Formule 1 GP Spanje, Barcelona

De Grand Prix van Spanje wordt gereden op het Circuit de Barcelona-Catalunya. We kennen natuurlijk allemaal de legendarische uitspraak ‘Jo hee, Jo hoo' van Olav Mol, toen Max Verstappen hier in 2016 zijn eerste F1 overwinning pakte. Lees hier alles over de Formule 1 in Spanje.

De Spaanse Grand Prix is vaste prik op de Formule 1-kalender en ligt in Montmeló, nabij Barcelona in Catalonië. Het circuit is gebouwd voor de Olympische Spelen die in 1992 in Barcelona werden gehouden.

F1 Spanje

In het verleden werd de race op diverse Spaanse circuits verreden, maar het Circuit de Barcelona-Catalunya staat sinds het jaar 1991 op de kalender.

Zowel in 1994 als in 1997 waren er twee Grand Prix in Spanje met de naam ‘de Grand Prix van Europa'. Deze werd verreden op het circuit van Jerez. Van 2008 tot 2012 werd deze gereden op het stratencircuit in Valencia.

f1 spanje

F1 tijden Grand Prix Spanje

Wil je weten hoe laat de race, kwalificatie en vrije trainingen beginnen? Bekijk dan ons tijden F1 overzicht, zodat je op tijd klaar zit om live de formule 1 te volgen.

Circuit Barcelona

Het Circuit de Barcelona-Catalunya bestaat al sinds 1913 en is slechts 4,655 kilometer lang. Er vindt ook jaarlijks de Grand Prix van Spanje voor motoren plaats.

Het circuit kent bochten met hoge en lage snelheden en kent een recht stuk bij start/finish van maar liefst 830 meter.

Dit is dan ook een van de langste rechte stukken in de Formule 1 en biedt dan ook de uitgelezen mogelijkheid om met DRS in te halen. Over DRS gesproken, er zijn in totaal twee DRS-zones.

Het circuit kent 16 bochten en staat bekend om z’n hoge bandenslijtage. Er wordt met de klok mee gereden en het laatste deel kent trage bochten. Het is voor de coureurs dan ook belangrijk de banden heel te houden. Vandaar dat bandenmanagement erg belangrijk is tijdens de GP van Spanje.

De laatste sector is trouwens niet erg populair bij de coureurs, mede door drukte aan verkeer die er ontstaat tijdens de kwalificatie. Daarom werd deze sector in 2023 aangepast met de twee snelle bochten die het jaren daarvoor ook al had.

De teams kennen de baan door en door omdat er veel testsessies werden gehouden. Logisch, want de baan heeft alles wat een baan moet hebben: snelle bochten, langzame bochten en behoorlijk wat rechte stukken.

formule 1 circuit spanjeOpmerkelijke gebeurtenissen

De GP van Spanje is de plek waar Michael Schumacher in de regen zijn eerste Ferrari-overwinning pakte in 1996. Memorabel is het moment dat Mika Hakkinen in 2006 de overwinning rook, todat de McLaren het in de laatste ronde begaf. En uiteraard staat de eerste overwinning van Max Verstappen ons allemaal nog in het geheugen gegrift.

Prestaties Verstappen in F1 Spanje

Bij zijn debuut in 2015 kwalificeerde Max Verstappen zich als vierde in zijn Toro Rosso, maar viel buiten de punten. Een jaar later was daar de eerste Formule 1 overwinning voor de Nederlanders in de Grand Prix van Spanje in Barcelona.

In 2018 en 2019 pakte Max de derde plaats en in 2020 werd hij tweede om vervolgens in 2022 eerste te worden.

gp spanje verstappen

Een trotse Verstappen na zijn eerste GP overwinning

Recente winnaars GP Spanje

In 2022 maakte Verstappen een foutje en belandde in de grindbak. Hierdoor leeuk Charles Leclerc op weg naar de overwinning. Omdat de motor van Leclerc het begaf, pakte Max alsnog de overwinning.

In 2023 was Max Verstappen vanaf het begin heer en meester in de GP van Spanje. Max kwam met ruime voorsprong over de finish, gevolgd door Lewis Hamilton en George Russell. Nyck de Vries kwam als veertiende over de finish.

Dit zijn de meest recente winnaars van de Formule 1 van Spanje:

2018 Lewis Hamilton (Mercedes)
2019 Lewis Hamilton (Mercedes)
2020 Lewis Hamilton (Mercedes)
2021 Lewis Hamilton (Mercedes)
2022 Max Verstappen (Red Bull)
2023 Max Verstappen (Red Bull)

Lewis Hamilton en Michael Schumacher wisten de F1 van Spanje ieder zes keer te winnen en zijn daarmee recordhouder als het gaat om het aantal overwinningen van de GP in Barcelona.

Het team van Ferrari ligt het circuit goed, wat blijkt aan de 12 overwinningen die zij op het Circuit de Barcelona-Catalunya wisten te behalen.

F1 tickets GP Spanje

Wil je de GP van Spanje bezoeken? Uiteraard wil je dan een zo'n goed mogelijke plek, zodat je alles goed kunt volgen.

Gelukkig is de race goed te volgen, wanneer je kaarten hebt weten te bemachtigen. Eigenlijk kun je de race bijna vanuit alle plekken goed volgen. Zo is tribune G een van de meest gewilde plekken om de acties op de baan goed te kunnen aanschouwen.

Wil je goed zicht hebben op de inhaalplekken? Dan adviseren we je om tickets te kopen op tribune A. Wanneer je daar aan de buitenkant zit bij bocht 1 dan kun je je hart ophalen.

Wanneer je de zogenaamde general admission tickets in het bezit hebt, heb je uitzicht op de bochten 3 t/m 7 en bocht 9 en 10.

Klik eerlijk, je krijgt 100% toegang, ongeacht je leeftijd.

Je bevestigt hiermee dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.

Wat is je leeftijd?

WELKOM BIJ INTIKKERTJE.NL