f1 wijzigingen 2024
Home » Blog » F1 wijzigingen en veranderingen in 2024

F1 wijzigingen en veranderingen in 2024

Het Formule 1-seizoen start op met de eerste race op 2 maart 2024 in Bahrein. Voor het nieuwe seizoen hebben FIA en F1 een aantal wijzigingen doorgevoerd. We zetten de F1 wijzigingen van 2024 voor je op een rijtje.

De vrees van de concurrentie dat Red Bull weer een flinke voorsprong heeft, zou aan het begin van het seizoen zomaar terecht kunnen zij

F1 veranderingen 2024

Aan de (technische) reglementen verandert vrijwel niets. De FIA heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd in de regels rond het testen met oude auto's.

Zo moeten alle onderdelen die gebruikt worden al eerder in het raceweekend zijn gebruikt. Door deze maatregel kunnen de teams geen gloednieuwe onderdelen op een oude auto gebruiken om op die manier de testbeperkingen te omzeilen.

In het nieuwe technisch reglement (sectie 3.16.4) is te lezen waar metalen componenten in de vloer wel of niet gebruikt mogen worden.

F1 Coureurs 2024

Er zijn in 2024 geen nieuwe Formule 1 coureurs toegevoegd. Negentien van de twintig coureurs die in 2024 aan de Formule 1 deelnemen, begonnen ook aan het seizoen 2023.

Daniel Ricciardo heeft de plek ingenomen van Nyck de Vries. Hij werd al tijdens het seizoen 2023 vervangen.

Nieuwe trainer voor Max Verstappen

Max Verstappen heeft een nieuwe trainer, Rupert Manwaring. Hij vervangt Bradley Scanes. Manwaring staat bij Red Bull Racing in nauw contact met race-engineer Gianpiero Lambiase en performance engineer Tom Hart.

Uiteraard blijven vader Jos Verstappen en manager Raymond Vermeulen een belangrijke rol spelen.

Race teams

AlphaTauri krijgt een nieuwe naam en zou Racing Bulls gaan heten. Zo gaat de naam van het Red Bull Racing-zusterteam erg lijken die van Red Bull Racing. Laurent Mekies wordt de nieuwe teambaas van Scuderia AlphaTauri RB.

De naam van Alfa Romeo wordt wederom Sauber en zal in 2026 omgedoopt worden tot het fabrieksteam van Audi.

Aston Martin heet voortaan “Aston Martin Aramco F1 Team”, omdat Cognizant niet langer de hoofdsponsor is.

De andere acht teams blijven ongewijzigd.

F1-kalender 2024

Het F1-seizoen van 2024 telt 24 races. Dat is een record. De FIA heeft de kalender dusdanig ingedeeld, waardoor er minder reisbewegingen gemaakt worden. De GP van Japan is bijvoorbeeld verplaatst van het najaar naar april.

Na vier jaar afwezig te zijn geweest, keert de GP van China in 2024 weer terug op de kalender.

Om de logistieke circus makkelijker te maken, wordt de GP van Qatar geplaatst direct voor de laatste race in Abu Dhabi. Een andere reden voor deze wijziging is dat op deze latere datum minder kans is op extreme hitte, zoals deze in 2023 het geval was.

Bekijk de complete F1 kalender 2024.

f1 veranderingen 2024Format sprintrace

Ook dit seizoen worden er wederom veranderingen in het format van de sprintrace doorgevoerd.

De F1-commissie wil de sprintactiviteiten beter scheiden van de sessies voor de Grand Prix. Zo wordt er o.a. een ‘reversed grid' overwogen. Coureurs zouden dan in omgekeerde volgorde van de stand in het wereldkampioenschap starten.

Op de vrijdag is er een vrije training, gevolgd door de kwalificatie voor de sprintrace. Op zaterdag is er een sprintrace met daarna de kwalificatie voor de race.

Welke F1 races hebben een sprintrace in 2024? Er worden, net als in 2023, zes sprintraces gereden. De sprintraces in 2024 vinden plaats tijdens de volgende GP's:

De punten die te verdienen zijn blijven ongewijzigd. De winnaar pakt 8 punten en de coureurs t/m plek acht krijgen steeds een punt minder.

Het concrete voorstel van het vernieuwde format wordt tijdens de eerste bijeenkomst van 2024 gepresenteerd.

Wijzigingen F1 veiligheidsplan extreem weer

De FIA wil een herhaling van de problemen tijdens de GP in Qatar van 2023 voorkomen. Veel coureurs waren toen oververhit en Lance Stroll viel zelfs flauw achter z’n stuur.

Door de extreme temperaturen tijdens de Grand Prix van Qatar heeft het comité updates van het technisch reglement goedgekeurd om een luchtschuif toe te staan die meer koeling biedt voor de coureur in de auto. Er mag een scoop in de auto geplaatst worden om de koeling van de coureur te verbeteren (sectie 3.6.5 technisch reglement).

Daarnaast wordt nog onderzoek gedaan naar extra koelopties voor extremere omstandigheden.

Testdagen: meer kilometers, minder testtijd

De teams mogen in 2024 tijdens twee zogenaamde filmdagen foto's en video's maken op een circuit.

Ook mag er 200 kilometer worden gereden. In 2023 was dit nog 100 kilometer.

Het aantal door de FIA georganiseerde testdagen voor Pirelli is verhoogd van 35 naar 40 dagen. Gedurende vier dagen worden de regenbanden getest ten behoeve van het verbeteren van nieuwe intermediates en regenbanden. Vorig seizoen waren coureurs ontevreden over deze banden.

Er ligt ook focus om de spray, die het zicht belemmert, te verminderen.

De testdagen vinden plaats van 21 tot 23 februari in Bahrein van 10:00 uur tot 19:00 uur lokale tijd. Dit is een wijziging van van 9.5 naar 9 uur.

Na de testdagen hebben de F1-teams een week de tijd om de auto’s klaar te maken voor de eerste GP in Bahrein.

Wijzigingen bandenreglement

Bandenwarmers worden voorlopig (toch) niet verboden. Het rijden zonder bandenwarmers is uitgesteld tot 2026.

Er mogen standaard dertien set banden per auto per raceweekend worden gebruikt.

Zoals eerder vermeld worden er meer tests gedaan om oplossingen te vinden voor het slechte zicht tijdens regenachtige weekenden.

Verboden om aan auto 2026 te werken

In de nieuwe reglementen voor 2026 staan veel veranderingen op motorisch gebied op stapel. Het is echter niet toegestaan om in 2024 fysiek te werken aan de Formule 1 auto van 2026. Dit wordt pas vanaf januari 2025 toegestaan.

Minder tijd ‘right to review' en boetes

Het recht van een team om een ‘right to review' aan te vragen zal worden ingekort van 14 dagen naar 4 dagen. Voor het aanvragen van een ‘right to review', worden 6000 euro kosten in rekening gebracht.

De FIA heeft de maximale hoogte van boetes verhoogd, met een maximum van 1 miljoen euro.

Bovenstaande informatie komt uit derde versie van het technisch reglement dat werd gepubliceerd op 6 december 2023.

3.7/5 - (3 stemmen)

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL