljard euro extra op. Dit maakte de FIFA bekend aan het begin van de top (december 2021( waar het tweejaarlijkse WK voetbal wordt besproken.

Op deze online ‘top’, zogeheten Global Summit van de FIFA, wordt er overigens niet gestemd. De FIFA gebruikt de virtuele voetbaltop om de landen te informeren over het plan en te enthousiasmeren.

Niet minder dan Arsène Wenger initiator van het idee om het WK om de twee jaar te gaan organiseren en is dan ook nauw betrokken bij de plannen.

Wat zijn nu de voordelen van een WK voetbal om de twee jaar? We nemen de voor- en nadelen met je door.

Voor- en nadelen WK voetbal om het jaar

Volgens de FIFA is een WK om de vier jaar in de huidige maatschappij achterhaald. Om het WK relevant te houden zou het WK veel vaker moeten worden georganiseerd. De FIFA zet hiervoor bekende oud voetballers in om dit idee te promoten. Zo zei Braziliaans oud-PSV’er Ronaldo: ‘Ik geloof dat het moment is gekomen om mee te veranderen met de nieuwe generaties, de snelle informatie’.

Voetbalfans zijn enthousiast

De FIFA hield een onderzoek onder 15.000 voetbalfans over de gehele wereld met de vraag: Hoe vaak wil jij een WK voetbal? Men kon kiezen uit de antwoorden elke vier, drie, twee of elk jaar. Elk jaar en elke twee jaar werden bij elkaar door 55% van de deelnemers aan het onderzoek gekozen. Daarmee concludeerde de FIFA dat een meerderheid van de fans vaker een WK voetbal georganiseerd wil zien hebben.

Het frappante is dat in alle leeftijdsgroepen het populairste antwoord ‘elke vier jaar’ was. Zelfs bij de jongste groep (18-24) scoort een WK om de vier jaar nog het best met 37 procent. De FIFA lijkt de cijfers dus te interpreteren op de manier dat het de FIFA het beste uitkomt.

Meer WK’s dus leukere wedstrijden

Arsène Wenger is aangesteld als Chief of Global Football Development bij de FIFA. Hij is groot voorstander van het idee. Best raar omdat hij als trainer toch moet weten hoe zwaar het huidige programma is en dat een extra WK het allemaal nog zwaarder zal maken. Maar Arsène Wenger verdedigt zich met de woorden: “Je kunt wel tegen meer WK’s zijn, maar dan zal er nog steeds veel gevoetbald worden. Denk vooral niet dat we niet zullen spelen.”

Kortom: de voetbalkalender zal altijd bomvol zitten dus moet je kijken hoe je het kwalitatief zo goed mogelijk kunt invullen.

De UEFA is tegen want de voetbalkalender is al veel te vol. Volgens Wenger is dat onzin want waarom organiseert de UEFA dan wel een Nations League? En als clubs vinden dat hun spelers meer rust nodig hebben, waarom plannen clubs dan nog steeds intercontinentale voetbal trips in?

Meer rust voor de spelers

Op dit moment worden er nog kwalificatiewedstrijden gespeeld in september, oktober, november en maart. Je kunt je voorstellen dat veel spelers zoals Messi behoorlijk wat vlieguren maken.

De FIFA stelt voor om dit verdelen over minder periodes en er één lange kwalificatieperiode van te maken. Er liggen twee voorstellen: eentje in oktober of twee kortere in maart en oktober.

Door deze wijziging zou het aantal vlieguren van Messi in een periode van 2014 tot 2018 van 300.700 afgenomen zijn naar 137.000.

Tweejaarlijkse WK in juni

De FIFA zou het tweejaarlijkse WK voetbal het liefst in juni laten plaatsvinden. In de jaren dat er geen WK voetbal is kunnen de verschillende continenten hun EK, Copa America en Africa Cup organiseren, aldus de FIFA. In dat geval zou er dus elk jaar of een WK of een EK voetbal zijn.

wk play offs lotingVakantie voor voetballers

Wenger komt met het voorstel dat er een verplichte rustperiode van 25 dagen in juli moet komen voor voetballers. Zo is er een gegarandeerde vakantieperiode voor de topvoetballers, hoeven ze minder vaak te reizen en kunnen ze vaker een WK spelen.

Voor zowel spelers als clubs lijkt het idee van een WK om de twee jaar op deze manier veel voordelen te hebben. Echter clubs zijn niet blij dat ze hun spelers dan elk jaar in juni en juli (en misschien oktober) helemaal niet zien. Daarnaast moeten spelers zich na elk seizoen ook nog eens opladen voor een zwaar EK of WK toernooi.

Meer topwedstrijden

Voor niets gaat de zon op! Er moeten ook wedstrijden worden geschrapt. Zo wil de FIFA dat de Nations League van de UEFA wordt afgeschaft. Zelf doet de FIFA ook een offer en laat haar eigen plan voor een uitgebreid WK voor clubteams varen. Ook moeten er minder kwalificatiewedstrijden worden gespeeld. Zo stelt de FIFA vier landen per kwalificatiegroep voor. Dan speelt een land slechts zes duels. Dit zijn er nu nog acht en soms zelfs tien.

Grote landen en goede spelers zijn blij omdat ze minder vaak tegen mindere tegenstanders als San Marino of Gibraltar hoeven te spelen. De kleinere landen zullen hier niet blij mee zijn. Zij vinden het leuk om tegen grote landen te spelen.

De FIFA besloot eerder om het WK uit te breiden van 32 naar 48 landen naar 2026. Je moet het dan als topland zoals Nederland wel heel bont maken om je niet te kwalificeren voor een WK voetbal!

wk 2022 kwalificatieOntwikkeling van het voetbal

De FIFA pretendeert dit allemaal te doen omdat het goed zou zijn voor de ontwikkeling van het voetbal over de gehele wereld. Meer WK’s leveren meer geld op. Het prijzengeld voor de landen (de bonden) zal explosief toenemen. Ook arme voetballanden delen in de ‘winst’.

Ervaring kleine voetballanden

Ander voordeel is dat meer landen straks makkelijker mee kunnen doen en zo ervaring kunnen doen. Omdat er meer WK’s zouden komen is het voor landen ook de mogelijkheid om een WK te mogen organiseren. Er zijn landen die er om zitten te springen en al vaak een gooi hebben gedaan naar de organisatie van een WK voetbal.

Je kunt je wel afvragen in wat voor soort landen de WK’s dan zullen gaan worden georganiseerd. Het voorstel van een WK om de twee jaar komt uit de koker van Saoedi-Arabië. Zij overwegen zich kandidaat te stellen voor het WK van 2030. Met de corruptie van de afgelopen WK’s is het dus maar de vraag of de belofte veel geld te geven aan de arme landen wel wordt waargemaakt.

wanneer loting wk voetbalVrouwenvoetbal de klos?

En dan is er nog het vrouwenvoetbal. De laatste jaren zit het vrouwenvoetbal behoorlijk in de lift en krijgt het meer aandacht. Maar dit plan lijkt het vrouwenvoetbal weg te blazen.

Devaluatie van het WK voetbal

Een WK voetbal is iets speciaals. Je moet er vier jaar op wachten en heel de wereld kijkt er naar uit. Wanneer er een WK om de twee jaar zou plaatsvinden dan devalueert het WK toernooi. Het wordt minder speciaal en mensen gaan er dan minder waarde aan hechten. Elke dag patat is op den duur ook niet leuk.

UEFA tegen tweejaarlijks WK

De UEFA is niet happig op een extra WK. De UEFA verdient goed geld aan haar eigen toernooien. Met het EK en de Champions League organiseert ze twee van drie grootste voetbaltoernooien in de wereld. Een extra WK is (financieel) alleen maar slecht vanuit het oogpunt van de UEFA.

wk om de 2 jaarStemmen over tweejaarlijks WK voetbal

Of het plan doorgaat is nog afwachten. Het is de bedoeling dat op het FIFA-congres van 31 maart 2022 in Doha gestemd gaat worden. Daar kunnen 211 landen hun stem uitbrengen. Europa heeft met 55 stemmen te weinig stemmen om het besluit met een meerderheid tegen te houden. Ook de Zuid-Amerikaanse landen zouden niet op een tweejaarlijks WK zitten te wachten.

Het is dus nog even afwachten of er een tweejaarlijks WK voetbal komt. Zeker omdat de UEFA tegen is en landen niet verplicht schijnen te zijn er aan deel te nemen denken wij dat het plan zal sneuvelen.

WK poule elke twee jaar

Mocht het WK elke twee jaar worden georganiseerd dan is dat leuk voor onze website! Wij organiseren EK en WK poules en wij kunnen dan dus vaker een WK poule organiseren.

 

 

 

1/5 - (2 stemmen)

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL