Formule 1 GP Bahrein, International Circuit Grand Prix

f1 bahrein

De Grand Prix van Bahrein was in 2004 de eerste race die georganiseerd werd in het Midden-Oosten. Ondanks protesten en kritiek is de race een zekerheidje op de Formule 1-kalender. Het is sinds enige jaren zelfs de seizoensouverture. In dit artikel lees je alles over de F1 van Bahrein.

Bahrein International Circuit

Zoals eerder gezegd is dit het eerste Formule 1 circuit waar in het Midden-Oosten een race werd gehouden. Inmiddels wordt er wordt er ook formule 1 gereden in Saoedi Arabië, Qatar, Abu Dhabi.

Het circuit kent 15 bochten, heeft een lengte van 5,412 kilometer en de totale race lengte is 308,238 km.

De laatste jaren is het circuit 6 keer gewijzigd. Zo werd er in 2010 een grand prix gehouden op de ‘Endurance Layout’. Fernando Alonso wist deze GP in zijn Ferrari te winnen. Omdat er veel kritiek was op het onmogelijk kunnen inhalen, is er nooit meer op layout nooit meer gereden.

Het circuit kent snelle rechte stukken met een aantal langzame bochten. Sinds de eerste race in 2004 is bocht vier aangepast en in 2014 is het kunstlicht toegevoegd, zodat er ook ’s avond geracet kon worden.

DRS zones

De baan kent maar liefst drie DRS-zones. Dat is veel, want de meeste circuits hebben twee DRS zones. Ze liggen op dit circuit op start-finish, tussen bocht 10 en 11 en tussen bocht 3.
circuit bahrein

F1 Bahrein historie

De allereerste editie van de Grand Prix van Bahrein werd verreden op 4 april 2004 en gewonnen door de Duitser Michael Schumacher die later dat jaar voor de zevende en laatste keer wereldkampioen zou worden.

De race werd gedurende de eerste edities bij daglicht gehouden, maar werd later, conform de trend om races in het Midden-Oosten vanwege de temperatuur in de avonduren te rijden, bij kunstlicht verreden.

In 2011 ging de Grand Prix van Bahrein niet door vanwege onrust onder de bevolking. De Arabische Lente die ook welig tierde in andere landen zoals Egypte zorgen, maakte ook dat de Bahreini meer vrijheden en politieke invloed wilden verwerven. De Formule 1 wilde zich verre van dit politieke conflict houden en gelastte de race op het circuit van Sakhir af.

grand prix bahrein

Corona race

In het jaar 2020 werden er eenmalig twee races op het circuit van Sakhir verreden. Vanwege de Covid pandemie werden er dat jaar veel races afgelast. De FIA probeerde toch een representatieve kalender op te stellen door meerdere Grand Prix te organiseren op plekken waar de beperkende maatregelen dat toelieten.

Bahrein was zo’n plek. Een week na de Grand Prix van Bahrein werd daarom de Grand Prix van Sakhir verreden. Deze volgende in tegenstelling tot de normale race het buitencircuit van de baan, wat korter is en veel minder bochten kent.

De race werd er een voor de geschiedenisboeken. Lewis Hamilton miste de race door een corona besmetting. Max Verstappen en Charles Leclerc vielen allebei in de eerste ronde van de wedstrijd uit.

George Russell, de vervanger van Hamilton, had dat seizoen tot dat moment puntloos achteraan gereden in een Williams, maar stevende in deze race af op zijn eerste zege totdat hij enkele ronden voor het eind een lekke band kreeg.

Sergio Perez won de race voor het team van Racing Point. Esteban Ocon werd tweede in een Renault en Lance Stroll, ook Racing Point, werd derde.

Prestaties Verstappen in Bahrein

Max Verstappen debuteerde in 2015 in zijn Toro Rosso met een uitvalbeurt op het circuit van Sakhir. Een jaar later finishte de Nederlander wel en pakte hij met een zesde plaats ook 8 wk punten mee.

In 2017 reed Verstappen voor het eerst in een Red Bull in Bahrein. Dat leverde hem opnieuw een uitvalbeurt op. Dat zou ook in 2018 en 2020 (GP van Sakhir) gebeuren. Men kan dus stellen dat het tussen Verstappen en dit circuit geen onvoorwaardelijke liefde is.

In 2021 dacht Verstappen de race te gaan winnen, maar moest hij de koppositie in de slotfase van de race teruggeven aan Lewis Hamilton nadat Verstappen bij een inhaalpoging met vier wielen buiten de baan was gekomen. In 2023 won Verstappen zijn eerste Grand Prix van Bahrein.

Wat vindt Max Verstappen van het International circuit Bahrein?

“Het meest uitdagende aan dit circuit zijn de tracklimits en het managen van je banden. Wanneer je zuinig bent op je banden en de slijtage binnen de perken houdt, hoef je niet eens voluit te gaan om een goede prestatie neer te zetten.”

Recente winnaars F1 Bahrein

2020 Lewis Hamilton (Mercedes)
2020 Sergio Perez (Racing Point, officieel de Grand Prix van Sakhir)
2021 Lewis Hamilton (Mercedes)
2022 Charles Leclerc (Ferrari)
2023 Max Verstappen (Red Bull Racing)

Vol gas in Bahrein

De maximale snelheid op het circuit ligt op 329.6 km/u. De lange rechte stukken zorgen ervoor dat er op 72% van het circuit vol gas gegeven kan worden. Uiteraard maakt dit het voor jou en mij als toeschouwer leuk om te kijken!

Bekijk hieronder hoe Max Verstappen dit circuit aanpakt.

Bezoeken F1 Bahrein

Wil je de Grand Prix van Bahrein bezoeken, dan raden we je aan om flink wat geld mee te nemen. Bahrein is maar een klein eiland, maar is volgebouwd met toeristische attracties, winkelcentra en bezienswaardigheden.

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL