wk qatar stadions
Home » Blog » Stadion Qatar WK 2022 overzicht, info en foto’s alle stadions

Stadion Qatar WK 2022 overzicht, info en foto’s alle stadions

Bekijk het stadion Qatar overzicht met alle info en foto's over de WK stadions van het WK voetbal 2022 in Qatar. Het WK wordt gespeeld in acht stadions. Sommige stadions zijn compleet nieuw, andere zijn gerenoveerd. Het grootste stadion biedt plaats aan 80.000 toeschouwers.

Stadion Qatar

Belangrijk om te weten: het WK voetbal wordt in de winter gespeeld. Toch zijn alle stadions voorzien van klimaatcontrole en airconditioning. Dit is geen overbodige luxe. In de winter is de gemiddelde temperatuur in Qatar nog 30°C.

WK stadions Qatar

Op de kaart hieronder zie je dat alle stadions dichtbij elkaar liggen. Oranje fans komen aan op het beste vliegveld ter wereld en kunnen zich snel en makkelijk verplaatsen naar de gewenste bestemming. Lees hieronder alles over de acht WK Qatar stadions.

Al Bayt Stadium (Al-Khor)

al-Bayt Stadium

Waar wordt de openingswedstrijd van het WK in Qatar gespeeld? De WK openingswedstrijd wordt gespeeld in het Al Bayt stadion in Al-Khor. De wedstrijd gaat tussen gastland Qatar en Ecuador.

Het Al Bayt Stadium biedt plaats aan 60.000 toeschouwers. In het Al Bayt stadion worden zes groepswedstrijden, een achtste finale, een kwartfinale en een halve finale gespeeld.

Nederland speelt de laatste groepswedstrijd in het Al Bayt Stadion tegen gastland Qatar.

Verschuifbaar dak

Het verschuifbare dak zorgt voor schaduw en dat is geen overbodige met een vol schijnende zon. Het Al Bayt Stadion maakt gebruik van diverse koelingssystemen. Deze systemen worden gekoeld met behulp van koud water. Het stadion kostte €800 miljoen.

Het stadion heeft de vorm van een schelp. Het ontwerp van Charmaine Waldie symboliseert de Arabische gastvrijheid.

De stoelen zijn zwart, rood en wit gekleurd in het design van de tent. Het stadion heeft een schuifbaar dak dat in slechts 20 minuten gesloten kan zijn.

Na het WK 2022 wordt een deel verwijderd en wordt het aantal zitplaatsen teruggebracht naar 32.000. Het Al Bayt stadion is de thuisbasis voor voetbalclub Al Khor Sports Club

Ahmed bin Alistadion (al-Rayyan)

Ahmed-bin-Alistadion

het Ahmed bin Ali Stadion wordt ook wel het Al-Rayyan Stadion genoemd. Het stadion ligt in de stad Al-Rayyan op 20 kilometer van de hoofdstad Doha.

Het Al Rayyan Stadion is gebouwd naast het bestaande Al Rayyan Sports stadion. Dit voormalig Ahmed Bin Ali stadion is inmiddels gesloopt. Er is 211.000 kubieke meter grond uitgegraven voor het stadion.

Het Ahmed bin Alistadion is de thuisbasis van Al-Rayyan Sports Club en van Al-Kharitiyath Sports Club. Ronald en Frank de Boer hebben in Al Rayyan gevoetbald.

Waanzinnige schermen

Het stadion is volledig gerenoveerd en is omgeven door een enorme mediagevel rondom het stadion. Op deze gigantische schermen zijn o.a. videoprojecties, nieuws, commercials, sportupdates, toernooi-informatie en wedstrijden te zien.

Het Ahmed bin Alistadion is gastheer voor zes groepswedstrijden en een achtste finale.

Capaciteit opgebouwd en afgebouwd

Het in 2003 gebouwde stadion had een capaciteit van 25.000 toeschouwers. Door de verbouwing is de capaciteit opgeschroefd naar 45.000 overdekte zitplaatsen.

In 2021 zijn er vier wedstrijden gespeeld tijdens het WK voetbal voor clubs.

Na het WK voetbal wordt het stadion verkleind naar 20.000 zitplaatsen. De stoeltjes worden gedoneerd aan ontwikkelingslanden. Zij hergebruiken de zitplaatsen in hun stadions.

Bij het design van het stadion is er op gelet dat deze goed past bij het landschap van de speelstad. Rondom het stadion staan veel gebouwen voor de plaatselijke bevolking, zoals een moskee, atletiekbaan, tennisbaan, voetbaltrainingsvelden en skatepark.

Het stadion staat vlak bij het Doha Metro station en de nieuwe Mall of Qatar.

Khalifa International Stadium (al-Rayyan)

Khalifa International Stadium

Dit stadion ligt in al-Rayyan en dateert uit 1976. Het werd in 2005 gerenoveerd en uitgebreid. Het stadion is vernoemd naar Khalifa bin Hamad Al Thani, de voormalige emir van Qatar. Het nationale voetbalteam van Qatar speelt hier zijn thuiswedstrijden.

Het Nederlands elftal speelt hier zijn tweede groepswedstrijd tegen Equador.

Capaciteit

Voor het WK 2022 heeft dit stadion een totale make-over gekregen. De capaciteit van het stadion is 45.000. Het stadion ligt in ‘the Aspire Zone', een groot sportcomplex waar diverse andere sportvoorzieningen aanwezig zijn.

In dit stadion werd de AFC Asian Cup 2011 gespeeld. Tijdens het WK 2022 zullen in het Khalifa International Stadion zes pouleduels, een achtste finale en de troostfinale worden gespeeld.

Klimaatbeheersing

Het Khalifa International Stadion is het eerste geklimatiseerde stadion van een FIFA WK voetbal event. Door de hoge temperaturen in Qatar is besloten de stadions uit te rusten met koeltechnologie. Het mag er tijdens een wedstrijd niet warmer dan 26 graden worden.

Education City Stadium (Ar Rayyan)

Education City Stadium

In 2016 begon men aan de bouw van dit nieuwe stadion. Het stadion ligt in Ar Rayyan en heeft een capaciteit van 40.000 toeschouwers. De bijnaam van dit stadion is het “Juweel van de Woestijn” omdat de gevel lijkt op geslepen diamant.

Milieuvriendelijk stadion

Het Education City Stadium is een van de meest milieuvriendelijke stadions op deze aardbol. Ongeveer 55% van de materialen is afkomstig uit lokale bronnen en 20% van de bouwmaterialen is milieuvriendelijk.

Stoeltjes naar ontwikkelingslanden

Na het WK wordt de capaciteit van het stadion teruggebracht van 40.000 naar 20.000 zitplaatsen. Het stadion zal dan gebruikt worden door de universiteit. De resterende zitplaatsen gaan naar  ontwikkelingslanden.

WK Wedstrijden

In 2021 vond in dit stadion de finale van het WK voetbal voor clubteams plaats. In de finale won Bayern München met 1–0 van het Mexicaanse Tigres UAN. Tijdens het WK voetbal zullen er zes groepswedstrijden, een achtste finale en een kwartfinale worden gespeeld.

Al-Janoub Stadium (Al Wakrah)

Al-Janoub stadium

Het Al-Janoub stadion is gelegen in de stad Al-Wakrah. Naast een voetbalstadion bestaat het complex uit o.a. een zwembad, een multifunctionele sporthal en een winkelcentrum. Daarnaast bevindt zich er een schitterend park en een prachtig plein.

Het stadion heeft een afsluitbaar dak. Deze zorgt voor voldoende schaduw en beschermd tegen eventuele regen. Het geïntegreerde koelsysteem zorgt voor een aangenaam stadionklimaat.

Het Al-Janoub stadion is de thuishaven van voetbalclub Al-Wakrah Sports Club. Het stadionis uitgebreid van 12.000 naar 45.120 zitplaatsen. Het ontwerp baarde veel opzien omdat het volgens sommigen wat weg heeft van een vulva.

In het Al-Wakrah Stadion worden zes poule wedstrijden en een achtste finale gespeeld.

Lusail Iconic Stadium (Lusail)

lusail iconic stadium

Het Lusail Iconic Stadion in Al Daayen heeft een capaciteit van 80.000 bezoekers.

WK finale stadion

In welk stadion wordt de WK 2022 finale gespeeld? De WK finale wordt gespeeld in het Lusail Iconic Stadion in Al Daayen. Het voetbalstadion heeft een cirkelvormige vorm en wordt omringd door een gracht. De arena wordt via zes bruggen verbonden met parkeerplaatsen buiten het stadion.

Na het WK wordt deze voetbaltempel omgevormd tot een kleiner voetbalstadion met 20.000 zitplaatsen. De overgebleven stoeltjes worden gedoneerd aan een ontwikkelingsland.

In dit stadion worden zes groepswedstrijden, een achtste-, kwart- halve-, en finale gespeeld.

Al Thumama Stadium (Doha)

Al-Thumama stadium

In dit stadion wordt o.a. Nederland-Senegal gespeeld. Het Al Thumama Stadion biedt plaats aan 40.000 toeschouwers.

Het stadion ligt dichtbij het 5-sterren hotel waar het Nederlands Elftal verblijft.

Het stadion is ontworpen door Ibrahim Jaidah en de arena heeft de vorm van een Taqiyah. Dit is een traditionele islamistische hoed die veel in islamitische landen wordt gedragen.

Het stadion is vernoemd naar een lokale boom, de al thumamaboom.

Infrastructuur

De infrastructuur rondom het WK stadion is uitstekend. Het stadion ligt 12 km verwijderd van het centrum van Doha. Door de korte afstand tot het centrum van Doha en tot Hamad International Airport is het al Thumama stadion gemakkelijk toegankelijk voor publiek.

Na het WK voetbal wordt de capaciteit van het stadion teruggebracht van 40.000 naar 20.000 toeschouwers. Het is één van de twee WK stadions in de hoofdstad Doha, naast het Ras Abu Aboud Stadion.

Er worden zes groepswedstrijden, een achtste en een kwartfinale gespeeld in dit stadion.

In de maanden voor het WK wordt het gebouw gebruikt als hotel en sportcentrum. Als het WK is afgelopen zal het stadion worden gebruikt worden als plek voor de bevolking om te sporten.

Ras Abu Aboud stadium (Doha)

Ras Abu Aboud stadium

Het Ras Abu Aboud stadion in Doha is gemaakt gerecyclede scheepscontainers. Hierdoor is het zowel duurzaam als goedkoop. Het stadion biedt plaats aan 40.000 toeschouwers.

Het Ras Abu Aboud stadion is het eerste WK-stadion dat na het WK voetbal volledig wordt ontmanteld en herbouwd.

Vliegveld en metro

Het stadion ligt dichtbij Hamad International Airport. De nieuwe Metro Gold Line brengt  toeschouwers rechtstreeks naar het stadion. Naast het stadion ligt het andere stadion, het al-Thumama Stadion.

In dit stadion worden zes groepswedstrijden en een achtste finale gespeeld.

WK 2022 stadions

De bouw en renovatie van de WK 2022 stadions in Qatar hebben meer dan €3 miljard gekost. De voetbalstadions zijn duurzaam gebouwd en zullen het milieu niet teveel belasten. De FIFA wil uitstralen dat het geeft om het milieu.

Allemaal leuk en aardig, maar in plaats van bezorgd te zijn over de WK Qatar stadions en het milieu had de FIFA zich beter druk kunnen maken om de duizenden doden die vielen bij de bouw van de WK voetbalstadions!

Qatar stadion

Het bovenstaande stadion Qatar overzicht hebben we je geïnformeerd over de Qatar WK stadions waarin wordt gevoetbald tijdens het WK 2022. Wil je weten wie de kanshebbers zijn om het Wereldkampioenschap voetbal te winnen? Bekijk dan onze WK kanshebbers analyse.

4.6/5 - (41 stemmen)
author Stefan Garsthagen
Stefan Garsthagen

Stefan is oprichter van de website Intikkertje en is al zijn hele leven geïnteresseerd in wedden op sport en casino’s.

Hij schrijft graag over de ontwikkelingen en nieuwtjes op casinogebied. Ook bezoekt hij de online casino's en beoordeelt deze in casino reviews.

Vijftien jaar geleden startte hij deze website als voetbalpoule platform waar inmiddels meer dan 400.000 voetbalfans een poule invulden.

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL