Login
loting wk 2022

Loting WK 2022

Nederland is voor het kwalificatietoernooi van het WK 2022 in Qatar ingedeeld in bij Turkije, Noorwegen, Montenegro, Letland en Gibraltar.

Turkije en Noorwegen zijn de grootste concurrenten voor Nederland. Turkije staat 32e op de FIFA ranglijst. En Noorwegen (44e) is ver weggezakt maar heeft grote talenten als Haaland, Ødegaard en AC Milan-revelatie Jens Hauge. Noorwegen mag dus zeker niet onderschat worden.

Nederland speelde nog nooit tegen Montenegro en Gibraltar. Tegen Letland speelde het Nederlands elftal nog op de eindronde van het EK 2004. Nederland won toen in de groepsfase met 3-0 van de Letten door twee goals van Ruud van Nistelrooij en eentje van Roy Makaay.

De loting van het WK 2022 vond plaats op 7 december in Zürich. Een gunstige loting was van belang om de kansen van deelname aan het WK 2022 in Qatar te vergroten. Tijdens de loting werden de 55 Europese landen onderverdeeld in zes potten. Hieronder zie je de 10 poules en de landen die in elke poule zijn ingedeeld.

Groepsindeling WK-kwalificatie

Groep A
Portugal
Servië
Ierland
Luxemburg
Azerbeidzjan
Groep B
Spanje
Zweden
Griekenland
Georgië
Kosovo
Groep C
Italië
Zwitserland
Noord-Ierland
Bulgarije
Litouwen
Groep D
Frankrijk
Oekraïne
Finland
Bosnië en Her
Kazachstan
Groep E
België
Wales
Tsjechië
Wit Rusland
Estland
Groep F
Denemarken
Oostenrijk
Schotland
Israël
Faeröer Eilanden
Moldavië
Groep G
Nederland
Turkije
Noorwegen
Montenegro
Letland
Gibraltar
Groep H
Kroatië
Slowakije
Rusland
Slovenië
Cyprus
Malta
Groep I
Engeland
Polen
Hongarije
Albanië
Andorra
San Marino
Groep J
Duitsland
Roemenië
IJsland
Noord-Macedonië
Armenië
Liechtenstein

WK kwalificatie

De WK-kwalificatie start komend jaar in maart. De laatste groepswedstrijd is in november 2021. Daartussen zit dus nog het EK voetbal. De tien groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. De tien nummers twee strijden in de play-offs met twee landen uit de Nations League om drie resterende tickets.

WK loting video

Het WK voetbal zal met 32 deelnemers worden gespeeld in Qatar met de openingswedstrijd op 21 november 2022 en eindigt met de WK-finale op 18 december.

speelrondedata
ronde 124 - 25 maart 2021
ronde 227 - 28 maart 2021
ronde 330 - 31 maart 2021
ronde 41 - 2 september 2021
ronde 54 - 5 september 2021
ronde 67 - 8 september 2021
ronde 78 - 9 oktober 2021
ronde 811 - 12 oktober 2021
ronde 911 - 13 november 2021
ronde 1014 - 16 november 2021

Mening bondscoach Frank de Boer

Frank de Boer is behoorlijk tevreden met de loting maar is ook op zijn hoede. “Het is geen poule des doods, maar er is ook geen poule des doods. In iedere poule is het groepshoofd in mijn ogen favoriet”, zei De Boer in een reactie op de loting. Maar je loopt natuurlijk niet zomaar over Turkije en Noorwegen heen. Turkije is een goede voetbalnatie met nieuwe talenten en bij Noorwegen denk ik al snel aan Erling Haaland en Martin Ødegaard.” aldus de Boer.

De Boer vervolgt “Montenegro en Letland kunnen ook uit een goede organisatie spelen en tegen Gibraltar moeten we aan ons doelsaldo werken. Meteen uit tegen Turkije zou wel lekker zijn, want tegen die tijd zijn er misschien nog steeds geen toeschouwers welkom. Ik zou in maart ook wel tegen Noorwegen willen spelen. Ik ben wel blij dat we geen landen als Zwitserland, Zweden en Rusland hebben getroffen. En verre reizen naar Azerbeidzjan en Kazachstan zijn ons ook bespaard gebleven. We weten waar we aan toe zijn. We kunnen aan de bak.” aldus Frank de Boer.

Bondscoach Frank De Boer wacht in 2021 veel belangrijke wedstrijden, want in juni begint het EK. Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië zijn in de poulefase de tegenstanders van Oranje.

Potindeling WK 2022

Al eerder bespraken we dat het voor Oranje van belang is om bij de loting in pot 1 te zitten. In welke pot welk land zit werd bepaald op basis van de FIFA-ranking van 26 november. De nummers 1 t/m 10 van Europa (volgens de FIFA-ranking) komen in pot 1. Nederland stond op dat moment 10e in de lijst en daarmee werd Nederland ingedeeld in pot 1. De andere landen in pot 1 zijn België, Frankrijk, Engeland, Portugal, Spanje, Italië, Kroatië, Denemarken en Duitsland.

Hieronder zie je een overzicht van de pot indeling die werd gehanteerd bij de loting van de WK kwalificatie.

Pot 1Pot 2
BelgiëZwitserland
FrankrijkWales
EngelandPolen
PortugalZweden
SpanjeOostenrijk
ItaliëOekraïne
KroatiëServië
DenemarkenTurkije
DuitslandSlowakije
NederlandRusland
Pot 3Pot 4
HongarijeBosnië & H.
RoemeniëSlovenië
NoorwegenMontenegro
IerlandN.-Macedonië
TsjechiëAlbanië
Noord-IerlandBulgarije
IJslandIsraël
SchotlandWit Rusland
GriekenlandGeorgië
FinlandLuxemburg
Pot 5Pot 6
ArmeniëMalta
CyprusMoldavië
FaeröerLiechtenstein
AzerbeidzjanGibraltar
EstlandSan Marino
Kazachstan
Kosovo
Litouwen
Letland
Andorra

De tien beste landen op de FIFA-ranglijst zitten dus bij elkaar in pot 1 en ontlopen elkaar derhalve.

De 55 landen werden onderverdeeld in tien groepen van vijf of zes landen. Je speelt in de poule een uit- en een thuiswedstrijd tegen elk land. Een aantal landen ligt met elkaar op gespannen voet en hierbij werd rekening gehouden tijdens de loting. Deze landen konden elkaar niet loten: Armenië – Azerbeidzjan, Gibraltar – Spanje, Kosovo – Bosnië & Herzegovina, Kosovo – Servië, Kosovo – Rusland en Oekraïne – Rusland.

Nederland snakt naar deelname WK

Deelname aan het WK 2022 zou wel gewenst zijn na de debacles van de afgelopen jaren. Zo wist Nederland zich niet te kwalificeren voor het EK 2016 in Frankrijk. En ook tijdens het WK 2018 in Rusland was Nederland de grote afwezige. Nederland zakte behoorlijk op de FIFA ranking omdat Nederland twee grote eindtoernooien misliep.

Maar gelukkig gaat het een stuk beter met ons Oranje. Ronald Koeman wist het Nederlands Elftal weer aan het voetballen te krijgen. De Nations League finale werd zelfs bereikt en Nederland heeft zich overtuigend geplaatst voor het EK 2020.