Login
wk qatar stadions
Home » Blog » WK 2022 » WK stadions Qatar

WK stadions Qatar

Bekijk hier alle stadions van het WK 2022 in Qatar. Het WK 2022 wordt gespeeld in acht stadions. Sommige stadions zijn compleet nieuw, andere zijn gerenoveerd. Het grootste stadion biedt plaats voor 80.000 toeschouwers.

Het WK voetbal wordt in de winter gespeeld. Toch zijn alle stadions voorzien van klimaatcontrole en airconditioning. Dit is geen overbodige luxe. In de winter is de gemiddelde temperatuur in Qatar nog 30°C.

WK 2022 Qatar stadions

Op de kaart hieronder zie je dat alle stadions dichtbij elkaar liggen. Hierdoor kunnen voetbalfans zich snel en makkelijk verplaatsen. Lees hieronder alles over de acht WK stadions in Qatar.

Al Bayt Stadium (Al-Khor)

al-Bayt Stadium

Het Al Bayt Stadium ligt in de stad Al-Khor en biedt plaats aan 60.000 toeschouwers. In dit stadion wordt op 18 november 2022 de openingsceremonie gehouden. Daarna wordt er de openingswedstrijd gespeeld zie zal aanvangen om 11:00 uur in de ochtend Nederlandse tijd.

In het Al Bayt stadion worden zes groepswedstrijden, een achtste finale, een kwartfinale en een halve finale gespeeld.

Verschuifbaar dak

Het verschuifbare dak zorgt voor schaduw en dat is geen overbodige met een vol schijnende zon.  Het stadion kostte meer dan €770 miljoen. Buiten het Al Bayt Stadion is een super grote parkeerplaats. Het stadion heeft de vorm van een schelp en biedt plaats aan. Het ontwerp van Charmaine Waldie symboliseert de Arabische gastvrijheid.

Ahmed bin Alistadion (al-Rayyan)

Ahmed-bin-Alistadion

het Ahmed bin Ali Stadion wordt ook wel het Al-Rayyan Stadion genoemd. Het stadion ligt in de stad Al-Rayyan op 20 kilometer van de hoofdstad Doha. Het Ahmed bin Alistadion is de thuisbasis van Al-Rayyan Sports Club en van Al-Kharitiyath Sports Club.

Waanzinnige schermen

Het stadion is volledig gerenoveerd en is omgeven door een enorme mediagevel rondom het stadion. Op deze gigantische schermen zijn o.a. videoprojecties, nieuws, commercials, sportupdates, toernooi-informatie en wedstrijden te zien. Het Ahmed bin Alistadion is gastheer voor zes groepswedstrijden en een achtste finale.

Capaciteit opgebouwd en afgebouwd

Het in 2003 gebouwde stadion had een capaciteit van 25.000 toeschouwers. Door de verbouwing is de capaciteit opgeschroefd naar 43.000 overdekte zitplaatsen. In 2021 zijn er vier wedstrijden gespeeld tijdens het WK voetbal voor clubs.

Na het WK voetbal wordt het stadion verkleind naar 20.000 zitplaatsen. De stoeltjes worden gedoneerd aan ontwikkelingslanden. Zij hergebruiken de zitplaatsen in hun stadions.

Khalifa International Stadium (al-Rayyan)

Khalifa International Stadium

Dit stadion ligt in al-Rayyan en dateert uit 1976. Het werd in 2005 gerenoveerd en uitgebreid. Het stadion is vernoemd naar Khalifa bin Hamad Al Thani, de voormalige emir van Qatar. Het nationale voetbalteam van Qatar speelt hier zijn thuiswedstrijden.

Capaciteit

Voor het WK 2022 heeft dit stadion een totale make-over gekregen. De capaciteit van het stadion is 45.000. Het stadion ligt in ‘the Aspire Zone’, een groot sportcomplex waar diverse andere sportvoorzieningen aanwezig zijn.

In dit stadion werd de AFC Asian Cup 2011 gespeeld. Tijdens het WK 2022 zullen in het Khalifa International Stadion zes pouleduels, een achtste finale en de troostfinale worden gespeeld.

Klimaatbeheersing

Het Khalifa International Stadion is het eerste geklimatiseerde stadion van een FIFA WK voetbal event. Door de hoge temperaturen in Qatar is besloten de stadions uit te rusten met koeltechnologie. Het mag er tijdens een wedstrijd niet warmer dan 26 graden worden.

Education City Stadium (Ar Rayyan)

Education City Stadium

In 2016 begon men aan de bouw van dit nieuwe stadion. Het stadion ligt in Ar Rayyan en heeft een capaciteit van 40.000 toeschouwers. De bijnaam van dit stadion is het “Juweel van de Woestijn” omdat de gevel lijkt op geslepen diamant.

Milieuvriendelijk stadion

Het Education City Stadium is een van de meest milieuvriendelijke stadions op deze aardbol. Ongeveer 55% van de materialen is afkomstig uit lokale bronnen en 20% van de bouwmaterialen is milieuvriendelijk.

Stoeltjes naar ontwikkelingslanden

Na het WK wordt de capaciteit van het stadion teruggebracht van 40.000 naar 20.000 zitplaatsen. Het stadion zal dan gebruikt worden door de universiteit. De resterende zitplaatsen gaan naar  ontwikkelingslanden.

WK Wedstrijden

In 2021 vond in dit stadion de finale van het WK voetbal voor clubteams plaats. In de finale won Bayern München met 1–0 van het Mexicaanse Tigres UAN. Tijdens het WK voetbal zullen er zes groepswedstrijden, een achtste finale en een kwartfinale worden gespeeld.

Al-Janoub Stadium (Al Wakrah)

Al-Janoub stadium

Het Al-Janoub stadion is gelegen in de stad Al-Wakrah. Naast een voetbalstadion bestaat het complex uit o.a. een zwembad, een multifunctionele sporthal en een winkelcentrum. Daarnaast bevindt zich er een schitterend park en een prachtig plein.

Het stadion heeft een afsluitbaar dak. Deze zorgt voor voldoende schaduw en beschermd tegen eventuele regen. Het geïntegreerde koelsysteem zorgt voor een aangenaam stadionklimaat.

Het Al-Janoub stadion is de thuishaven van voetbalclub Al-Wakrah Sports Club. Het stadionis uitgebreid van 12.000 naar 45.120 zitplaatsen. Het ontwerp baarde veel opzien omdat het volgens sommigen wat weg heeft van een vulva. In het Al-Wakrah Stadion worden zes poule wedstrijden en een achtste finale gespeeld.

Lusail Iconic Stadium (Lusail)

lusail iconic stadium

Het Lusail Iconic Stadion in Al Daayen heeft een capaciteit van 80.000 bezoekers. In dit stadion wordt de finale van het WK 2022 in Qatar gespeeld. Het voetbalstadion heeft een cirkelvormige vorm en wordt omringd door een gracht. De arena wordt via zes bruggen verbonden met parkeerplaatsen buiten het stadion.

Na het WK wordt deze voetbaltempel omgevormd tot een kleiner voetbalstadion met 20.000 zitplaatsen. De overgebleven stoeltjes worden gedoneerd aan een ontwikkelingsland.

In dit stadion worden zes groepswedstrijden, een achtste-, kwart- halve-, en finale gespeeld.

Al Thumama Stadium (Doha)

Al-Thumama stadium

Het Al-Thumama stadion is ontworpen door Ibrahim Jaidah. De arena heeft de vorm van een Taqiyah. Dit is een traditionele islamistische hoed die veel in islamitische landen wordt gedragen.
Het stadion is vernoemd naar een lokale boom, de al thumamaboom.

Infrastructuur

De infrastructuur rondom het WK stadion is uitstekend. Het stadion ligt 12 km verwijderd van het centrum van Doha. Door de korte afstand tot het centrum van Doha en tot Hamad International Airport is het al Thumama stadion gemakkelijk toegankelijk voor publiek.

Na het WK wordt het stadion teruggebracht van 40.000 naar 20.000 toeschouwers. Het is één van de twee WK stadions in de hoofdstad Doha, naast het Ras Abu Aboud Stadion. Er worden zes groepswedstrijden, een achtste en een kwartfinale gespeeld in dit stadion.

Ras Abu Aboud stadium (Doha)

Ras Abu Aboud stadium

Het Ras Abu Aboud stadion in Doha is gemaakt gerecyclede scheepscontainers. Hierdoor is het zowel duurzaam als goedkoop. Het stadion biedt plaats aan 40.000 toeschouwers.

Het Ras Abu Aboud stadion is het eerste WK-stadion dat na het WK voetbal volledig wordt ontmanteld en herbouwd.

Vliegveld en metro

Het stadion ligt dichtbij Hamad International Airport. De nieuwe Metro Gold Line brengt  toeschouwers rechtstreeks naar het stadion. Naast het stadion ligt het andere stadion, het al-Thumama Stadion.

In dit stadion worden zes groepswedstrijden en een achtste finale gespeeld.

Lees meer over het WK 2022 in Qatar.

Rate this post