Formule 1 GP Australië, Melbourne

melbourne formule 1

Lees hier alles wat je moet weten over de Grand Prix van Australië en het Albert Park Street Circuit. Wat maakt het F1 Melbourne weekend zo bijzonder en waar moeten de coureurs rekening mee houden?

De Grand Prix van Australië wordt sinds 1996 verreden op het Albert Park Street Circuit. Op deze F1 race in Albert Park komen zo'n 400.000 formule 1 fans af.

De GP van Australië werd in 1928 voor het eerst verreden en vindt sinds 1996 plaats op het Albert Park Street Circuit in Melbourne. Van 2011 tot en met 2019 was deze race de seizoensopener van het Formule 1-seizoen.

Het F1 circuit in Melbourne werd in 1953 geopend en had toen een totaal andere layout. Doug Whiteford (team Talbot-Lago) was de eerste winnaar.

Het stratencircuit heeft een lengte van 5.027 km en bevat zestien bochten, waarvan er een aantal is vernoemd naar grote Formule 1-kampioenen, zoals Niki Lauda, Jack Brabham, Alain Prost en Ayrton Senna.

Er worden 58 rondes gereden en de totale race lengte is 306,124 km. Het circuit kent vier DRS-zones.

Goede kwalificatie erg belangrijk

Op dit semi-stratencircuit is inhalen moeilijk. Een goede kwalificatie is dan ook heel belangrijk en belooft veel voor een goede eindpositie.

Wist je trouwens dat er op dit semi-stratencircuit alleen wordt gereden met normale auto's? Hierdoor is het voor de coureurs moeilijk om grip te krijgen op het asfalt.

Wat vindt Max van het F1 circuit in Melbourne?

Max Verstappen over het circuit: “De grootste uitdaging op Albert Park zit ‘m meteen in de eerste bocht. Daar is het erg hobbelig en heb je snel last van een blokkerend voorwiel. Dat het deels een stratencircuit is met weinig uitloopzones vind ik wel mooi.”

circuit formule 1 australie

LENGTE
5.,027 km

AFSTAND
305,950 km

RONDEN
58

LAATSTE WINNAAR
Max Verstappen

Wekker zetten

Je moet vroeg je bedje uit om de F1 Melbourne race live te kunnen kijken. Voor een overzicht en agenda, check  hoe laat F1 starttijden zijn, zodat je niks mist.

formule 1 melbourne

F1 Melbourne recente winnaars

In 2022 viel Max Verstappen uit in de 39ste ronde toen hij zijn bolide wegens mechanische problemen aan de kant moest zetten. Charles Leclerc won de race.

Tot dan toe was Australië niet het favoriete circuit van Max. Het enige noemenswaardige resultaat dat hij haalde was een derde plek op het podium in 2019.

Daar kwam in 2023 verandering in. Tijdens een onvergetelijke race, waarbij je op het puntje van je stoel kon zitten, waren er drie herstarts, een safetycar en acht uitvallers. Uiteindelijk pakte Max de overwinning, gevolgd door Lewis Hamilton en Alonso.

Door corona werd er in 2020 en 2021 niet geracet. Dit zijn de meest recente winnaars:

2017 Sebastian Vettel (Ferrari)
2018 Sebastian Vettel (Ferrari)
2019 Valtteri Bottas (Mercedes)
2022 Charles Leclerc (Ferrari)
2023 Max Verstappen (Red Bull)

Michael Schumacher wist deze race in 2000, 2001, 2002 en 2004 te winnen en is met vier overwinningen in Melbourne recordhouder.

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL