Formule 1 GP Saoedi-Arabië, Jeddah

f1 Saoedi-Arabië

Lees alles over de F1 van Jeddah in Saoedi-Arabië. Zo wordt er op het Jeddah Corniche Circuit geracet onder kunstlicht. Check wat je nog meer moet weten over de  moet je nog meer de Grand Prix van Jeddah.

Het Jeddah Street Circuit is een tijdelijk circuit dat is ontworpen door de zoon van beroemde circuitdesigner Herman Tilke,Christian Tilke.

De Grand Prix van Saoedi-Arabië in Jeddah (Djedda) werd voor het eerst gereden op 5 december 2021 en gewonnen door Lewis Hamilton. Wist je dat de race in zijn geheel ‘s nachts wordt verreden? Daarom wordt er, net als in Singapore, op het Jeddah Corniche Circuit geracet onder kunstlicht.

gp Saoedi-Arabië

Het Jeddah Corniche Circuit is een 6,174 kilometer lang tijdelijk stratencircuit. Daarmee is het circuit op Spa na het langste circuit op de formule 1 kalender. De gemiddelde snelheid ligt rond de 252 kilometer per uur. Daarmee is Jeddah het snelste stratencircuit.

Het circuit bevat 27 bochten en heeft daarmee de meeste bochten van alle circuits waar formule 1 wordt gereden. Er zijn in totaal drie DRS zones.

Speciaal en spectaculair aan deze race door de straten van Jeddah is dat de coureurs tot enkele millimeters van de muren rijden. Er staan betonnen muren naast de track, waardoor een foutje je als coureur direct duur kan komen te staan.

Het Jeddah Street Circuit ligt langs de oevers van de Rode Zee met een adembenemende kustlijn. Omdat het stratencircuit vlakbij de Rode Zee ligt, moeten de coureurs rekening houden met zand dat op de baan kan liggen.

Winnaars GP  Saoedi-Arabië

Zowel in 2021 en 2022 vonden hier spectaculaire races plaats. In 2021 was er een hevige strijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton. Een jaar later tussen Charles Leclerc en Verstappen.

In 2023 won Sergio Perez de GP van Saoedi-Arabië. Max Verstappen startte vanaf P15 en eindigde als tweede. Fernando Alonso eindigde op de derde plek.

2021 Lewis Hamilton (Mercedes)
2022 Max Verstappen (Red Bull)
2023 Sergio Pérez (Red Bull)

Bekijk de F1 starttijden zodat je op tijd klaar zit voor de vrije trainingen, kwalificaties en race!

Verstappen over Jeddah

Max Verstappen over het circuit: “”Het circuit van Jeddah is bijzonder, omdat het een erg lang stratencircuit is, met bijna alleen maar snelle bochten en lange rechte stukken. Het zal er erg hard gaan en het zal belangrijk zijn om er foutloos rond te gaan.”

saudi arabie circuit

LENGTE
6,175 km

AFSTAND
308,750 km

RONDEN
50

LAATSTE WINNAAR
Sergio Perez

F1 Qiddiya

In 2019 werd het plan gepresenteerd om een motorsportcomplex in de stad Qiddiya bij Riyad te gaan realiseren. Bedoeling is dat het een circuit wordt dat voldoet aan alle FIA eisen, zodat er alle mogelijke races kunnen worden georganiseerd.

Het circuit moet langer worden dan dat van Spa-Francorchamps, dat tot op heden het langste circuit van de wereld is. Wanneer de F1 van Qiddiya voor het eerst op de F1 kalender zal staan, is onbekend.

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL