F1 Canada

gp canada

De Grand Prix van Canada wordt gereden op het circuit Gilles Villeneuve in Montreal. Lees hier alles over de F1 in Canada.

Michael Schumacher is samen met Lewis Hamilton met zeven overwinningen recordhouder van deze Grand Prix.

Canada ligt in een andere tijdszone, dus check de F1 tijden vandaag nog, zodat je niets mist van deze Grand Prix.

Circuit Gilles Villeneuve

Het Circuit Gilles Villeneuve, voorheen Circuit Ile de Notre, is ontworpen door Roger Peart en begeeft zich op een kunstmatig eiland in Montreal aan de Saint Lawrence rivier.

De eerste race op het circuit werd gewonnen door Gilles Villeneuve. Gilles Villeneuve kwam in 1982 om het leven bij een ongeluk tijdens de Formule 1 in Zolder (België). Sindsdien draagt het circuit zijn naam.

De baan loopt langs de Olympische roeibaan die werd gebruikt tijdens de Olympische Spelen van 1976. De GP van Canada is qua beeld gauw te herkennen aan het paviljoen in de vorm van een golfbal.

Het circuit is smal en heeft nauwelijks uitloopstroken. Het heeft een lengte van 4,361 kilometer en bevat 15 bochten. In totaal worden er 70 ronden gereden.

circuit f1 canada

De Grand Prix van Canada

De Grand Prix van Canada staat al sinds 1967 op de F1 kalender en werd alleen in 1975, 1987, 2009, 2020 en 2021 niet gereden.

In totaal kent dit circuit drie DRS-zones. Naast deze snelle stukken zit er ook een aantal langzame en technische bochten opgesloten in deze baan.

Bij de start lijkt het interessant om de buitenkant te kiezen, maar dat kan je ook zo maar in de problemen brengen. Het is moeilijk grip te krijgen op de baan en bandenmanagement is dan ook zeer belangrijk in deze GP.

Wall of Champions

Het circuit staat ook bekend om bocht veertien met zijn befaamde Wall of Champions aan het uiteinde van het rechte stuk Casino Straight.

In 1999 crashten hier in de GP van Canada zowel Damon Hill, Michael Schumacher als Jacques Villeneuve in die bocht, die sindsdien de Wall of Champions wordt genoemd.

In deze video zie je hoe deze drie legendarische coureurs de muur raakten.

formule 1 babesVerstappen in Canada

In 2016 werd Max Verstappen vierde en in 2017 haalde Max de finish niet eens. In 2018 haalde Verstappen voor het eerst een podiumplek in Canada met een derde plaats. Weer een jaar later werd de vierde plek behaald.

In 2020 en 2021 werd er door het corona virus niet geracet in Canada. In 2022 wist Max Verstappen zijn eerste Grand Prix overwinning in Canada binnen te slepen.

Recente winnaars GP Canada

2016 Lewis Hamilton (Mercedes)
2017 Lewis Hamilton (Mercedes)
2018 Sebastian Vettel (Ferrari)
2019 Lewis Hamilton (Mercedes)
2022 Max Verstappen (Red Bull)