Medailles Nederland Olympische Spelen 2022
Home » Blog » Medailles Nederland Olympische Spelen 2022

Medailles Nederland Olympische Spelen 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Hoeveel medailles won Nederland tijdens de Olympische Spelen 2022 in Peking?  Nederland won 8 gouden, 5 zilveren en 4 bronzen medailles.

Winnaars gouden medaille Nederland

Ireen Wust, Irene Schouten, Thomas Kro en Kjeld Nuis behaalden goud voor Nederland bij het schaatsen. Kimberley Bos wist knap een bronzen medaille te winnen bij het onderdeel Skeleton.

Suzanne Schulting won bij het onderdeel shorttrack 2 gouden, 1 zilver en een bronzen medaille tijdens de Olympische Winterspelen 2022 in Peking.

Irene Schouten behaalde zelfs 3 keer goud en 1 keer zilver. Daarmee is ze de meest succesvolle olympiër ooit op een enkele Spelen.

Hoeveel medailles haalt Nederland tijdens de Olympische Spelen 2022 in Beijing? We doen hier een prognose van het aantal medailles dat Nederland gaat pakken.

Medailles Nederland stand

Hoeveel medailles heeft Nederland gewonnen? In totaal heeft Nederland 17 medailles gewonnen tijdens de Olympische Spelen 2022. Hieronder zie je een overzicht van de Nederlandse sporters die een medaille wonnen.

8X GOUD
5X ZILVER
4X BRONS

Gouden medailles Nederland

Irene Schouten won goud op de massasprint.
Thomas Krol won goud op de 1.000 meter.
Dames shorttrack aflossing 3.000 meter shorttrack.
Suzanne Schulting won goud op de 1.000 meter shorttrack.
Irene Schouten won goud op de 5.000 meter schaatsen.
Irene Schouten won goud op de 3.000 meter schaatsen.
Ireen Wüst won goud op de 1.500 meter schaatsen.
Kjeld Nuis won goud op de 1.500 meter schaatsen.

Zilveren medailles Nederland

Jutta Leerdam won zilver op de 1.000 meter schaatsen.
Patrick Roest
won zilver op de 5.000 meter schaatsen.
Patrick Roest won zilver op de 10.000 meter schaatsen.
Suzanne Schulting won zilver op de 500 meter shorttrack.
Thomas Krol won zilver op de 1.500 meter schaatsen.

Bronzen medailles Nederland

Het dames team won brons op de ploegenachtervolging
Antoinette de Jong won brons op de 1.500 meter schaatsen.
Kimberley Bos won zilver bij het onderdeel skeleton.
Suzanne Schulting won brons op de 1.500 meter shorttrack.

Voorafgaande aan het toernooien deden verschillende instanties en personen een prognose over het aantal medailles voor Nederland. Leuk om achteraf te bekijken wie er nu het dichtst bij de medaille voorspelling zat.

medailles Olympische Spelen 2022

Nielsen's Gracenote is een sportdatabureau dat onderzoek doet naar de kansen van de medailles van de deelnemende landen. Zij voorspellen dat Nederland zes gouden, elf zilveren en drie bronzen medailles behaalt tijdens de Olympische Spelen van 2022 in Beijing. In oktober vorig jaar voorspelde het bureau nog twaalf gouden medailles voor TeamNL.

De zes gouden medailles die Nederland ‘kwijt' is zijn volgens het databureau het goud van de aflossing bij de shorttrackers, shorttrackster Suzanne Schulting op de 500 meter, schaatsster Ireen Wüst op de 1.500 meter en Patrick Roest op de 5.000 meter. Ook behaalt Nederland toch geen goud met Irene Schouten op de massastart en de ploegachtervolging.

Voorspelling Team NL chef

Chef de mission Carl Verheijen zegt dat TeamNL op de Olympische Spelen in Beijing richting de twintig medailles gaat behalen. „We hebben meer starts en zijn iets breder dan bij de vorige Spelen”, aldus Carl Verheijen.

Schaatsmedailles

Rémy de Wit is technisch directeur van de schaatsbond KNSB. Hij mikt op een minimaal aantal van vijftien schaatsmedailles. Overigens kun in ons overzicht alle starttijden van het schaatsen zien zodat je op tijd voor de buis zit.

Tijdens de vorige Olympische Spelen in Pyeongchang won Nederland twintig medailles waarvan acht keer goud. Vier jaar daarvoor in Sotsji won Nederland zelfs 24 medailles, waarvan ook acht keer goud.

Kunstschaatsen met Lindsay van Zundert

Naast het schaatsen heeft Nederland ook deelnemers bij het kunstschaatsen (Lindsay van Zundert) en het aplineskiën (Adriana Jelinkova). Nederland heeft in deze disciplines heel lang geen sporters afgevaardigd. Het is ook niet zo dat we hier nu direct medailles moeten gaan verwachten. Maar het is wel leuk om Nederlanders in deze sporten actief te zien op de Spelen en wellicht spreekt het de jeugd aan om ook actief te gaan kunstschaatsen.

Medaille Skeleton Kimberley Bos

Skeletonster Kimberley Bos zal wel meestrijden om de medailles. Zij draait een super seizoen en staat aan kop in het wereldbekerklassement.  Het zou natuurlijk een gigantische verrassing zijn als Nederland op het onderdeel skeleton een medaille weet te bemachtigen.

Thomas Krol pakt twee keer goud

Gracenote verwacht goud voor Thomas Kroll op zowel 1.000 als 1.500 meter. Kai Verbij wint zilver.

Suzanne Schulting Koningin van de Spelen

Suzanne Schulting is op dit moment de beste shorttrackster ter wereld. Ze komt uit op drie individuele afstanden en op de ploegenachtervolging. In theorie kan Suzanne Schulting vier plakken meenemen naar Nederland. Gracenote verwacht dat Schulting meedere gouden medailles gaat winnen. Dat zou er zo maar voor kunnen zorgen dat Suzanne Schulting de Koningin van de Spelen gaat worden.

Medaillespiegel Olympische Spelen

Hieronder de voorspelling van databureau Gracenote. Dat Nederland in de top-10 zal eindigen is evident. Naar onze mening zou een 4e plek het maximaal haalbare zijn voor Nederland. Maar dan moet ook wel alles goed vallen (en niet slecht vallen tijdens bijvoorbeeld schaatsen).

Bij de vorige Winterspelen eindigde Nederland als vijfde met acht gouden, zes zilveren en zes bronzen medailles.

Noorwegen voert de verwachte medaillestand aan met 45 plakken, gevolgd door Rusland (32), Duitsland (25) en de Verenigde Staten (22). De Winterspelen beginnen op 4 februari.

  1. Noorwegen – 45 (22 goud, 13 zilver, 10 brons)
  2. Rusland – 32 (11 goud, 12 zilver, 9 brons)
  3. Duitsland – 25 (12 goud, 10 zilver, 3 brons)
  4. Verenigde Staten – 22 (7 goud, 5 zilver, 10 brons)
  5. Canada – 22 (6 goud, 6 zilver, 10 brons)
  6. Zweden – 21 (7 goud, 8 zilver, 6 brons)
  7. Zwitserland – 21 (5 goud, 8 zilver, 8 brons)
  8. Nederland – 20 (6 goud, 11 zilver, 3 brons)
  9. Oostenrijk – 18 (5 goud, 6 zilver, 7 brons)
  10. Frankrijk – 18 (2 goud, 7 zilver, 9 brons)

Voorspellingen Intikkertje

Wij voorspelden voor Nederland zeven gouden, zes zilveren en negen bronzen medailles. Ben je gek van voorspellen doe dan mee aan onze WK poule 2022.

Sportkalender 2022

Bekijk het complete overzicht met alle belangrijkste sportevenementen van 2022.

4.2/5 - (12 stemmen)

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL